Septoplastia – Operatia deviatiei de sept nazal

Septoplastia - Operatia deviatiei de sept nazal

Descoperiți ce este deviația de sept și cum poate fi tratată. Ce este bine să știți înainte de a vă decide dacă vă doriți o astfel de intervenție și cum decurge operația? Medicul specialist vă poate recomanda septoplastia, iar în cele ce urmează veți afla ce presupune aceasta și care sunt rezultatele la care vă puteți aștepta postoperatoriu.

Deviația de sept

Deviația de sept se întâlnește la majoritatea populației, fiind o afecțiune care poate sau nu să afecteze calitatea vieții. În cazurile mai grave, un sept deviat poate îngreuna respirația și poate duce la congestie nazală continuă. Septul este peretele osteocartilaginos care desparte fosele nazale, iar forma curbată poate fi localizată oriunde de-a lungul acestuia: anterior (cartilajul), în mijloc sau posterior (osul).

 

Care sunt cauzele apariției deviațiilor septale?

Deviațiile septale pot fi congenitale, din naștere, sau pot apărea în urma unor traumatisme.

 

Care sunt simptomele deviației de sept?

 • Dificultăți de respirație;
 • Congestie nazală;
 • Sângerări;
 • Rinoree constantă;
 • Infecții ale sinusurilor;
 • Respirație zgomotoasă;
 • Dureri faciale sau de cap.

 

Ce complicații poate provoca deviația de sept?

 • Secreții nazale;
 • Sângerări nazale;
 • Infecții cronice ale sinusurilor;
 • Dureri de cap;
 • Oboseală cauzată de oxigenarea deficitară a creierului.

 

Cum se poate trata deviația de sept?

 • Medicamentos;
 • Chirurgical prin septoplastie (intervenție funcțională), cu sau fără septorinoplastie (intervenție estetică).

 

Septoplastia 

Rinoplastia funcțională se referă la operația care are ca scop îmbunătățirea respirației sau, mai precis, a pasajului aerului prin cavitatea nazală. De cele mai multe ori este vorba de lărgirea pasajului prin cavitatea nazală. Pe de altă parte, rinoplastia estetică se referă la schimbarea aspectului nasului.

 

Septoplastia este o procedură din cadrul rinoplastiei funcționale și se referă la operația asupra septului nazal (structura de cartilaj și os care desparte cele două nări). Septoplastia poate rezeca, îndrepta sau repoziționa septul nazal. 

 

Beneficiile operației de septoplastie (deviației de sept)

Deviația sau malpoziția septului nazal se tratează prin septoplatie. Aceasta are ca scop obținerea unui sept drept și centrat pe axa longitudinală a feței. Septul poate fi rezecat, parțial deviat sau poate fi excizat în totalitate și reintrodus după ce a fost îndreptat extracorporal. 

 

Septul poate fi îndreptat folosind suturi sau grefe de cartilaj sau os. Partea osoasă a septului care este posterioară, de obicei se rezecă în cazul în care este deviată suficient. Această manoperă care se adresează funcției nasului poate fi realizată împreună cu rinoplastia estetică, printr-o intervenție de septorinoplastie, astfel operația devenind mai complexă și mai lungă ca timp.

 

Planificarea operației de deviație de sept

Înainte de operația de septoplastie

Istoricul medical

Medicul specialist va analiza motivația pentru care doriți o astfel de intervenție și va face o anamneză a simptomelor și a altor probleme medicale pe care le puteți avea.

 

Examenul fizic

Medicul vă va cere anumite analize de sânge și va efectua un examen fizic în care va inspecta pielea, interiorul și exteriorul nasului.

 

Fotografii

Un asistent va face câteva fotografii ale nasului din diverse unghiuri. Acestea îl vor ajuta pe medic să vadă mai bine despre ce este vorba și să le poată analiza în detaliu pe calculator. Ele vor fi utile și postoperatoriu, pentru a se putea observa diferențele.

 

Operația de septoplastie

Aceasta poate fi realizată de către un medic ORL sau un chirurg plastician. Pentru confortul pacientului și buna desfășurare a intervenției se recomandă anestezia generală, însă în funcție de recomandări și preferința pacientului, se poate opta și pentru o anestezie locală.

 

În timpul operației, medicul secționează și repoziționează septul nazal, astfel încât la finalul intervenției fosele nazale să aibă dimensiuni egale. Pentru acest lucru, se efectuează o incizie în mucoasa nazală și se îndepărtează excesul de os sau cartilaj.

 

Septoplastia este destinată persoanelor peste 18 ani, vârstă la care osul și cartilajele nazale sunt dezvoltate complet și nu mai cresc. Incizia are loc în interiorul nasului, astfel încât postoperatoriu nu rămân cicatrici vizibile la exterior.

 

Recuperarea după intervenția de septoplastie

În prima zi după rinoplastie, s-ar putea să simțiți o senzație de înfundare a feței și unele dureri în jurul nasului. Puteți avea o ușoară durere de cap, dar acest disconfort poate fi controlat prin medicamentele prescrise de chirurgul plastician. Va fi necesar să vă mențineți capul ridicat în prima zi după intervenția chirurgicală.

 

Pacienții au de obicei o ușoară sângerare, precum și umflături și vânătăi în jurul ochilor în primele zile, ceea ce este complet normal. Este oarecum des întâlnit să aveți o înfățișare nu tocmai plăcută în primele zile, la început, dar după aproximativ 3 zile, tumefierea și vânătăile se vor stabiliza și vor începe să se estompeze treptat. Aplicarea cu grijă a unor comprese reci pe aceste zone umflate și învinețite vă poate ajuta să vă simțiți mai confortabil.

 

După 1 săptămână atela externă va fi îndepărtată. În această perioadă vor fi îndepărtate și atelele de sept care se introduc în fiecare nară la sfârșitul operației și care se mențin câteva zile până la o săptămână. Cele mai multe umflături și vânătăi dispar în 2 până la 3 săptămâni. În câteva săptămâni de la rinoplastie, veți începe să arătați și să vă simțiți mai bine. Cel mai probabil vă veți întoarce la muncă atât timp cât munca dumneavoastră nu este prea obositoare. 

 

Ar trebui să evitați exercițiile și activitățile care vă pot crește tensiunea arterială. În general, veți dori să acordați o atenție mai mare protecției nasului la îmbăiere sau la machiere. Dacă purtați ochelari, va trebui să fiți foarte atenți să nu-i lăsați pe podul nasului până când nu se vindecă în mod adecvat, de obicei în decurs de o lună până la o lună și jumătate.

 

La ce rezultat trebuie să ne așteptăm după operația de corecție a septului nazal?

 • Reajustarea osului și cartilajelor din interiorul nasului;
 • Modificarea osului acolo unde este cazul;
 • În primele zile se va menține o ușoară obstrucție nazală.

 

Prețuri

Costurile exacte se pot stabili în urma unui consult, care va stabili manoperele care trebuie realizate. Costurile diferă dacă operația se realizează împreună cu rinoplastia estetică și pot fi doar pentru rinoplastia funcțională în jur de 1500 €.

Rinoplastia funcțională vă poate ajuta să vă îmbunătățiți calitatea vieții atunci când vă confruntați cu o deviație de sept, prin procedura de septoplastie. Programați-vă aici la o consultație și stabiliți împreună cu medicul specialist soluția potrivită pentru dumneavoastră.

Proceduri chirurgicale

Proceduri nonchirurgicale

Rinoplastie Cluj, Sibiu - Dr. Olimpiu Harceaga

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH