Lifting facial & lifting gât

Lifting facial & lifting gât - Costurile operației și procedura

În mod inevitabil, trecerea timpului își pune amprenta asupra corpului nostru. Acest lucru este cu atât mai evident la nivelul feței și gâtului. Trăsăturile noastre se schimbă cu fiecare an care trece: pielea și țesuturile își pierd elasticitatea și fermitatea, încep să se lase, pliurile și liniile de pe chipul nostru și de pe gât încep să se adâncească și apar ridurile. În funcție de moștenirea noastră genetică și de stilul de viață, acest lucru se poate întâmpla chiar mai devreme decât ne-am fi așteptat.[2]

Atunci când simți că imaginea din oglindă nu te mai reprezintă, poate fi timpul să apelezi la chirurgia plastică. Două dintre procedurile cele mai apreciate atunci când vine vorba de a șterge urmele anilor sunt liftingul facial chirurgical și liftingul gâtului.

 1. Ce înseamnă Facelift și Necklift?

Face liftingul si liftingul de gât sunt unele dintre cele mai interesante și apreciate intervenții chirurgicale realizate de chirurgii plasticieni. Ce înseamnă însă de fapt liftingul facial și liftingul gâtului?[1] Facelift-ul este o operație pentru strângerea și ridicarea pielii libere a feței de sub ochi (tot ce se referă la intervenții deasupra ochilor se numește lifting de sprâncene). Liftingul gâtului strânge și ridică pielea de pe gât.

  1. Care este procedura pentru Facelift si Necklift?

  Ce anume presupune o astfel de procedură poate varia în funcție de particularitățile fiecărui caz în parte. Există însă câteva lucruri general valabile pe care este bine să le cunoașteți, atât privind intervenția propriu-zisă, cât și pregătirea și recuperarea după aceasta.

   Pregătirea înainte de operație

   În primul rând, vă veți întâlni cu dr. Olimpiu Hârceagă și veți discuta despre motivele care stau la baza deciziei de a recurge la chirurgia plastică și așteptările dumneavoastră. În timpul consultației:

   • Vi se va explica în detaliu ce presupune această intervenție chirurgicală;
   • Vi se vor pune întrebări privind istoricul medical și medicamentele pe care le luați (fie că v-au fost sau nu prescrise); 
   • Vi se va examina fața și gâtul și se pot realiza fotografii (cu consimțământul dumneavoastră); 
   • Medicul se va asigura că sunteți un bun candidat pentru o operație (dacă sunteți supraponderală sau intenționați să rămâneți însărcinată, chirurgul vă poate sugera întârzierea operației dumneavoastră). 

   Păstrarea unei stări de sănătate cât mai bune și o greutate adecvată vârstei și înălțimii dvs. vor ajuta la o vindecare rapidă, fără complicații. Dacă fumați, încercați să renunțați cu cel puțin șase săptămâni înaintea operației; acest lucru va ajuta la vindecare și va reduce șansele de complicații. Nu trebuie să îndepărtați/radeți părul din vecinătatea zonelor unde vor fi plasate tăieturile pe piele. Menținerea unei igiene stricte va ajuta la reducerea riscului de infecție. În cazul pacientelor, este important să-și informați medicul chirurg dacă folosiți anticoncepționale sau dacă aveți cea mai mică bănuială că ați putea fi însărcinată. Multe antibiotice pot scădea eficiența
   pastilelor anticoncepționale.

   Intervenția de Facelift și Necklift

   Un facelift implică ridicarea și repoziționarea pielii și a țesutului moale al feței. În timpul operației, tăieturile se fac pe ambele părți ale feței, înaintea urechii, și se extind de-a lungul liniei părului, în fața sau în spatele cartilajului urechii și în jurul spatelui lobului urechii, în cutele din spatele urechii și apoi în scalpul inferior. În unele cazuri, chirurgul ar putea face o tăietură mică sub bărbie pentru operația de lifting a gâtului.

   În funcție de rezultatele dorite, se poate ridica doar pielea de deasupra gâtului (doar un lifting facial), se intervine doar la nivelul gâtului și pielea (doar un necklift) sau mușchiul gâtului și pielea de deasupra acestuia sunt strânse, ridicate și cusute către structurile solide în fața și în spatele urechii (un lifting facial și gât). Pielea în exces este apoi îndepărtată, iar pielea rămasă este fixată în poziție. Grăsimile și țesuturile sunt redistribuite și uneori sunt adăugate pe față.

   Trebuie să rețineți că un facelift îmbunătățește doar jumătatea inferioară a feței, în special linia maxilarului. Dacă aveți sprâncenele căzute și riduri pe frunte, chirurgul vă poate sugera un browlift (lifting al liniei superioare/sprâncene). Pielea lăsată, cu riduri fine, pistrui și zone dure, va avea mai mult de câștigat dacă se face și un peeling chimic sau resurfacing cu laser, care poate fi efectuat împreună cu un lifting facial, un browlift sau un lifting al gâtului.

   Recuperarea după operație

   Lifting-urile faciale și cele de gât sunt, de obicei, efectuate sub anestezie generală sau sub anestezie locală. Ar putea fi necesar să vi se administreze antibiotice pentru a menține rănile curate. Este posibil să aveți tuburi de drenaj în față sau la nivelul gâtului pentru a evacua orice lichid sau sânge rămas. Aceste tuburi vor fi scoase atunci când lichidul sau sângele a fost evacuat, de obicei, înainte de a vă întoarce acasă. Fața și gâtul le veți simți strânse și iritate, însă folosirea unor analgezice ar trebui să fie suficiente pentru a vă menține un nivel confortabil.

   Iată la ce vă puteți aștepta: 

   • Veți avea aplicate bandaje pe față și pe gât – majoritatea chirurgilor vă vor bandaja fața pentru a reduce vânătăile și tumefierile; bandajele se mențin 1-2 zile, iar cusăturile vor fi îndepărtate după 7-8 zile; 
   • Este normal să existe o amorțeală a pielii obrajilor și urechilor – acest lucru se va îmbunătăți de obicei în câteva săptămâni sau luni, deși poate exista o pierdere pe termen lung a sensibilității pielii în fața urechilor;  este indicat să dormiți cu perne suplimentare pentru a vă menține capul ridicat în primele zile după operație; 
   • Vă veți putea ridica din pat în aceeași zi cu intervenția chirurgicală și veți putea desfășura activități ușoare după două săptămâni – evitați activitatea intensă, saunele și masajul timp de cel puțin două săptămâni; 
   • La început, fața dumneavoastră va fi umflată și vor exista cicatrici și vânătăi; acestea pot fi însă ascunse sau mascate cu ușurință, mai ales în cazul femeilor; unii bărbați aleg ca după o astfel de procedură să-și lase barba să crească pentru a ascunde cicatricile; în general, cicatricile de pe linia părului nu se văd, dar părul va fi menținut mai scurt imediat în jurul rănii. Este posibil să existe o ușoară reducere a creșterii părului la tâmple, dar acest lucru nu este de obicei o problemă, cu excepția cazului în care părul este foarte subțire și se efectuează mai multe liftinguri.
   • Nu ar trebui să ridicați obiecte grele timp de câteva săptămâni și evitați să vă îndoiți sau să întrețineți relații sexuale timp de cel puțin două săptămâni (activitatea fizica de orice fel poate determina deschiderea vaselor si sângerare și/sau formarea de hematom; activitățile care cresc pulsul și ritmul cardiac pot determina echimoze și vânătăi adiționale, inflamație și necesitatea deschiderii operației pentru controlul sângerării);
   • Dacă aveți planuri de călătorie sau întâlniri importante planificate, informați-vă chirurgul din timp; orice procedură chirurgicală implica riscuri și complicații posibile care pot întârzia vindecarea și întoarcerea la viața normala; se va ține cont de planurile dumneavoastră atunci când este programată intervenția, dar nu există garanții că o să fiți capabili să vă reluați activitățile la timp.

   Pentru o recuperare bună: 

   • Reluați-vă activitățile treptat; 
   • Evitați expunerea la soare sau vizitele la solar – expunerea zonelor operate și a liniilor de sutură la soare poate determina o vindecare deficitară și schimbări de culoare hipo sau hiperpigmentare, fie că se utilizează sau nu creme de protecție solară. 

   Rezultatele procedurii nu sunt permanente. În timp, din cauza înaintării în vârstă, a expunerii la soare, pierderii sau creșterii în greutate, sarcinii, menopauzei sau altor circumstanțe, pot apărea modificări la nivelul feței și gâtului, fără legătură cu procedura în sine.

   1. Care este candidatul ideal pentru Facelift și Necklift?

   Un facelift oferă cele mai bune rezultate în cazul în care fața și gâtul au început să se lase, dar pielea are încă o anumită elasticitate, iar structura osoasă este puternică și bine definită. Majoritatea persoanelor care apelează la liftinguri faciale au vârste cuprinse între 40 și 60 de ani, dar astfel de proceduri pot fi realizate cu succes și la persoane de 70-80 de ani. Rețineți că nu ar trebui să fie evident că ați făcut un facelift, dar ar trebui să arătați mai tânăr, mai sănătos, plin de viață și mai vesel.

   1. Care sunt costurile operației de Facelift si Necklift?

   Prețul unui lifting facial și de gât variază între 4500 € – 5500 €. În urma unei consultații, medicul vă poate spune un preț personalizat. Motivul este acela că prețul final al operației de lifting facial sau prețul unui lifting de gât se calculează în funcție de complexitatea procedurii propriu-zise, dar și de alte operații asociate.e și uneori sunt adăugate pe față.

   1. De ce să apelezi la Dr. Olimpiu Hârceagă?

   Ca de fiecare dată când apelați la proceduri chirurgicale, alegerea medicului care le realizează este cea mai importantă pe care o puteți face. Motivele pentru care ar trebui să apelați la dr. Olimpiu Hârceagă sunt numeroase, dar vom menționa doar câteva dintre acestea: 

   • Dublă specializarea în Chirurgie Plastică și Dermatologie;
   • A efectuat 3 ani de specializare în străinătate și a lucrat ca rezident în serviciul de chirurgie plastică al John Radcliffe Hospital, parte a Oxford University Hospitals, unul dintre cele trei mari servicii de chirurgie plastică din UK; a mai efectuat stagii de pregătire în Belgia, Brussels, la Spitalul Universitar UZ Brussel, în Stuttgart, la Marrien Hospital, și în Munchen, la Munchen Bogenhausen Klinikum;
   • Este un perfecționist pentru care fiecare jumătate de milimetru contează; 
   • Colaborează cu mai multe clinici din țară (Cluj Napoca, Sibiu, Turda) și din străinătate; 
   • Are grijă ca la fiecare consultație să ofere pacienților săi toate informațiile de care au nevoie pentru a face alegerea potrivită; 
   • Poate efectua o gamă largă de proceduri chirurgicale și nonchirurgicale; 
   • Menține o legătură constantă cu experți în domeniul chirurgiei estetice și folosește cele mai noi tehnici disponibile;
   • Puteți beneficia de consultație gratuită video online.
   1. Întrebări frecvente

   • Cât durează operația?Operația durează în jur de cinci ore. Este nevoie de spitalizare?Veți rămâne o noapte internat în spital, fiind sub supraveghere medicală.Care sunt riscurile operației?Ca în cazul oricărei alte intervenții chirurgicale, există anumite riscuri asociate cu un facelift sau necklift: 
    • Anumiți factori, inclusiv boli, suplimente nutritive sau medicamente, pot întârzia vindecarea normală a plăgilor (ex: diabetul, tratamentul cu steroizi, fumatul, inflamațiilor și sângerările, anestezia generală de lungă durată). 
    • Există terminații nervoase care pot fi prinse în cicatricea asociată vindecării și pot produce durere sau hipersensibilitate chiar dacă trunchiuri nervoase mai mari nu sunt lezate; este important să discutați aspecte legate de durerea postoperatorie cu medicul chirurg;
    • Sângerarea și hematoamele – este posibil să existe episoade de sângerare pe parcursul operației sau postoperator. In cele mai multe cazuri, acestea sunt o excepție, dar, dacă apar, poate fi nevoie de un tratament de urgență pentru drenajul sângelui acumulat sau de o transfuzia de sânge; este important să urmați întocmai instrucțiunile postoperatorii și să nu efectuați activități fizice în perioada de timp specificată; un hematom poate apărea în primele 2 săptămâni după operație, de obicei după trauma fizică a locului operat; sunt de așteptat echimoze (vânătăi) după operație care ar trebui să dispară în 2 săptămâni.
    • Infecția – este o complicație neobișnuită după operație; dacă apare, se va administra antibiotic și poate fi necesară spitalizarea și proceduri chirurgicale adiționale;
    • Cicatrici vicioase, hipertrofice – toate tipurile de operații lasă cicatrici, unele mai vizibile decât altele; deși se încearcă plasarea cicatricilor în locuri puțin vizibile, există o mică șansă ca ele să fie vizibile, fiind diferite ca și culoare față de pielea din vecinătate;
    • Alterarea sensibilității pielii – este frecvent întâlnită o diminuare (pierdere) a sensibilității pielii în aria operată, care poate să nu se rezolve în totalitate; mâncărimea, sensibilitatea sau răspunsul exagerat la cald sau rece poate apărea după o operație; în cazuri rare, astfel de simptome pot deveni cronice;  
    • Suturi – pe lângă suturile de la nivelul pielii care se văd, se folosesc și suturi profunde; acestea pot fi simțite sub piele și se pot exterioriza prin piele, devenind vizibile și producând inflamație, necesitând îndepărtarea lor;
    • Durere – durerea de varietate și intensitate diferită poate persista după operație;
    • Anestezia – anestezia locală, dar mai ales cea generală, prezintă anumite riscuri pentru pacient; posibilitatea lezării căilor respiratorii, problemele cardio-respiratorii, alergiile, șocul anafilactic sau chiar moartea sunt foarte rar în cadrul tuturor formelor de anestezie asociată chirurgiei;
    • Șocul – în circumstanțe foarte rare, procedura chirurgicală poate cauza traumă, în special când proceduri multiple extensive sunt realizate; deși rare, complicațiile serioase, infecțiile, pierderea excesivă de fluide, pot duce la boli grave;
    • Reacțiile alergice – în cazuri rare, au fost raportate alergia la pansamente, la materialul de sutură, lipici, produse din sânge, agenți administrați intravenos, creme locale; reacții sistemice grave pot apărea ca răspuns la medicamente administrate pe parcursul operației sau prescrise postoperator; reacțiile alergice pot necesita tratamente adiționale;
    • Complicații cardiace și pulmonare – complicațiile pulmonare pot apărea secundar cheagurilor de sânge (emboli pulmonari), grăsimii (emboli de grăsime) sau colapsului parțial al plămânilor (atelectazia) după anestezia generala; embolii pulmonari pot pune în pericol viața pacientului în anumite circumstanțe; inactivitatea, sedentarismul, fumatul, anticoncepționalele și alte condiții pot crește incidența cheagurilor de sânge care ajung la plămâni și care pot cauza moartea; este important să discutați cu chirurgul orice simptom ca inflamația picioarelor sau cheaguri de sânge în alte părți ale corpului deoarece ele pot contribui la formarea embolilor pulmonari; complicațiile cardiace sunt un risc asociat cu orice anestezie generala și chirurgie, chiar și pentru pacienții fără simptome și sănătoși; dacă suferiți de oboseală sau dificultăți de respirație când faceți efort, durere de piept, bătăi ale inimii aritmice, trebuie să fiți consultat imediat de un medic; dacă oricare dintre aceste complicații apare, veți necesita spitalizare și tratamente adiționale.

    Care sunt tratamentele alternative?

    Liftingurile faciale și cele ale gâtului sunt cele mai eficiente metode de a aduce fermitate pielii feței și a gâtului. Prin aceste operații nu se îndepărtează însă ridurile din jurul ochilor, de pe frunte sau gură. Alte tratamente, cum ar fi injecțiile cu toxina cu efect antirid, vă pot ajuta în acest sens.

    Liftingurile faciale și cele ale gâtului nu schimbă textura și aspectul pielii, deși există tratamente precum laser resurfacing (unde se folosește un laser pentru a arde suprafața pielii într-un mod controlat) sau peeling chimic (caz în care se aplică o substanță chimică pentru a desprinde din suprafața pielii), care pot ajuta în acest sens. În unele cazuri, poate fi efectuată grefarea sau lipofilling (caz în care grăsimea îndepărtată prin liposucție dintr-o altă parte a corpului, cum ar fi șoldurile sau coapsele, este injectată în față), procedee care pot fi folosite în locul sau la fel de bine ca și liftingul facial pentru a vă face fața și pielea să arate mai tinere. 

    Uneori, sprâncenele lăsate pot fi principala problemă. În acest caz, o operație browlift, efectuată singular sau împreună cu un lifting facial sau al gâtului, poate ajuta la strângerea pielii pe față.

   1. Părerea pacienților

   Pe măsură ce anii trec, aspectul și forma feței noastre se modifică. Pielea lăsată și toate celelalte schimbări ce apar ne pot face să părem permanent obosiți, triști, chiar mai în vârstă decât suntem de fapt. În astfel de situații, proceduri precum liftingul facial și liftingul gâtului, ne pot ajuta să ne recăpătăm aspectul tineresc. Programați-vă la o consultație pentru a afla dacă sunteți un candidat potrivit pentru astfel de proceduri sau la ce alte soluții puteți apela.


   Bibliografie: 

    1. “Facelift and Necklift – American Academy of Cosmetic Surgery.” Cosmeticsurgery.org, 2022, www.cosmeticsurgery.org/page/FaceandNeckLift. Accessed 20 July 2022.
    2. “Facelift and Necklift | the British Association of Aesthetic Plastic Surgeons.” Baaps.org.uk, 2022, baaps.org.uk/patients/procedures/12/facelift_and_necklift#:~:text=What%20is%20facelift%20and%20necklift,the%20skin%20of%20the%20neck.. Accessed 20 July 2022.

   Proceduri chirurgicale

   Proceduri nonchirurgicale

   START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH