Reducția mamară

Reducția mamară

 1. Ce este operația de reducție mamară?

Operația de reducere a sânilor este o operație care face sânii mai mici, prin îndepărtarea grăsimii, a țesutului mamar și a pielii. Sfârcurile sunt ridicate, iar sânii sunt remodelați pentru a forma sâni mai mici.

Dacă sunteți nemulțumiți de forma, greutatea sau lăsarea sânilor, diminuarea acestora poate să îi facă mai mici și mai ridicați. Dacă un sân este mai mare decât celălalt, acesta poate fi de asemenea corectat. Puteți observa că, după o reducere a sânilor, vă simțiți mai confortabil din punct de vedere social și personal.

 1. Cine este bun candidat pentru operatia de Reductie Mamara.

Femeile apelează la această intervenție chirurgicală pentru a-și face sânii mai mici și pentru a-și îmbunătăți forma. Unele femei au sânii mai mari decât și-ar dori.

Dimensiunea sânilor femeilor poate fi determinată de mai mulți factori, cum ar fi genele moștenite, greutatea corporală și influențele hormonale. Prin urmare, acestea pot fi o problemă pentru unele femei la începutul adolescenței sau nu se simt confortabil la vârsta de mijloc după menopauză. Cu toate acestea, problema sânilor mari poate provoca probleme similare la toate vârstele și acestea sunt, în principal, dureri de spate, dureri la nivelul gâtului, caneluri la umeri cauzate de curele de sutien, erupții sub sân și senzație de nemulțumire față de sine. Din cauza naturii sexuale a sânilor, proeminența excesivă poate atrage atenția nedorită din partea sexului opus, a comentariilor și a aluziilor sexuale. Acestea pot provoca tulburări psihice multor femei. Una dintre cele mai frecvente plângeri ale femeilor cu sânii mari este că este foarte dificil să poarte haine la modă și să facă sporturi active, în special în lunile de vară.

 1. Costurile operației de reducție mamară.

Costurile operație de otoplastie depind de tehnica operatorie folosită și de proceduri concomitente. Costul variază între 2000 eur- 4000 eur. Aceste costuri includ onorariul chirurgului, anestezistului și spitalizarea precum și toate medicamentele și materialele necesare la operație și pe durata spitalizării.

 1. Ce se întâmplă înaintea operației

Vă veți întâlni cu chirurgul pentru a discuta de motivul pentru care doriți o intervenție chirurgicală. Chirurgul va nota informații despre orice boală pe care o aveți sau ați avut-o în trecut. De asemenea, acesta va nota și informații despre medicamentele pe care le utilizați, inclusiv remedii pe bază de plante și medicamente care nu sunt prescrise de medicul dumneavoastră.
Chirurgul vă va examina sânii și poate face fotografii pentru arhivele medicale. Vă va întreba dacă doriți să aveți pe cineva cu dvs. în timpul examinării și vă va ruga să semnați un formular de consimțământ pentru preluarea, stocarea și utilizarea fotografiilor. Chirurgul va măsura înălțimea și greutatea dvs. pentru a vă asigura că este sigur să efectuați o operație. Dacă sunteți supraponderală, gravidă sau intenționați să rămâneți gravidă, chirurgul vă poate sugera întârzierea operației dumneavoastră.

 1. Cum pot să ajut ca operația să fie un succes?

 1. Cum se face operația de reducție mamară?

Operația implică mai întâi ridicarea mamelonului într-o poziție nouă, menținându-l atașat și pe viu, de o “tulpină” de țesut (pedicul). Pielea extrasă și țesutul mamar sunt apoi tăiate. Pielea și țesutul care este lăsat este remodelat formând un sân mai mic și mai înalt, iar mamelonul este pus înapoi în poziție.

Există diferite tipuri de reducere. Cel mai bun tip pentru d-voastră depinde de dimensiunea sânilor și de cât de mult doriți ca aceștia să fie reduși. Diferitele tipuri lasă cicatrici diferite pe sâni. Indiferent de tipul de reducere pe care îl aveți, cicatricile nu trebuie să fie vizibile atunci când purtați îmbrăcăminte normală, sutiene și bikini.

a. Reducția de tip ancoră sau T-inversat

Acesta este cel mai frecvent tip de reducție. Tăierea începe în jurul mamelonului, merge drept în jos și apoi de-a lungul coastei pe sub piept.

Dacă sânii dvs. sunt foarte mari sau lăsați, ar putea fi necesar ca sfârcul d-voastră să fie complet îndepărtat și apoi cusut înapoi într-o nouă poziție. Sfârcul d-voastră nu va mai avea aceeași senzație.

b. Reducția de tip model vertical

Tăietura se face în jurul mamelonului și merge drept în jos, dar fără vreo tăietură sub piept. Deși cicatricea este mai mică cu acest tip de reducere, pielea din jurul acesteia poate părea încrețită. Reducția de tip model vertical nu este potrivită pentru sâni foarte mari.

c. Reducția de tip circular-areolară

Reducția de tip circular-areolară, cunoscută, de asemenea,  sub numele de reducție pari-areolară, lasă o singură cicatrice în jurul areolei (Piele mai închisă la culoare in jurul mamelonului).

Acest tip de reducere funcționează numai atunci când trebuie eliminată doar o mică cantitate de țesut. Aceasta poate fi, de asemenea, indicată atunci când doar un singur sân trebui redus pentru fi simetric cu celălalt.

 1. Cat durează operația, Este necesară spitalizarea?

Operația de reducere a sânilor se efectuează, de obicei, sub anestezie generală (veți fi adormită) sau sub anestezic local (cazul în care întreaga zonă este amorțită cu injecții). Operația durează de obicei aproximativ 2 ore. S-ar putea să vi se administreze antibiotice pentru a menține rana curată. De asemenea, este posibil să aveți tuburi de drenaj în sân pentru a evacua orice lichid sau sânge. Aceste tuburi vor fi scoase atunci când fluidul sau sângele s-au oprit, de obicei, înainte de a vă duce acasă. S-ar putea să mergeți acasă în aceeași zi sau să rămâneți în spital peste noapte. Dacă vă întoarceți acasă în aceeași zi, ar trebui ar trebui să fiți însoțită de o persoană adultă peste noapte. Vă veți simți pieptul strâns, iar sânii și coastele de sub sâni vor fi afectați. Analgezice generale ar trebui să fie suficiente pentru a vă menține confortabil.

 1. La ce să mă aștept după operație?

Vă veți ridica din pat în aceeași zi cu intervenția chirurgicală și veți face activități ușoare după două săptămâni. Vă veți putea întoarce la activitățile fizice normale în cca. 6 săptămâni. Majoritatea pacienților își iau cel puțin două săptămâni concediu de la lucru, în funcție de locul de muncă. Vă veți simți sânii inflamați și tumefiați timp de câteva săptămâni după operație. Nu ridicați lucruri grele timp de câteva săptămâni și evitați sexul timp de cel puțin două săptămâni. Indiferent de activitate, reluați-o cu grijă.
La început, sânii pot părea ridicați și pielea prea strânsă. Poate dura câteva luni pentru ca tumefierea să se amelioreze, și multe luni pentru ca rezultatul final să fie evident. Majoritatea pacienților sunt mulțumiți de rezultatul final, dar unii găsesc forma nouă dificil de acomodat. Acest lucru s-ar putea întâmpla și cu d-voastră. Este posibil să aveți mai multă sau mai puțin sensibilitate la mamelon, și acest lucru se poate schimba în timp.

 1. Riscuri și efecte secundare asociate operației.

Riscuri specifice operației de reducție mamară.

 • Tumefiere, vânătăi și durere

  În urma operației vor apărea tumefieri și vânătăi ale sânilor, care pot dura săptămâni până să se amelioreze. Poate exista durere pe termen lung, dar acest lucru este rar întâlnit. Uneori, durerile de spate și de gât pe care le-ați avut înainte de operație nu vor fi ușurate de reducerea sânilor.

 • Seroma

  Acesta este locul unde fluidul se colectează în sân. Este posibil ca lichidul respectiv să trebuiască să fie drenat printr-un act introdus prin piele sau prin altă operație. Acest lucru poate afecta rezultatul final al intervenției chirurgicale.

 • Extruziunea

  În acest caz, cusăturile adânci se strecoară prin piele. Acestea pot fi îndepărtate cu ușurință.

 • Probleme de vindecare

  Marginile rănilor se pot desprinde, în special la marginile cicatricilor. De obicei, această problemă poate fi corectată prin pansarea rănilor, dar este posibil să aveți nevoie de mai multe intervenții chirurgicală pentru a îndepărta țesutul care nu s-a vindecat. Fumătorii au mai multe șanse de a avea probleme la vindecare.

 • Pierderea alimentării cu sânge a pielii, grăsimii, țesutului mamar sau a mamelonului.

  Unele zone ale pielii, grăsimii, sânilor, țesutului mamar sau mamelonul pot muri (necrozare) dacă s-a pierdut alimentarea cu sânge în urma intervenției chirurgicale. Acest lucru poate însemna că aveți nevoie de o altă operație, care poate afecta rezultatul final al intervenției chirurgicale. Este posibil să existe o umflătură sau o suprafață neuniformă într-o zonă afectată de necroză. Ocazional, grăsimea se poate întări, ceea ce ar putea interfera cu mamografiile efectuate în viitor.

 • Asimetrie

  În aceste cazuri sânii nu sunt simetrici. Pot exista neregularități la marginea cicatricelor. Acestea se pot îmbunătăți cu timpul sau este posibil să aveți nevoie de o operație pentru a le corecta.

 • Sensibilitate crescută sau redusă

  După operație, majoritatea pacienților vor avea o anumită modificare a sensibilității sânilor, cel mai frecvent fiind o amorțeală în apropiere de cicatrice și o senzație crescută sau redusă la nivelul mameloanelor. În cazuri rare, schimbarea senzației poate fi permanentă, în special dacă mamelonul a fost complet îndepărtat și apoi cusut la loc. Rareori, senzația redusă poate provoca probleme cu alăptarea.

 • Afectarea structurilor profunde

  Deși sunt rare cazurile, operația poate afecta structurile profunde, inclusiv nervii, vasele de sânge, mușchii și plămânii. Aceste efecte pot fi temporare sau permanente.

 • Rezultat nesatisfăcător

  Uneori, pacientele nu sunt mulțumite de rezultatul reducerii sânilor. Acest lucru poate fi legat de aspectul sânilor sau de așteptările lor. Este foarte important să discutați cu chirurgul d-voastră, înainte de intervenția chirurgicală, despre dimensiunea și forma dorită și dacă acest lucru poate fi realizat în condiții de siguranță cu rezultate bune.

 • Modificarea în timp

  Aspectul sânilor se va schimba ca urmare a îmbătrânirii, a sarcinii sau a altor situații care nu sunt legate de intervenția chirurgicală, cum ar fi luarea sau scăderea în greutate. Este posibil să aveți nevoie de intervenții chirurgicale sau de alte tratamente pentru a menține rezultatele reducției sânilor.

 1. Recuperare și câteva sfaturi pentru o recuperare bună.

Proceduri chirurgicale

Proceduri nonchirurgicale

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH