Ce este mastopexia sau operația de ridicare a sânilor?
Mastopexia este bine cunoscută sub denumirea de ridicare a sânilor sau lifting mamar, o intervenție chirurgicală care asigură remodelarea sau ridicarea sânilor. Operația reprezintă o procedură prin care se elimină surplusul de piele din zona sânilor cu scopul de a-i ridica și/sau remodela, pentru a-i face să arate mai tineri.
Sânii lăsați sunt un rezultat al mai multor factori, precum maternitate sau alăptarea, iar efectul acestor cauze determină ca benzile fibroase care susțin sânii în forma lor tânără să se deterioreze sau să se rupă, ceea ce duce la întinderea pielii. Odată cu reducerea ulterioară, sânii rămași fără suport, se reașează natural în pielea întinsă, forța gravitațională trăgându-i în jos. Dinamica de luare în greutate și pierdere în greutate, dar și procesul de îmbătrânire prin care trece organismul, pot avea același efect asupra sânilor.
Factori ce cauzează ptoza mamară
Ptoza mamară reprezintă denumirea științifică a procesului de lăsare a sânilor. Aceasta este cauzată de:
Sarcină
Cu cât sânii naturali dinainte de sarcină sunt mai voluminoși, cu atât există riscul mai mare ca în timpul și după sarcină, aceștia să-și piardă forma inițială și să se lase.
Alăptare
O singură sesiune de alăptare nu vă va afecta elasticitatea și forma sânilor, dar mai multe sarcini care implică alăptarea copiilor reprezintă, cu siguranță, un factor de risc pentru sânii lăsați.
Fluctuații în greutate
Fluctuațiile majore de greutate pot provoca întinderea bruscă a pielii din jurul sânilor. Menținerea unei greutăți sănătoase și constante vă poate ajuta să vă păstrați forma sânilor ridicată și frumoasă.
Îmbătrânire
Pe măsură ce organismul îmbătrânește, ligamentele care alcătuiesc țesutul mamar se întind și își pierd elasticitatea. Ca urmare, plenitudinea sânilor este compromisă pe măsură ce sistemul de sprijin subiacent al țesuturilor și grăsimilor se diminuează. Sânii se pot lăsa mai mult în timpul menopauzei.
Factori ereditari
Lăsarea sânilor în timp poate fi o cauză transmisă genetic, reprezentând o anomalie obișnuită în generațiile de femei dintr-o familie.
Tipuri de corecție a ptozei mamare
Există 4 tipuri de proceduri de lifting mamar care pot asigura remodelarea și ridicarea sânilor:
Lifting mamar fără intervenție asupra volumului
Se referă la ridicarea sânilor prin procedeul de ascensionare, fără a fi necesar să se extragă din plenitudinea sânului.
Mastopexie cu implant mamar
Liftingul mamar prin implantarea unui surplus care să susțină forma și ridicarea sânului este, probabil, una dintre cele mai cunoscute intervenții de mastopexie. Această metodă ajută sânii să fie mai rotunzi și mai plini.
Lifting mamar cu reducție mamară
Intervenția cu reducție mamară se referă la eliminarea volumului sânilor deoarece mărimea acestora și pierderea suportului și elasticității pielii duc la lăsarea acestora.
Lifting mamar cu ascensionare și corecția asimetriilor
Când sânii sunt ptozați (căzuți) și asimetrici în același timp, există o foarte mare posibilitate ca un sân să fie mai mare decât celălalt, dar nu pe cale naturală. În acest caz, medicul specialist efectuează o intervenție de lifting mamar cu ascensionare și pentru corectarea asimetriilor.
Principalele beneficii ale intervenției de mastopexie
Efectuarea unei operații de mastopexie sau ridicare a sânilor vă poate aduce următoarele beneficii:
- Sâni mai fermi. Atunci când sânii sunt ridicați în timpul intervenției chirurgicale, se refac structurile de sprijin, fapt ce oferă sânilor un aspect și o senzație mai fermă.
- Proiecția mamelonului îmbunătățită. În timpul unei proceduri de lifting mamar, pe măsură ce sânii sunt remodelați, medicul poate repoziționa, de asemenea, complexul mamelono-areolar în proporționalitate cu sânul ridicat.
- Poate reduce durerile de spate și de gât. O intervenție de lifting mamar poate ajuta la ameliorarea durerilor din zona gâtului și spatelui prin repoziționarea greutății sânilor lăsați, datorită ridicării, remodelării sau reducerii volumului.
- Poate reduce riscul de iritare a pielii. Când sânii se lasă, pielea de sub sâni se freacă inevitabil de pielea pieptului sau abdomenului superior, rezultând în erupții cutanate care pot provoca prurit sau iritații.
Planificarea procedurii de lifting mamar
Înainte de operația de ridicare a sânilor
Pentru a planifica o operație de lifting mamar, este necesar să treceți printr-o serie de evaluări care vor determina tipul de procedură chirurgicală în funcție de nevoile dumneavoastră, dar și condiția de sănătate generală pentru a evita orice tip de complicații ulterioare:
- Consult chirurgical;
- Analize de sânge preoperatorii;
- Ecografie de sân;
- Consult de cardiologie și anestezie.
După procedura de lifting mamar
Având în vedere că operația decurge la nivelul pielii și nu la nivelul mușchilor sânilor, recuperarea după procedura de lifting mamar este eventual rapidă, dacă urmați sfaturile medicului plastician. Astfel, în primele câteva zile după operație veți fi nevoită să purtați un sutien chirurgical peste bandajele de pe piept pentru a tonifia și menține forma sânilor după operație.
La ce rezultat trebuie să ne așteptăm după intervenția de lifting mamar?
În zona sânilor veți simți mici umflături și vânătăi care sunt normale.
În intervalul de 1 până la 2 săptămâni după intervenția de lifting mamar, s-ar putea să observați o anumită pierdere de senzație la atingerea mameloanelor sau pielii sânilor. Acest lucru este cauzat, de obicei, de umflarea după operație și, în cele mai multe cazuri, simptomele se ameliorează după 5 sau 6 săptămâni de la intervenție. În unele cazuri, pierderea senzației poate dura o lună, un an sau poate fi permanentă.
Întrebări frecvente
Liftingul mamar afectează alăptatul?
Răspunsul este negativ. Intervenția de lifting mamar nu afectează alăptatul decât în cazul în care aveți dificultăți de alăptare dinaintea de efectuarea procedurii.
Care sunt riscurile intervenției de pexie a sânilor?
Riscurile intervenției de lifting mamar sunt:
- Tumefiere, vânătăi și durere pe termen lung;
- Seroma;
- Probleme de vindecare;
- Extruziune;
- Pierderea aportului de sânge transmis la piele, grăsime, țesut mamar sau mamelon;
- Sensibilitate crescută sau redusă;
- Asimetrie;
- Deteriorarea structurilor profunde;
- Rezultat nesatisfăcător și modificarea sânilor în timp.
Cum știu că am nevoie de intervenția de lifting mamar?
Dacă nu sunteți mulțumită de forma sânilor dumneavoastră după perioada de sarcină, alăptare sau din cauza înaintării în vârstă, puteți să aveți o intervenție de ridicare a sânilor. Nemulțumirea față de aspectul unei părți din corp este principalul motiv pentru care persoanele de sex feminin aleg intervenția de lifting mamar.
Pot apărea complicații în timpul intervenției de mastopexie?
Nu pot apărea complicații în timpul intervenției de lifting mamar deoarece procedura se realizează la nivelul pielii. Cu toate acestea, dacă aveți alergii la anumite substanțe pe care le conține anestezia, este necesar să anunțați medicul specialist pentru a elimina orice urmă de posibile complicații.
Cât timp se poartă bustiera specială?
În general, bustiera specială trebuie purtată pentru cel puțin 2 săptămâni, atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte. După această perioadă, medicul specialist poate face o evaluare a formei sânilor și poate decide dacă mai este necesar să purtați bustiera sau puteți face tranziția către sutienele sport de tranziție.
În cazurile de succes, puteți trece la sutienele tradiționale după aproximativ 5-6 săptămâni de la intervenția de lifting mamar.
Prețul operației de lifting mamar
Costurile intervenției de lifting mamar sunt variabile în funcție de tehnica operatorie efectuată, dar și de alte proceduri concomitente. Costul mastopexiei fără implant e aproximativ 4500 euro, iar mastopexia cu implant e aproximativ 5500 €. Aceste costuri includ o serie de servicii, precum: onorariul chirurgului și anestezistului, perioada de spitalizare, precum și toate medicamentele și materialele necesare în timpul operației și spitalizării.
Articole recomandate
- Sânii asimetrici. Cauze și soluții pentru corectarea lor
- Implant anatomic vs rotund. Care este alegerea potrivită?
- Sânii după naștere și alăptare: cum sunt afectați și ce soluții există pentru menținerea formei dorite
- 9 probleme cu care se pot confrunta femeile cu sânii mari și cum pot fi remediate acestea
- Tipuri de sâni: ce forme există și cum o poți obține pe cea dorită
- Sâni lăsați după alăptare. Ce soluții eficiente există?
- Bustiera după intervenția de implant mamar: de ce și cât timp trebuie purtată
- La cât timp după mărirea sânilor cu implant mamar poți rămâne însărcinată