Reconstructie mamara – Operatia de reconstructie a sanilor

Reconstrucție mamară după mastectomie

Reconstrucția mamară este importantă pentru femei, după ce au fost diagnosticate cu cancer de sân. Această intervenție de refacere a sânului este bine să aibă loc după mastectomie. Informațiile primite de la chirurgul plastician și cele de la medicul oncolog vă vor ajuta să luați cea mai bună decizie pentru dumneavoastră, în deplină siguranță. 

 

 

Cunoscând foarte bine detaliile unei intervenții chirurgicale de reconstrucție sân, dar și riscurile și efectele secundare ce pot să apară, cu o prezentare personalizată din partea medicului oncolog și a chirurgului plastician, puteți alege cea mai bună variantă de operație pentru nevoile dumneavoastră. 

Rezultatele reconstrucției mamare după mastectomie sunt cu adevărat extraordinare. Încrederea în forțele proprii crește, stima de sine se reinstalează, iar echilibrul dintre fizic și psihic vor avea ca rezultat șansa la o nouă viață, cât de normală se poate, în condițiile date.

 

  1. Ce este operația de reconstrucție a sânilor?

    Operația de reconstrucție a sânului după extirparea unui sân, din cauza cancerului (mastectomie), poate fi una dintre cele aducătoare de inspirație dintre operații pentru o femeie. Diagnosticul cancerului mamar poate fi înspăimântător, însă cu toate acestea, odată cu detectarea timpurie a problemei, identificarea  tratamentului corespunzător, urmată de reconstrucția ulterioară a sânului după mastectomie, o femeie poate avea o formă naturală a sânilor și o mai bună încredere în sănătatea și aspectul ei.

  1. Care sunt etapele operației?

    Operația inițială de reconstrucție a sânului este efectuată, de obicei, cu ajutorul unui anestezic general. Veți fi complet adormită și vă veți simți confortabil în timpul procedurii. Adesea, intervențiile chirurgicale ulterioare pot fi efectuate utilizând o combinație de anestezie locală sau sedare pentru a vă asigura confortul.

    De obicei, spitalizarea este necesară minim 1 noapte.

    Indiferent dacă optați pentru expansiune tisulară sau reconstrucție a lamboului, va trebui probabil să efectuați mai mult de o intervenție chirurgicală pentru a obține rezultate optime. În general, prima operație este cea complexă, iar intervențiile chirurgicale ulterioare, vor fi pentru a înlocui expansorul salin, pentru a plasa un implant de silicon sau unul salin sau pentru a recrea mamelonul și areola. 

    Chirurgul dumneavoastră plastician va discuta toate acestea în detaliu înainte de intervenția chirurgicală.

    Diferitele metode de reconstrucție a sânului includ:

    • Extinderea țesuturilor cu un implant

    Acesta este un tip foarte comun de chirurgie de reconstrucție a sânului, care implică plasarea unui expansor sub piele și sub mușchiul toracic. Expansorul este injectat de mai multe ori cu o soluție salină, pe o perioadă de săptămâni sau luni, pentru a întinde pielea. 

    După ce pielea este întinsă și buzunarul este creat, expansorul este îndepărtat și înlocuit cu un implant de piept, la fel ca la augmentarea sânilor. Aceasta se realizează ca o scurtă procedură în ambulatoriu, cu un timp minim de recuperare. În cazul în care țesutul nu trebuie să fie extins, este plasat un implant, fără a fi necesară expandarea cu soluție salină.

    • Reconstrucție lamboului

    Reconstrucția lamboului este o metodă care utilizează țesut de pe spate, abdomen sau fese pentru a forma noul sân. În unele cazuri, acest țesut și vasele de sânge atașate sunt deplasate prin corp, spre zona sânilor. În alte cazuri, țesutul este îndepărtat și apoi mutat în zona sânului.

    Chirurgul dumneavoastră plastician va discuta despre fiecare dintre aceste abordări diferite, în timpul consultării pre chirurgicale.

    • Reconstrucția mamelonului și a areolei mamare

    Reconstrucția acestor elemente ale sânului se face de obicei în etapa a doua, după ce sânul a fost refăcut. Există mai multe variante pentru reconstrucția mamelonului și a areolei mamare.

    Reconstrucția mamelonului utilizând propriul țesut

    În timpul acestei proceduri, chirurgul plastician va folosi pielea din apropierea sau în jurul locului mamelonului, pentru a realiza o formă care seamănă cu mugurul mamelonului. Aceasta este partea care iese în relief de la sân. În unele cazuri, un chirurg va grefa pielea din alte zone pentru a crea areola.

    La aproximativ 3 luni de la începerea procedurii, un artist în tatuaje medicale, special instruit, adaugă ultimele finisaje, prin tatuarea unui mamelon permanent. Culoarea și umbrirea sunt folosite pentru a produce rezultate care apar în mod natural.

    Tatuaje fără reconstrucția mamelonului

    A doua opțiune este să efectuați un tatuaj al mamelonului, pe țesutul mamar reconstituit, fără a reface sfârcul propriu-zis.

    În acest caz, procedura de umbrire este cea folosită pentru a crea iluzia unui sfârc 3D, însă țesutul în sine rămâne neted. Spre deosebire de reconstrucția sfârcului, nu există grefare și nu se mai fac incizii asupra corpului.

    Deoarece țesutul mamar refăcut nu este la fel de sensibil ca un sân natural, procesul de tatuare tinde să fie mai puțin dureros decât cel al unui tatuaj tradițional. În general este necesară o singură sesiune, deși unele femei aleg să-și refacă din când în când tatuajul.

    Protezarea mamelonului

    Mulți supraviețuitori ai cancerului mamar preferă să evite o intervenție chirurgicală ulterioară de reconstrucție a sânilor. În acest caz, sunt disponibile sfârcuri poliuretanice detașabile.

  1. Ce trebuie să știți înainte de operație?

    Operația de reconstrucție a sânilor poate fi efectuată imediat după mastectomie sau mai târziu. De obicei, femeile aleg reconstrucția imediată a sânului, pentru a reduce impactul emoțional al îndepărtării acestuia

    În anumite cazuri, o femeie poate dori să întârzie intervenția chirurgicală de reconstrucție a sânului, până când se va confirma diagnosticul cancerului mamar și va avea timp să discute toate opțiunile pe care le are, atât cu chirurgul curant, cât și cu plasticianul. 

    Au existat numeroase progrese și tehnici noi de reconstrucție în domeniul refacerii sânilor, iar chirurgul dumneavoastră plastician vă va explica în detaliu în timpul consultării. Chirurgul vă va ajuta să decideți ce abordare este benefică pentru obiectivele dumneavoastră și veți colabora îndeaproape cu ceilalți medici, pentru a determina modul optim de acțiune. 

    Asigurați-vă că adresați chirurgului dumneavoastră plastic toate întrebările și discutați despre orice preocupare ați putea avea în timpul consultației directe și deschise. Este foarte important să înțelegeți corect aceste proceduri.

    Cum puteți ajuta ca operația să fie un succes?

    Păstrând o stare de sănătate cât mai bună și o greutate adecvată vârstei și înălțimii dumneavoastră pentru o vindecare rapidă, fără complicații. 

    Dacă fumați, renunțați la fumat cu șase săptămâni înaintea operației. Acest lucru va ajuta la vindecare și va reduce șansele de complicații.

    Nu trebuie să îndepărtați sau să radeți părul din vecinătatea zonelor unde vor fi plasate tăieturile pe piele. Menținerea unei igiene stricte va ajuta la reducerea riscului de infecție.

  1. Ce presupune recuperarea?

    Recuperarea după reconstrucția sânului depinde de faptul dacă aveți implant sau reconstrucție a lamboului. Fiecare se vindecă în ritm propriu. Vă puteți aștepta ca procesul de recuperare să se desfășoare în general după cum urmează:

    Primele câteva zile

    În cele mai multe cazuri, pacienții cu reconstrucție de sân stau peste noapte în spital și se întorc acasă în ziua următoare. De multe ori, este utilizat un tub de drenaj pentru a elimina excesul de fluide din zona operată, imediat după intervenția chirurgicală.

    1 până la 2 săptămâni

    Este normal simțiți oboseală și durere timp de 1-2 săptămâni după operație. Chirurgul dumneavoastră plastician poate prescrie medicamente care vă vor ajuta să vă simțiti mai confortabil. Cusăturile sunt de obicei eliminate după o săptămână.

    6 săptămâni

    În general, majoritatea femeilor resimt un grad de normalitate la aproximativ 6 săptămâni după operația de reconstrucție a sânilor. Este important să vă menajați în această perioadă de recuperare. Evitați ridicarea, sportul și actul sexual timp de până la 6 săptămâni de la intervenția chirurgicală.

  1. Care sunt beneficiile reconstrucției mamare?

    Frumusețea sânilor este importantă pentru stima de sine a oricărei femei. O astfel de intervenție chirurgicală este benefică, mai ales după trecerea printr-o boala cumplită – cancer mamar. 

    Așa cum spuneam, unele femei aleg să facă operația de reconstrucție mamară,  după intervenția chirurgicală a cancerului de sân. Această variantă este foarte bună, deoarece tratamentul personalizat în cancerul de sân poate interfera cu reconstrucția mamară, influențând rezultatele refacerii sânului. 

    Durerea și sensibilitatea de la nivelul sânului se vor ameliora cu timpul, iar cicatricile vor deveni mai puțin vizibile. Calitatea vieții crește, iar aspectul final conferă încredere și putere din punct de vedere fizic, dar și psihic.

  1. Care sunt riscurile și complicațiile care pot apărea în timpul operației de reconstrucție mamară?

    Toate intervențiile chirurgicale implică unele riscuri, inclusiv dezvoltarea unei infecții în jurul zonei chirurgicale sau o reacție adversă la anestezie. Dacă apar astfel de situații rare, acestea pot fi tratate prin medicamente prescrise de chirurgul dumneavoastră plastician. 

    O complicație neobișnuită după intervenția chirurgicală de reconstrucție a sânului este dezvoltarea contracției capsulare, care determină țesutul cicatrizat, din jurul implantului, să strângă și să preseze implantul. Riscul a scăzut datorită noii tehnologii de implantare și a exercițiilor de întindere.

    Dacă reconstrucția a fost realizată cu un lambou (flap), există riscul ca acest țesut propriu să nu trăiască consecutiv operației și atunci noul sân să fie pierdut. Dacă acest lucru se întâmplă, atunci va fi nevoie să fie aplicată o altă metodă de reconstrucție.

  1. Care sunt prețurile pentru reconstrucția mamară?

    Costurile operației de Reconstrucția sânului, mamelonului, areolei mamare depind de tehnica operatorie folosită și de proceduri concomitente. Costul va fi explicat și discutat cu medicul chirurg. 

    Deoarece există foarte multe variabile, acest cost va fi individualizat, iar pentru anumite cazuri selectate este posibil ca operația să fie inclusă într-un program pro bono.

    Femeile au apelat tot mai mult în ultimii ani la intervenții prin care au încercat să corecteze, remodeleze sau chiar să refacă structurile feței pentru a câștiga încrederea de care aveau nevoie. Liposculptura facială este una dintre proceduri, dar și liftingul pentru față și gât este o intervenție solicitată frecvent.  

    Forța și feminitatea sunt recăpătate și definite după ce unele femei apelează la chirurgia feței V shape, la implante faciale, dar și la lifting temporal și frontal

    Reducerea grăsimii obrazului și subțierea siluetei feței este o procedură plastică cosmetică comună, cunoscută sub numele de reducție bula lui Bichat, ce poate fi realizată în același timp cu alte intervenții chirurgicale de cosmetizare la nivelul feței. 

    Procedura de reconstrucție mamară după mastectomie este una îndreptățită și extrem de importantă. Intervenția trebuie realizată cât mai bine, iar dacă condițiile sunt întrunite riscurile asociate vor fi reduse. Apelați la medici chirurgi plasticieni foarte bine pregătiți, cu care să aveți cel puțin o discuție, pe durata căreia vă vor fi prezentate toate detaliile, astfel încât să puteți lua cea mai bună decizie. 

    Reconstrucția mamară este o procedură frecvent întâlnită în chirurgia plastică cosmetică, mai ales după o mastectomie.

Proceduri chirurgicale

Proceduri nonchirurgicale

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH