- Ce este ginecomastia?
- Care sunt cauzele pentru care bărbații se pot confrunta cu această problemă?
- Care sunt candidații ideali?
- Ce trebuie să știți înainte de operație?
- Ce presupune operația de corecție a ginecomastiei la bărbați?
- Ce presupune recuperarea?
- Care sunt beneficiile operației de ginecomastie?
- Care sunt riscurile și complicațiile care pot apărea în timpul operației de micșorare a sânilor la bărbați?
- Complicații generale asociate chirurgiei
- Complicații datorate anesteziei generale
- Care sunt prețurile pentru ginecomastie?
Ginecomastia este un termen medical care înseamnă mărirea sânilor la persoanele de sex masculin. În majoritatea cazurilor, nu există nicio cauză cunoscută și, deși rareori se vorbește despre aceasta, este o condiție destul de comună. Pentru bărbații care pun preț pe aspectul lor, procedura de reducere a sânilor poate fi de ajutor. Intervenția are ca scop îndepărtarea țesutului sânilor și, în cazuri extreme, excesul de piele.
Corpul unui bărbat secretă atât hormoni masculini – testosteron, cât și hormoni feminini – estrogen. În momentul în care apar dezechilibre hormonale pot să se declanșeze probleme de tipul ginecomastiei.
Aspectul fizic este important pentru bărbați, deși afecțiunea nu le pune viața în pericol. Suferința emoțională poate să ducă la scăderea stimei de sine, unii dintre bărbați fiind supuși riscului izolării și înstrăinării de semeni, pe fondul dezvoltării sânilor.
Consultația la medicul chirurg plastic este esențială pentru pacient, iar rezultatele intervenției chirurgicale de micșorare a sânilor duc fără îndoială la creșterea încrederii în forțele proprii și la echilibru emoțional.
Ce este ginecomastia?
Procedura de reducere a sânilor la persoanele de sex masculin îmbunătățește aspectul celor care au sâni augmentați, denumiți și ginecomastie.
Dr. Olimpiu Hârceagă înțelege această problemă cu care se confruntă mulți bărbați și băieți adolescenți, care se simt nesiguri din cauza faptului că au sâni sau sfârcuri augmentate.
Această procedură se efectuează pentru a oferi o serie de îmbunătățiri, printre care:
- Reducerea sânilor augmentați;
- Remodelarea sfârcurilor mărite;
- Echilibrarea dimensiunii dintre sâni sau pentru sfârcuri inegale;
- Îmbunătățirea aspectului sânilor augmentați, lăsați după pierderea masivă în greutate;
- Creșterea încrederii în sine, atât îmbrăcat, cât și la bustul gol.
Care sunt cauzele pentru care bărbații se pot confrunta cu această problemă?
Cauzele acestei afecțiuni sunt multiple, dar putem vorbi de manifestări fiziologice și patologice.
Din punct de vedere fiziologic, hormonii sunt cei responsabili de creșterea țesutului mamar. Acest fenomen poate să fie identificat și la bebeluși, dar el dispare destul de repede, în timp ce la adolescenți poate să fie prezent pentru o perioadă mai lungă de timp.
Bărbații adulți, după vârsta de 60 de ani, se pot confrunta cu creșteri ale volumului glandei mamare, pe măsură ce greutatea este mai mare, dar și pentru că scade producția de testosteron.
Volumul mare al glandelor mamare se poate observa bilateral – la ambii sâni, dar poate fi vizibil doar la unul – unilateral. Totodată, pot exista diferențe de volum și poziționare și între cei doi sâni măriți.
Bărbații și băieții care se confruntă cu anumite boli endocrine sau anumite dereglări endocrino-metabolice, pot să experimenteze astfel de probleme.
În același timp, unele forme de cancer și tratamentele asociate pot să inducă ginecomastie.
Administrarea unor substanțe – estrogeni, corticosteroizi, steroizi anabolizanți – în special în cazul sportivilor și al celor care vor să își crească excesiv masa musculară – pot avea ca efecte secundare dezvoltarea excesivă a sânilor.
Au existat cazuri de ginecomastie și pe fondul consumului de antidepresive, antibiotice, alcool, droguri sau chiar hormoni pentru tratarea unei alte probleme – infertilitatea.
Care sunt candidații ideali?
Înainte de a decide realizarea unei astfel de intervenții chirurgicale, medicul specialist chirurg plastic trebuie să consulte cu atenție pacientul. Alături de examenul fizic, medicul va trebui să fie informat cu precizie asupra istoricului medical al persoanei. Se poate efectua și o ecografie mamară sau o mamografie, dar și anumite analize hormonale.
Abia după ce are toate informațiile necesare doctorul va putea să îi prezinte pacientului procedura și cea mai bună cale de urmat pentru realizarea operației de ginecomastie, astfel încât acesta să fie informat corect și să poată lua o decizie având toate datele la dispoziție.
Atenție, medicul trebuie să prezinte opțiunile, rezultatele urmărite, dar și riscurile asociate acestei intervenții.
Candidații pentru această procedură chirurgicală sunt cei cu o stare de sănătate bună, fără boli severe, care nu urmează tratamente cronice.
Ce trebuie să știți înainte de operație?
Intervenția chirurgicală de micșorare a sânilor înseamnă îndepărtarea grăsimii, a țesutului glandular și a pielii în exces.
Înainte de operație trebuie să păstrați o stare de sănătate cât mai bună și o greutate adecvată vârstei și înălțimii, pentru o vindecare rapidă, fără complicații.
Dacă fumați, renunțați la fumat cu șase săptămâni înaintea operației; acest lucru va ajuta la vindecare și va reduce șansele de complicații.
Nu trebuie să îndepărtați sau să radeți părul din vecinătatea zonelor unde vor fi plasate tăieturile pe piele. Menținerea unei igiene stricte va ajuta la reducerea riscului de infecție.
Ce presupune operația de corecție a ginecomastiei la bărbați?
Pieptul este alcătuit din două componente principale, țesutul glandular (ferm și dens) și țesutul gras (moale). Raportul dintre țesutul glandular și cel gras diferă de la individ la individ, iar în cazul ginecomastiei poate exista un exces din ambele.
Dacă există predominant o extindere a țesutului gras difuzat la nivelul sânului, liposucția este tratamentul potrivit. Aceasta implică aspirarea unei părți din țesut printr-un mic tub, introdus printr-o incizie de 3 – 4 mm.
Dacă țesutul glandular în exces este cauza principală a augmentării pieptului, poate fi necesar să fie excizat (tăiat) cu un bisturiu. Acest lucru va lăsa o cicatrice, de obicei în jurul marginii mamelonului. Această excizie poate fi efectuată ca intervenție singulară sau împreună cu liposucția. Diminuări majore care implică eliminarea unei cantități semnificative de țesut și a pielii, pot necesita incizii mai mari, care vor avea ca rezultat cicatrici evidente.
Cele mai multe intervenții pentru ginecomastie durează aproximativ 90 de minute pentru a fi finalizate și se efectuează sub anestezie generală, sau, în unele cazuri, sub anestezie locală, cu sedare. Nu este necesară spitalizarea peste noapte. De obicei nu sunt necesare nici tuburi de dren.
Ce presupune recuperarea?
În urma intervenției chirurgicale, pieptul este umflat și cu echimoze pentru o perioadă de timp și poate fi dificil de evaluat efectul complet al operațiunii. Pentru a ajuta la reducerea tumefierii, pacienții sunt adesea instruiți să poarte o haină cu presiune elastică, timp de una sau două săptămâni.
Este recomandat să se abțină de la exerciții fizice, timp de aproximativ trei săptămâni și, în general, este nevoie de aproximativ șase săptămâni înainte de a reveni complet la activitățile cotidiene.
Recuperarea este destul de scurtă pentru această intervenție chirurgicală. În cele mai multe cazuri, persoanele se întorc la locul de muncă în doar câteva zile. Recuperarea completă poate dura până la o lună sau mai mult, dar veți putea relua multe dintre activitățile normale în această perioadă.
Care sunt beneficiile operației de ginecomastie?
Beneficiile sunt multiple, atât pentru recâștigarea aspectului fizic, cât și emoțional. Schimbarea fizică, vizibilă, va atrage creșterea încrederii în forțele proprii, dar și un aspect masculin redefinit.
Din punct de vedere psihologic, beneficiile sunt cu atât mai importante, stima de sine fiind un element esențial pentru dezvoltarea omului modern.
Care sunt riscurile și complicațiile care pot apărea în timpul operației de micșorare a sânilor la bărbați?
Potențialele complicații ale intervenției chirurgicale sunt relativ rare. Acestea includ îndepărtarea inadecvată a țesutului mamar, un contur inegal al pieptului și scăderea sensibilității la nivelul sfârcului.
Dacă s-a efectuat excizie, în loc de liposucție, poate apărea un cheag de sânge, care este necesar să fie drenat la o a doua operație.
Complicații generale asociate chirurgiei
- Vindecarea
Anumite boli, suplimente nutritive sau medicamente pot întârzia vindecarea normală a plăgilor. Pacienții care au suferit o pierdere masivă de greutate pot avea o vindecare întârziată sau se pot confrunta cu deschiderea plăgilor, infecție, necesitând spitalizare prelungită și proceduri chirurgicale suplimentare.
Cei care suferă de diabet sau se află sub tratamente de lungă durată cu steroizi, pot avea o vindecare întârziată.
Fumatul poate cauza vindecarea mai grea și necesitatea unor proceduri chirurgicale adiționale. Vindecarea poate fi îngreunată și de inflamație, sângerare sau de o procedură chirurgicală cu anestezie generală de lungă durată.
Există terminații nervoase care pot fi prinse în cicatricea asociată vindecării și pot produce durere sau hipersensibilitate, chiar dacă trunchiuri nervoase mai mari nu sunt lezate.
Masajul și alte proceduri nonchirurgicale, aplicate la începutul procesului de vindecare, pot ameliora aceste dureri. De aceea este important să discutați aspecte legate de durerea postoperatorie cu medicul chirurg.
- Sângerare și hematoame
Este posibil să existe episoade de sângerare pe parcursul operației sau post operator. În cele mai multe cazuri acestea sunt o excepție. Dacă o sângerare postoperatorie are loc, poate fi nevoie de un tratament de urgență pentru drenajul sângelui acumulat sau poate fi necesară transfuzia de sânge. Aceste complicații sunt cu adevărat rare.
Este important să urmați întocmai instrucțiunile postoperatorii și să nu efectuați activități fizice în perioada de timp specificată.
Este interzisă administrarea de aspirină sau antiinflamatoare nonsteroidiene (nurofen) pentru 10 zile înainte și după operație, deoarece acestea pot crește riscul de sângerare.
Suplimentele nutritive sau medicamentele din plante pot crește riscul de sângerare. Un hematom poate apărea în primele 2 săptămâni după operație, de obicei după trauma fizică a locului operat. Sunt de așteptat echimoze (vânătăi) după, care ar trebui să dispară în 2 săptămâni de la operație.
- Infecția
Este o complicație neobișnuită după operație. Dacă apare, se va administra antibiotic și poate fi necesară spitalizarea și proceduri chirurgicale adiționale.
Este important ca pacienții să precizeze dacă au suferit o infecție în perioada premergătoare operației. Infecțiile în alte părți ale corpului pot duce la infectarea locului operat.
- Cicatrici vicioase, hipertrofice
Toate tipurile de operații lasă cicatrici, unele mai vizibile decât altele. După procedurile chirurgicale, este de așteptat o bună vindecare, deși cicatrizarea anormală poate apărea atât la nivelul pielii, cât și al țesuturilor profunde.
Deși se încearcă plasarea cicatricilor în locuri puțin vizibile, există o mică șansă ca ele să fie vizibile, fiind diferite la culoare, față de pielea din vecinătate. Aspectul cicatricii poate varia pe suprafața ei, poate fi asimetrică (arată diferit partea stângă de cea dreaptă). Există posibilitatea unor cicatrici vizibile, lăsate de firele de sutură. Cicatricile țesuturilor profunde pot necesita revizie sau proceduri suplimentare pentru ameliorarea calității lor.
- Alterarea sensibilității pielii
Este frecvent întâlnită o diminuare (pierdere) a sensibilității pielii în aria operată. Diminuarea sensibilității poate să nu se rezolve în totalitate. Mâncărimea, sensibilitatea sau răspunsul exagerat la cald sau rece pot apărea după chirurgie. Aceste simptome se remit după o perioadă variabilă de timp postchirurgical, însă în cazuri rare pot deveni cronice.
- Suturi
Pe lângă suturile de la nivelul pielii, care se văd, se folosesc și suturi profunde. Acestea pot fi simțite sub piele și se pot exterioriza prin piele, devenind vizibile și producând inflamație, caz în care trebuie îndepărtate.
- Durere
Durerea este unul dintre simptomele prezente după operație. Durerea de varietate și intensitate diferită poate persista după intervenție. Durerea cronică apare foarte rar și este cauzată de terminațiile nervoase prinse în cicatrice sau apare din cauza întinderii țesuturilor.
Complicații datorate anesteziei generale
- Anestezia generală
Anestezia locală, dar mai ales generală, asociază riscuri pentru pacient. Posibilitatea lezării căilor respiratorii, probleme cardiorespiratorii, alergii, șoc anafilactic sau chiar moartea sunt foarte rare în cadrul tuturor formelor de anestezie asociate chirurgiei.
- Șocul
În circumstanțe foarte rare, procedura chirurgicală poate cauza traumă, în special când proceduri multiple extensive sunt realizate. Chiar dacă complicațiile serioase sunt rare, infecțiile, pierderea excesivă de fluide, pot duce la boli grave. Dacă apare șocul chirurgical, sunt necesare spitalizarea și tratament adițional.
- Reacții alergice
În cazuri rare au fost raportate, alergia la pansamente, la materialul de sutură, la lipici, produse din sânge, agenți administrați intravenos sau creme locale.
Reacții sistemice grave ca șocul anafilactic pot apărea ca răspuns la medicamente administrate pe parcursul operației sau prescrise postoperator. Atenție, reacțiile alergice pot necesita tratamente adiționale.
- Complicații cardiace și pulmonare
Complicațiile pulmonare pot apărea secundar cheagurilor de sânge (emboli pulmonari), grăsimii (emboli de grăsime) sau colapsului parțial al plămânilor (atelectazia), după anestezia generală.
Embolii pulmonari pot pune în pericol viața pacientului în anumite circumstanțe. Inactivitatea, sedentarismul, fumatul, anticoncepționalele și alte condiții pot crește incidența cheagurilor de sânge, care ajung la plămâni și pot cauza moarte.
Este important să discutați cu medicul chirurg orice simptom, de la inflamația picioarelor până la cheaguri de sânge în alte părți ale corpului, deoarece ele pot contribui la formarea embolilor pulmonari.
Complicațiile cardiace sunt un risc asociat cu orice anestezie generală și chirurgie, chiar și pentru pacienții fără simptome și care sunt sănătoși.
Dacă suferiți de oboseală sau dificultăți de respirație când faceți efort, durere în piept, bătăi ale inimii aritmice, trebuie să consultați imediat un medic.
Dacă apare oricare dintre aceste complicații este necesară spitalizarea și tratamente adiționale. În cazul pacienților sănătoși, fără boli asociate, aceste complicații sunt foarte rare.
Sfaturi pentru o bună recuperare
- Nu vă expuneți la soare direct sau în saloanele de bronzare după intervenție, pentru o perioadă;
- Amânați călătoriile ca măsură de precauție;
- Rezultatele intervenției sunt pe termen lung, dar există situații excepționale care le pot influența;
- Relațiile intime după procedura chirurgicală trebuie evitate în prima perioadă a recuperării.
Care sunt prețurile pentru ginecomastie?
Costurile operație de simetrizare a sânilor depind de tehnica operatorie folosită și de procedurile concomitente.
Costul variază între 2500 și 3.000 euro. Aceste prețuri includ onorariul chirurgului, anestezistului și spitalizarea, precum și toate medicamentele și materialele necesare pentru operație și pe durata spitalizării.
Deși femeile sunt cele care apelează tot mai des la intervenții chirurgicale estetice, lifting mamar, reducție mamară sau augmentare mamară, pentru a căpăta încredere în forțele proprii, medicina modernă vine și în sprijinul bărbaților.
În plus, pentru situațiile deosebite, femeile care au suferit de cancer la sân pot apela la operația de reconstrucție mamară, dar și la operația de simetrizare a sânilor.
Medicina estetică modernă folosește inovațiile din domeniu pentru ca procedurile de tipul ginecomastie, să poată fi realizate cât mai bine și în siguranță pentru pacienți. Bărbații pot apela astăzi la această procedură pentru a recâștiga încrederea în forțele proprii, dar și un aspect fizic plăcut.
Ginecomastia este o intervenție chirurgicală estetică de micșorare a sânilor la bărbați. Deși nu implică riscuri, există și situații deosebite.
Articole recomandate
- Sânii asimetrici. Cauze și soluții pentru corectarea lor
- Implant anatomic vs rotund. Care este alegerea potrivită?
- Sânii după naștere și alăptare: cum sunt afectați și ce soluții există pentru menținerea formei dorite
- 9 probleme cu care se pot confrunta femeile cu sânii mari și cum pot fi remediate acestea
- Tipuri de sâni: ce forme există și cum o poți obține pe cea dorită
- Sâni lăsați după alăptare. Ce soluții eficiente există?
- Tipuri de mameloane (sfârcuri): care sunt și ce caracteristici au?