Operatia de rinoplastie estetica

Operatia de rinoplastie estetica

 1. Ce este operația de Rinoplastie estetică?

Operația de rinoplastie este o intervenție chirurgicală pentru remodelarea nasului. Este una dintre cele mai frecvente operații estetice.

Chirurgia estetica a nasului (rinoplastia) este o operație frecvent realizata de chirurgii plasticieni. Aceasta procedura chirurgicala poate produce schimbări in aspectul, structura si funcția nasului. Rinoplastia poate reduce sau creste dimensiunea nasului, poate schimba forma vârfului, poate îngusta sau lăți distanta dintre nari sau poate schimba unghiul dintre nas (columela) si buza superioara. Aceasta operație poate ajuta la corectarea defectelor din naștere sau cauzate de trauma, si poate ajuta la îmbunătățirea/ameliorarea anumitor dificultăți de respirație.

 1. Cine este un bun candidat pentru Rinoplastie estetică?

Multe persoane sunt preocupate de forma nasului lor și apelează la rinoplastie din motive cosmetice (adică, pentru a-și îmbunătăți aspectul nasului). În acest caz, obiectivul operației ar fi să facă nasul să arate drept și să vă facă mai puțin preocupați de acest lucru. Deci, este foarte important să aveți clarificat în mintea d-voastră care este nemulțumirea cu privire la nasul d-voastră și să explicați cât de bine puteți acest lucru chirurgului dumneavoastră. Acesta vă va spune apoi ce este chirurgical posibil și ce nu este. Cei mai mulți dintre cei care nu sunt nemulțumiți de nasul lor au îngrijorări cu privire la pod sau vârf.

 1. Costurile operației de Rinoplastie estetică

Costurile operației de rinoplastie depind de tehnica operatorie folosită și de proceduri concomitente. Costul e aproximatov 4000 €. Aceste costuri includ onorariul chirurgului, anestezistului, spitalizarea, precum și toate medicamentele și materialele necesare la operație și pe durata spitalizării.

 1. Ce se întâmpla înaintea operației?

Veți avea o întâlnire cu chirurgul pentru a discuta despre motivul pentru care doriți o intervenție chirurgicală și despre ceea ce doriți exact. Chirurgul va lua la cunoștință despre orice boli suferiți sau ați suferit în trecut. De asemenea, va fi informat despre orice medicație sub care vă aflați, inclusiv remedii din plante și medicamente care nu sunt prescrise de medicul dumneavoastră. Chirurgul vă va examina nasul, și poate face unele fotografii pentru evidențele medicale. Vă va ruga să semnați un formular privind consimțământul pentru preluarea, stocarea și utilizarea fotografiilor.
Chirurgul vă va măsura înălțimea și greutatea dumneavoastră pentru a se asigura că este sigur pentru d-voastră să faceți această operație. Dacă sunteți supraponderală, gravidă sau intenționați să rămâneți gravidă, chirurgul poate sugera amânarea operației

 1. Cum pot să ajut ca operația să fie un succes?

 1. Cum se face de operația de Rinoplastie estetică?

Rinoplastia cu scopul de a schimba forma nasului se realizează fie din interiorul nărilor (numită rinoplastie închisă), fie prin efectuarea unei mici tăieturi între nări și ridicarea pielii (aceasta se numește rinoplastie deschisă). Natura precisă a operației va depinde de zona nasului care este tratată. Cicatricea poate fi dreaptă, în formă de V sau zig-zag.

Modificarea podului nasului

Dacă operația se efectuează asupra podului nasului, chirurgul îndepărtează osul și cartilajul care provoacă “cocoșul”. Nasul poate fi rupt astfel încât restul de bucăți de os pot fi mutate mai aproape una față de alta pentru a îngusta nasul.

Schimbarea vârfului nasului

Dacă vârful nasului este operat, cartilajul care formează suportul pentru vârf trebuie să fie parțial îndepărtat sau remodelat. Acest lucru se poate face prin operație de rinoplastie închisă sau deschisă.

Schimbarea lungimii nasului

Chirurgul dvs. va ajusta și reduce septul, pentru a ajuta la micșorarea vârfului și a reduce lungimea totală a nasului. Ajustarea cartilajului din vârful nasului poate, de asemenea, reduce lungimea nasului.

Modificarea lățimii nasului

Chirurgul d-voastră poate reduce lățimea nasului, îngustându-l, prin ruperea oaselor nazale și repoziționarea lor mai aproape de septul central.

Creșterea podului sau a vârfului nasului

Chirurgii pot folosi os sau cartilaj sau un implant pentru a schimba conturul unui pod  sau al unui vârf de nas plat. Aceasta se numește rinoplastie suplimentară sau rinoplastie de augmentare. Osul sau cartilajul utilizat pot fi luate din nas (osul nazal sau sept) sau din alte locuri cum ar fi coastele, șoldul sau urechea.

Modificarea septului

În cazul în care nasul dvs. a fost aplatizat de un accident, septul ar putea fi îndoit, făcând respirația dificilă. Uneori, acesta poate fi modificat în același timp cu rinoplastia sau ca o operație separată.

 1. Cat durează operația, este necesară spitalizarea?

De obicei operația se efectuează în anestezie generală și durează 2-4 ore în funcție de complexitate. De obicei pacienții rămân o noapte în spital dar nu este obligatoriu acest lucru.

 1. Proceduri alternative la operația de Rinoplastie estetică.

Nu există alternativă chirurgicală la rinoplastie. Uneori, este nevoie doar de o intervenție chirurgicală în interiorul nasului pentru a rezolva problemele cu căile respiratorii din nas. Opțiunile non-chirurgicale, cum ar fi materialele de umplutură, pot fi utilizate ca tratament temporar în scopuri cosmetice.

 1. Riscuri și efecte secundare asociate operației

Ca în cazul tuturor operațiilor, există riscuri pe care le implică rinoplastia. Deși riscurile sunt puțin probabile, este important să le cântăriți în comparație cu beneficiul potențial al intervenției chirurgicale. Discutați despre fiecare dintre ele cu chirurgul plastician pentru a vă asigura că înțelegeți potențialele complicații și consecințe.

Riscuri specifice asociate operației de rinoplastie
 • Afectarea locului donor. Exista anumite situații când in cadrul unei rinoplastii se vor folosi grefe de cartilaj sau de os prelevate din alta parte a corpului. Prelevarea acestor grefe si folosirea lor adauga riscuri care sunt specificate de către medical chirurg.
 • Implanturi. In anumite operații de rinoplastie pot fi folosite implanturi. Acestea pot deveni infectate sau expuse lucru care determina îndepărtarea lor. Aceste complicații pot surveni oricând după implantare.
 • Vindecare întârziata. Vindecarea întârziata a plăgilor sau a oaselor fracturate poate sa survină fără ca sa existe un motiv identificabil înainte de operație. Porțiuni de piele se pot necroza. Aceste lucruri pot necesita pansamente frecvente sau proceduri chirurgicale secundare adiționale. Pacienții care fumează au un risc mai mare de necroza cutanata si vindecare întârziată.
 • Perforarea septului nazal. O fistula (gaura) de dimensiuni diverse poate apărea la nivelul septului. Apariția acestei complicații este rară. Proceduri chirurgicale adiționale sunt necesare pentru a repara septul nazal, iar in anumite cazuri acest lucru nu este posibil.
 • Alterarea conductului aerian nazal. După o operație de rinoplastie poate apărea o modificare a pasajului aerului in interiorul nasului care poate face respirația mai dificila. De cele mai multe ori respirația este îmbunătățita după o rinoplastie.
 • Complicații asociate cu abuzul de substanțe vasomotori. Pacienții care abuzează de substanțe inhalatorii vasoconstrictorii (ca droguri, de exemplu cocaina) au un risc major de complicații ce include vindecarea deficitara si perforația septului nazal.
 1. La ce să mă aștept după operație?

  Primele câteva zile

  În prima zi după rinoplastie, s-ar putea să simțiți o senzație de înfundare la față și unele dureri în jurul nasului putând să aveți o ușoară durere de cap. Acest disconfort poate fi controlat prin medicamentele prescrise de chirurgul d-voastră plastician. Va fi necesar să vă mențineți capul ridicat în prima zi după intervenția chirurgicală.

  Pacienții au de obicei o ușoară sângerare, precum și umflături și vânătăi în jurul ochilor lor în primele zile, ceea ce este complet normal. Este oarecum des întâlnit să aveți o înfățișare nu tocmai plăcută în primele zile, la început, dar după aproximativ 3 zile, tumefierea și vânătăile se vor stabiliza și vor începe să se estompeze treptat. Aplicarea cu grijă a unor comprese reci pe aceste zone umflate și învinețite vă poate ajuta să vă simțiți mai confortabil.

  1 până la 2 săptămâni

  Cele mai multe umflături și vânătăi dispar în 2 până la 3 săptămâni. În câteva săptămâni de la rinoplastie, veți începe să arătați și să vă simțiți mai bine. Cel mai probabil vă veți întoarce la muncă atâta timp cât munca d-voastră nu este prea obositoare. După 1 săptămână atela externă va fi îndepărtată. În această perioadă vor fi îndepărtate și atelele de sept care se introduc în fiecare nară la sfârșitul operației și care se mențin câteva zile până la o săptămână.

  Restricții în timpul recuperării

  Ar trebui să evitați exercițiile și activitățile care vă pot crește tensiunea arterială. În general, veți dori să acordați o atenție mai mare protecției nasului la îmbăiere sau la machiere. Dacă purtați ochelari, va trebui să fiți foarte atenți să nu-i lăsați pe podul nasului până când nu se vindecă în mod adecvat, de obicei în decurs de o lună până la o lună și jumătate.

 1. Recuperare și câteva sfaturi pentru o recuperare bună.

Proceduri chirurgicale

Proceduri nonchirurgicale

Rinoplastie Cluj, Sibiu - Dr. Olimpiu Harceaga

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH