Rinoplastie ultrasonica – Modelarea nasului prin piezo chirurgie

Rinoplastie Cluj, Sibiu - Dr. Olimpiu Harceaga

Rinoplastie ultrasonica - Modelarea nasului prin piezo chirurgie

 1. Ce este rinoplastia ultrasonică (piezochirurgia)

Rinoplastia a evoluat ca tehnică foarte mult în ultimii 10 ani. De la introducerea grefelor de cartilaj pentru a reconstrui dorsul nasului și până la recenta introducere a piezochirurgiei și a rinoplastiei de prezervare, scopul a rămas același: de a obține un rezultat cât mai aproape de dorința pacientului.
Rinoplastia ultrasonică folosește un aparat de piezochirurgie pentru a tăia și a remodela oasele piramidei nazale. Principiul de functionare este simplu: se generează vibrații cu o frecvență foarte mare și amplitudine mică care sunt transmise la un vârf metalic care are diferite forme și poate fi înlocuit cu alte vârfuri în funcție de zona unde se folosește. Acest vârf metalic, în contact cu osul, determină tăierea lui. Aparatul are același principiu pe care îl are detartrajul în stomatologie, doar că puterea aparatului este mai mare.

 1. Care sunt avantajele față de tehnica clasică pentru modelarea nasului

În tehnica clasică pentru tăierea și remodelarea oaselor se folosesc o serie de dălți și pile de diferite forme și mărimi.
Tăierea oaselor prin piezochirurgie este mult mai fină și mai controlată, de multe ori se realizează sub control vizual, în timp ce tăierea oaselor cu dalta și ciocanul este realizată prin actiunea de dislocare/tăiere care, de multe ori, produce fracturi nedorite și fragmente osoase. În tehnica clasică tăierea se realizează sub control palpabil și nu sub controlul vizual. Traiectul fracturii oaselor este de multe ori doar intuit și poate fi impredictibil.
Țesuturile moi nu sunt traumatizate prin piezochirurgie, deoarece prin modul de funcționare al vârfului metalic, se taie doar țesuturi de consistență dură (os și cartilaj în mică măsură).
Decolarea subperiostală și subpericondrală folosită în rinoplastia modernă determină o traumă redusă asupra nervilor și vaselor de sânge care sunt situate deasupra acestui plan de disecție

Recuperarea este mai rapidă.

De multe ori, la pacienții operați prin piezochirurgie, nu sunt vizibile hematoamele perioculare, atât de specifice operației de rinoplastie. Trauma în ansamblul ei este mai redusă.
Decolarea subperiostală la nivelul oaselor nazale este extinsă până în șanțul nazo-facial, iar acest lucru permite atât controlul direct al liniei de osteotomie laterală, cât și rearanjarea și redistribuirea pielii în exces după reducerea cocoașei nasului.
Posibilitatea remodelării oaselor nazale fără fracturarea lor. Piezochirurgia este folosită și pentru pilirea oaselor, lucru care clasic se realizează cu o pilă potrivită pentru unele suprafețe, dar greu de utilizat, de exemplu, în lateralul oaselor nazale pentru a reduce convexitatea excesivă a lor în unele cazuri. Pentru unii pacienți este posibilă reducerea cocoașei fără să fie nevoie de tăierea oaselor nazale.

 1. Cat costa operatia de rinoplastie?

Rinoplastia ultrasonică (sau prin piezochirurgie) presupune un timp operator mai mare în cele mai multe cazuri cu 1h de aceea costul intervenției este aproximativ cu 10-20% mai mare decât pentru tehnica clasică. Nu uitați însă că această tehnică în mâini potrivite asigură un rezultat per ansamblu superior tehnicii clasice!

 1. Cum se face aceasta operatie la nas (rinoplastia ultrasonică)

Abordul și pașii operației sunt în mare aceiași ca în tehnica clasică, există un abord închis și o variantă de rinoplastie deschisă. Vrem să subliniem că diferența dintre cele două variante, închis și deschis, este cicatricea de la nivelul columelei care de obicei nu mai este vizibilă la un an post operator.
Diferențele rezidă în decolarea extinsă și tipul de instrumente folosite la tăierea și remodelarea oaselor nazale. Operația se realizează în anestezie generală în majoritatea cazurilor. Ca în rinoplastia clasică, aceasta adresează aceleași probleme estetice la nivelul nasului.

 • Modificarea podului nasului

  Dacă operația se efectuează asupra podului nasului, chirurgul îndepărtează osul și cartilajul care provoacă “cocoșul”. Nasul poate fi rupt astfel încât restul de bucăți de os pot fi mutate mai aproape una față de alta pentru a îngusta nasul.

 • Schimbarea vârfului nasului

  Dacă vârful nasului este operat, cartilajul care formează suportul pentru vârf trebuie să fie parțial îndepărtat sau remodelat. Acest lucru se poate face prin operație de rinoplastie închisă sau deschisă.

 • Schimbarea lungimii nasului

  Chirurgul dvs. va ajusta și reduce septul, pentru a ajuta la micșorarea vârfului și a reduce lungimea totală a nasului. Ajustarea cartilajului din vârful nasului poate, de asemenea, reduce lungimea nasului.

 • Modificarea lățimii nasului

  Chirurgul d-voastră poate reduce lățimea nasului, îngustându-l, prin ruperea oaselor nazale și repoziționarea lor mai aproape de septul central.

 • Creșterea podului sau a vârfului nasului

  Chirurgii pot folosi os sau cartilaj sau un implant pentru a schimba conturul unui pod  sau al unui vârf de nas plat. Aceasta se numește rinoplastie suplimentară sau rinoplastie de augmentare. Osul sau cartilajul utilizat pot fi luate din nas (osul nazal sau sept) sau din alte locuri cum ar fi coastele, șoldul sau urechea.

 • Modificarea septului – deviatie de sept

  În cazul în care nasul dvs. a fost aplatizat de un accident, septul ar putea fi îndoit, făcând respirația dificilă. Uneori, acesta poate fi modificat în același timp cu rinoplastia sau ca o operație separată.

 1. Un nou concept in rinoplastie, individualizarea rezultatelor

Scopul operației de rinoplastie estetică este remodelarea nasului în acord cu dorința pacientului. Acest lucru poate însemna de cele mai multe ori reducerea dimensiunilor piramidei nazale și schimbarea formei anumitor părți ale nasului (vârf etc). Există și pacienți care necesită augmentarea nasului sau doar a unor părți, mai frecvent pacienții din Asia sau pacienții cu rinoplastii secundare.

La toate cazurile este important ca rezultatul post operator să corespundă așteptărilor pacientului. Este de asemenea important ca așteptările pacientului să fie ghidate de medicul chirurg în zona realității și a posibilităților tehnice și să se încadreze în principiile esteticii pentru sexul respectiv.

Dr. Olimpiu Hârceagă folosește simularea rezultatului folosind un program pentru modificarea pozelor. Pacientul participă activ la procesul de planificare a operației, iar astfel se poate crea un aspect customizat al nasului. După ce pacientul și medicul convin asupra unei forme, medicul planifică operația și manevrele intraoperatorii de care are nevoie pentru a se apropia cât mai mult de aceea formă. Nu este posibila atingerea în totalitate a formei simulate, dar cu siguranță acest proces de discuție cu pacientul determină un rezultat post operator apropiat de dorințele lui

 1. La ce sa ma astept dupa operatia la nas.

Primele câteva zile

În prima zi după rinoplastie, s-ar putea să simțiți o senzație de înfundare la față și unele dureri în jurul nasului putând să aveți o ușoară durere de cap. Acest disconfort poate fi controlat prin medicamentele prescrise de chirurgul d-voastră plastician. Va fi necesar să vă mențineți capul ridicat în prima zi după intervenția chirurgicală.

Pacienții au de obicei o ușoară sângerare, precum și umflături și vânătăi în jurul ochilor lor în primele zile, ceea ce este complet normal. Este oarecum des întâlnit să aveți o înfățișare nu tocmai plăcută în primele zile, la început, dar după aproximativ 3 zile, tumefierea și vânătăile se vor stabiliza și vor începe să se estompeze treptat. Aplicarea cu grijă a unor comprese reci pe aceste zone umflate și învinețite vă poate ajuta să vă simțiți mai confortabil.

1 până la 2 săptămâni

Cele mai multe umflături și vânătăi dispar în 2 până la 3 săptămâni. În câteva săptămâni de la rinoplastie, veți începe să arătați și să vă simțiți mai bine. Cel mai probabil vă veți întoarce la muncă atâta timp cât munca d-voastră nu este prea obositoare. După 1 săptămână atela externă va fi îndepărtată. În această perioadă vor fi îndepărtate și atelele de sept care se introduc în fiecare nară la sfârșitul operației și care se mențin câteva zile până la o săptămână.

Restricții în timpul recuperării

Ar trebui să evitați exercițiile și activitățile care vă pot crește tensiunea arterială. În general, veți dori să acordați o atenție mai mare protecției nasului la îmbăiere sau la machiere. Dacă purtați ochelari, va trebui să fiți foarte atenți să nu-i lăsați pe podul nasului până când nu se vindecă în mod adecvat, de obicei în decurs de o lună până la o lună și jumătate.

 1. Recuperare și câteva sfaturi pentru o recuperare bună.

Proceduri chirurgicale

Proceduri nonchirurgicale

Rinoplastie Cluj, Sibiu - Dr. Olimpiu Harceaga

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH