Tumori de piele, expertiză în Chirurgie Mohs

Tumori de piele, expertiză în Chirurgie Mohs

  1. Epidemiologia Tumorilor maligne de piele

Tumorile maligne de piele sunt împărțite în două mari clase: melanocitare (cea mai cunoscută este melanomul) și nonmelanocitare (cea mai frecventă în această categorie este carcinomul bazocelular).

Cancerele cutanate nonmelanocitare sunt cele mai frecvente tumori maligne la rasa caucaziană. Ele reprezintă 30%-40% dintre toate neoplasmele la caucazieni. Pentru celelalte rase cu pielea mai închisă la culoare incidenţa este mult mai scăzută reflectând astfel rolul important al radiaţiei ultraviolete (UV) în etiopatogenia acestui neoplasm.

Dintre CCNM cea mai frecventă tumoră este CBC care reprezintă cam 75% din toate cazurile în U.S. Incidența acestei tumori crește anual ajungând să se dubleze o dată la 14 ani. Datele despre incidența acestei tumori par a fi subestimate deoarece multe dintre leziuni sunt tratate fără să avem o confirmare histologică. Vârsta înaintată și sexul masculin sunt asociate cu risc mai mare de a dezvolta un CBC. Mai mult de 99% dintre pacienții cu acest tip de tumoră sunt albi iar 95% dintre aceștia au vârsta cuprinsă între 40 și 79 ani. O dată ce o persoană dezvoltă un cancer CCNM există un risc crescut ca un nou cancer de piele să apară în următorii ani. Cel mai ridicat risc pentru un nou cancer de piele este ca acesta să apară în primul an.

Carcinoamele bazocelulare (CBC) sunt cele mai frecvente cancere de piele constituind peste 80% din totalul tumorilor maligne de piele. Dacă aceste tumori sunt descoperite în stadiul incipient atunci tratamentul se poate rezuma la terapii topice sau non invazive : 5-fluorouracil (5-FU), radioterapie (RT), electrocauterizare sau chiuretaj mecanic. Pentru anumite tumori care prezintă caractere de agresivitate chirurgia micrografică poate fi folosită. Totuşi cea mai frecventă metodă de tratament rămâne chirurgia.

  1. Tratamentul Chirurgical

Metodele chirurgicale sunt cele mai frecvent folosite pentru tratamentul CBC. Dintre tehnicile chirurgicale putem cita: chirurgia clasică fără verificarea imediată a marginilor piesei excizate, excizia chirurgicală cu verificare histopatologică a marginilor și chirurgia micrografică sau Chirurgia Mohs.

  1. Avantaje ale tehnicilor chirurgicale micrografice Mohs

În cazul tehnicilor histopatologice ţesutul poate fi examinat în plan vertical, orizontal sau oblic. Tehnicile tradiţionale implică examinarea în plan vertical asemănătoare unei felii dintr-o pâine. În chirurgia micrografică se folosește examinarea în plan oblic sau orizontal (Fig.1). Avantajul acestei metode este că evaluază aproape 100 % marginile piesei. În evaluarea histopatologică standard (Fig.2) care realizează secţiuni verticale în parafină sau extemporanee, mai puţin de 0,1% din margine este evaluată. Prin evaluarea în totalitate a marginilor piesei riscul de a rămâne tumoră nerezecată se reduce foarte mult consecutiv cu reducerea ratei recidivei.

  1. Expertiza Dr Olimpiu Hârceagă în Chirurgia Mohs

Dr Hârceagă a efectuat un studiu doctoral pe tema Chirurgiei Mohs, tema lucrării de doctorat sustinută in 2014 iunie a fost “ Compararea marginilor clinice și histologice pentru carcinoamele bazocelulare ale feţei şi gâtului prin tehnica de chirurgie micrografică ”. Dr Hârceagă a implementat în anul 2013 chirurgia micrografică Mohs ca și metodă de tratament în Clinica de Dermatologie Cluj-Napoca. Este singurul spital din sistemul de stat din România unde pacienții pot beneficia gratuit de acest tip de tratament pentru tumorile de piele nonmelanocitare.

În literatură chirurgia Mohs are cele mai mici rate de recurență 1-2% pentru CBC și aproape duble pentru CSC, pentru chirurgia clasică procentul se aproapie de 10%. Pe lângă avantajul recurenței foarte mici, chirurgia Mohs are avantajul major al conservării țesutului sănătos, lucru important în zonele cu structuri anatomice importante mai ales la nivelul feței.

  1. Costul operației prin Chirurgie Mohs

Chirurgia Mohs reprezintă gold standardul în tratamentul chirurgical al cancerelor de piele mai ales la nivelul feței unde conservarea țesutului sănătos este importantă. Dr Hârceagă poate efectua acest tip de operație în Cluj-Napoca contra cost. Costul unei operații de chirurgie Mohs începe de la 1500 euro în funcție de mărimea tumorii tratate

  1. Cum se realizează operația prin Chirurgie Mohs

Chiurgia Mohs are ca scop excizarea în totalitate a tumorii cu minim de sacrificiu al țesutului sănătos. Operația se realizează de obicei în anestezie locală și constă din mai multe etape.
Excizia inițială a tumorii se face cu margini minime de siguranță de aproximativ 2-3 mm. Tumora astfel excizată este trimisă în aceeași zi în laboratorul de anatomie patologică unde urmează o tehnică specială prin care se examinează marginile de rezecție în totalitate.
În funcție de rezultatul examinării marginilor în laborator se excizează o nouă recupă dacă un anumit segment este infiltrat tumoral. Examinarea în laborator se repetă pentru noua recupă.
Această secvență de lucru se repetă până la qasigurarea unor margini libere de tumoră.
În cele mai multe cazuri două excizii sunt suficiente pentru atingerea obiectivului de margini libere de tumoră.
De obicei operația se realizează pe parcursul unei zile.
La sfârsit zona este reconstruită după principiile chirurgiei plastice încercând să redăm forma și funcția.

Proceduri chirurgicale

Proceduri nonchirurgicale

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH