Reconstrucție sâni

Reconstrucție mamară

  1. Prezentare generală

O formă a sânului normală, un sân sănătos este un lucru important pentru starea de bine a unei femei, contribuie de asemenea la creșterea încrederii în forțele proprii.
Pentru pacientele care urmează un tratament pentru un cancer de sân o atitudine pozitivă este foarte importantă și constituie un ajutor pentru a suporta tratamentul. În foarte multe țări europene reconstrucția sânului este inclusă în planul de tratament pentru cancerul de sân.

În acest moment există o multitudine de posibilități pentru reconstrucția sânului, din păcate puțini pacienți cunosc aceste metode de reconstrucție disponibile iar unii pacienți nu știu că se poate efectua reconstrucția de sân. În Europa aproximativ 10% dintre pacienți trec printr-o modalitate de reconstrucție a sânului după mastectomie.

Momentul când reconstrucția sânului poate fi făcută depinde de mai mulți factori: decizia pacientului, condiția fizică și anumite necesități medicale.

Reconstrucția poate fi primară/imediată (direct după mastectomie sau îndepărtarea sânului) sau secundară/la distanță (depinde de terapia adjuvantă operației de îndepărtare a sânului, se efectuează la distanță de chimio sau radioterapie). Este important ca pacientul să înțeleagă că operația de reconstrucție nu e singulară și pot fi mai multe etape până la atingerea unui rezultat estetic bun.

  1. Tehnici chirurgicale folosite pentru reconstrucția de sân

În general volumul sânului poate fi reconstruit în două modalități: o opțiune este reconstrucția prin materiale sintetice, implante de silicon sau implante umplute cu ser fiziologic, a doua opțiune este utilizarea țesutului propriu (lambouri musculare-cutanate pediculate sau lambouri libere). În cazul folosirii implanturilor sintetice vorbim despre reconstrucție cu proteză iar în al doilea caz vorbim de reconstrucție autoloagă.

  1. Reconstrucția de sân autoloagă

În cazul acestui tip de reconstrucție chirurgul folosește țesutul propriu (lambou) al pacientului recoltat dintr-o altă regiune a corpului. În general sunt două tipuri de lambou folosit pentru reconstrucția sânului: lambou pediculat în care țesutul rămâne conectat și primește vase de sânge de la locația lui originală și lambou liber caz în care țesutul este complet îndepărtat și este reconectat la vase de sânge noi din zona sânului prin tehnici de microchirurgie.

În acest moment microchirurgia și lambourile libere sunt folosite extensiv în modalitatea autologă de reconstrucție a sânului. Țesuturile folosite la reconstrucția sânului sunt : lamboul gracilis recoltat de la nivelul feței interne a coapsei, lamboul DIEP recoltat de la nivelul abdomenului subombilical, sau lambouri recoltate de la nivelul m. gluteus (fese).

Lambourile pediculate rămân atașate la nivelul locului donor, cele mai frecvent utilizate sunt: lamboul de latissimus dorsi (lambou de mușchi latissim și piele de pe spate sau lamboul de mușchi transvers rectus abdominis (lamboul fosește mușchi de la nivelul abdomenului și pielea subiacentă).

Reconstrucția autoloagă poate fi deseori combinată cu implanturi, mai ales dacă volumul dorit este mai mare decât poate fi realizat numai prin țesutul autolog. Împreună cu implantul sintetic se poate folosi și un substituent de derm în partea inferioară a sânului pentru a ajuta la susținerea implantului.

O modalitate de reconstrucție care câstigă teren este transferul de grăsime. Trebuie precizat că volumul care poate fi reconstruit prin această metodă este mai mic decât prin plasarea unui implant și de obicei este o metodă care necesită mai multe etape pentru atingerea volumului dorit. Transferul de grăsime se folosește mai ales pentru defecte mici.

  1. Reconstrucția prin proteze sintetice

Reconstrucția cu proteză poate fi efectuată atât imediat cât și la distanță. Reconstrucția imediată este posibilă dacă biologia tumorii o permite. Necesitatea radioterapiei exclude reconstrucția imediată deoarece proteza poate determina complicații crescute.

Reconstrucția la distanță de operația inițială de mastectomie necesită mai multe etape. În primul rând pielea trebuie expandată iar pentru acest lucru se folosește un expander în care se introduce ser fiziologic gradual pe măsură ce piele se întinde. Expanderul se înlocuiește cu o proteză permanentă iar dacă este necesar sânul contralateral se ridică astfel încât să aibă o formă asemănătoare cu cel reconstruit.

Există multiple forme de implanturi mamare astfel încât este posibil să avem un rezultat natural la sfârșitul reconstrucției. Avantajul reconstrucției cu implant comparativă cu cea autoloagă este timpul operator și stresul mai mic deoarece operațiile sunt mai scurte și posibilele complicații mai mici.

  1. Reconstrucția complexului sfârc-areolă

În unele cazuri operația de îndepărtare a sânului va sacrifica și areola cu sfârcul. Aceste structuri atât de caracteristice sânului pot fi reconstruite printr-o multitudine de proceduri care folosesc țesutul autolog. De obicei areola se reconstruiește prin micropigmentare care este o formă de tatuaj. Reconstrucția sfârcului și a areolei se realizează în anestezie locală.

Proceduri chirurgicale

Proceduri nonchirurgicale

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH