- Ce presupune operația de ridicare a sprâncenelor?
- Care este scopul acestei proceduri și când se recomandă?
- Ce trebuie să știi înainte de operație?
- Ce trebuie să știi după operație?
- Sfaturi pentru o bună recuperare
- Care este riscul acestei intervenții?
- Ce preț are procedura de lifting a sprâncenelor?
De ce să alegi operația de ridicare a sprâncenelor efectuată de Dr. Olimpiu Hârceagă? Această intervenție chirurgicală poate să îmbunătățească semnificativ aspectul de față obosită, rezultatul fiind o înfățișare proaspătă, întinerită.
Dr Olimpiu Hârceagă folosește mai multe tehnici de ridicare a sprâncenei adaptate anatomiei pacientului. Poate efectua operații minim invazive cu anestezie locală, dedicate ridicării părții laterale a sprâncenei, potrivite pacienților mai tineri.
Pentru cazurile cu laxitate crescută și exces de piele și mușchi frontal, unde este nevoie de o ridicare a întregii sprâncene și/sau a frunții, Dr. Hârceagă folosește tehnica endoscopică.
În cazul în care se dorește o tehnică intermediară, ca distanță de ridicare și invazivitate, va folosi accesul temporal cu plicatura fasciei temporale superficiale, tehnică care determină ridicarea sprâncenei laterale, cu rezultate stabile în timp.
Ce presupune operația de ridicare a sprâncenelor?
Pentru un aspect impecabil, în liftingul sprâncenelor putem vorbi de existența a două tehnici: una nechirurgicală de ridicare a sprâncenelor și una chirurgicală. Fiecare dintre aceste două variante are la rândul ei alte câteva variante dintre care pacientele pot alege soluția optimă, în funcție de indicațiile de la momentul consultului.
În procedura de ridicare a sprâncenelor și a frunții, cele două acțiuni pot fi realizate concomitent sau doar una dintre ele. De obicei, ridicarea frunții este o procedură care determină automat și ridicarea sprâncenelor. Ridicarea frunții este o operațiune extensivă și o putem considera acțiunea cea mai puternică din spectrul celor care se adresează ridicării sprâncenelor.
Spre deosebire de injecțiile cu toxină botulinică, care paralizează temporar mușchiul frontal și au un efect limitat de ridicare a sprâncenelor, procedurile chirurgicale au rezultate care sunt vizibile întreaga viață.
Care este scopul acestei proceduri și când se recomandă?
Motivele pentru care oamenii aleg operația de ridicare a sprâncenelor sau ridicarea frunții sunt:
- corecția sprâncenelor căzute sau a poziției lor prea inferioară, prea aproape de pleoapa superioară;
- riduri orizontale ale frunții și exces de piele a frunții;
- riduri dintre sprâncene, care dau o expresie de supărare sau de îngrijorare.
Înainte de a lua o decizie pentru realizarea unei proceduri de ridicare a sprâncenelor este nevoie de o consultație și o evaluare facială, realizate de un chirurg plastician. Scopul final este obținerea trăsăturilor îmbunătățite, iar pentru a ajunge la rezultatul dorit, trebuie ca profesionistul în chirurgie estetică să identifice metodele de intervenție și tratament adecvate fiecărei persoane în parte.
Dacă singura problemă care vă deranjează sunt ridurile statice dintre sprâncene sau de la rădăcina nasului, atunci procedeul recomandat este cel de rezecție de mușchi corugator, care se poate realiza endoscopic sau printr-o incizie la nivelul pleoapei superioare, asemănătoare cu cea pentru blefaroplastia de pleoapă superioară.
Unii pacienți pot fi tratați pentru riduri sau pentru a ridica subtil partea laterală a sprâncenei cu injecții cu toxină cu efect antirid, prin care se blochează selectiv anumiți mușchi faciali care produc riduri sau care determină coborârea sprâncenei laterale.
Ridicarea de sprâncene, cu un efect temporar, poate fi făcută și folosind fire de suspensie resorbabile. Aceste fire se introduc la nivel temporal, subcutanat, până la nivelul sprâncenei, ce va fi ridicată la înălțimea dorită. Efectul durează între 6 și 18 luni, în funcție de tipul de fir folosit.
Ce trebuie să știi înainte de operație?
Înaintea operației, medicul chirurg va examina structura zonei care urmează să fie operată. Va analiza osul și țesuturile moi ale feței. Va studia cu atenție grosimea, textura și elasticitatea pielii, precum și activitatea mușchilor frunții și ai pleoapelor.
În vederea stabilirii unui plan chirurgical, toate aceste elemente (piele, mușchi, pleoape) pot avea o contribuție importantă. În unele cazuri, pacienții care sunt deranjați de excesul de piele de la nivelul pleoapelor, nu realizează că acest exces este determinat de căderea sprâncenelor. În aceste cazuri, este posibil ca pe lângă ridicarea sprâncenelor, să fie nevoie și de o operație la nivelul pleoapelor, numită blefaroplastie.
Medicul va stabili, împreună cu dumneavoastră, oportunitatea efectuării operației cu anestezie generală. În cazul anesteziei generale, va fi programat un consult cu medicul anestezist și vor fi efectuate o serie de teste, pentru a verifica starea generală de sănătate, înaintea operației. Dacă sunteți supraponderal, însărcinată sau doriți să deveniți însărcinată, atunci medicul vă va sfătui să amânați operația.
Înainte de operația de ridicare a sprâncenelor, trebuie să faceți tot posibilul să vă păstrați o stare de sănătate cât mai bună și o greutate adecvată vârstei și înălțimii dumneavoastră. Aceste prevederi vor ajuta la o vindecare rapidă, fără complicații.
Dacă fumați, renunțați la fumat cu șase săptămâni înaintea operației. Acest lucru va ajuta la vindecare și va reduce șansele de complicații ulterioare.
Nu trebuie să îndepărtați sau să radeți părul din vecinătatea zonelor unde vor fi plasate tăieturile pe piele. Menținerea unei igiene stricte va ajuta la reducerea riscului de infecție.
În funcție de tehnica necesară și de eventualele proceduri realizate concomitent, operația poate dura între 2 și 4 ore. Intervenția poate fi efectuată cu anestezie locală sau generală. De obicei nu este necesară spitalizarea, chiar și în cazul anesteziei generale, pacientul poate părăsi spitalul în aceeași zi, însă va fi necesar un control la 24 de ore post operație.
Unele persoane pot merge mai departe și pot face corecții la nivelul capului, apelând la otoplastie pentru un aspect impecabil al feței.
Trăsăturile armonioase ale feței se obțin prin intervenții diverse, în funcție de zonele care necesită corecție. Mandibuloplastia este o intervenție în urma căreia aspectul feței poate căpăta forma mult dorită de V. Alături de liposucție, de la nivelul feței și gâtului, corectarea sprâncenelor prin ridicare este un procedeu la care apelează tot mai multe persoane.
Ce trebuie să știi după operație?
Chiar dacă oamenii se vindecă diferit, de regulă vă puteți aștepta la următorul parcurs după operație:
- În prima zi, când o să vă treziți după intervenția chirurgicală, nu o să aveți bandaje sau pansamente, iar disconfortul și durerea sunt minime.
După 24 h o să puteți face duș și să vă spălați părul. Trebuie să vă restrângeți activitatea și să vă odihniți cu capul mai sus decât nivelul inimii, pentru a reduce edemele de la nivelul capului.
- În prima săptămână, edemul și echimozele pot să fie maxime și să afecteze pleoapele și obrajii, dar vor începe să se retragă gradual. Firele de sutură se suprimă în această perioadă și veți putea începe să vă reluați activitatea gradual.
Exercițiile fizice mai intense pot fi începute la trei săptămâni post operație, iar la o lună, activitatea normală va fi reluată complet.
Sfaturi pentru o bună recuperare
- Expunerea la soare direct sau în saloane de bronzare
Expunerea la soare determină deteriorarea pielii. Etalarea zonelor operate și a liniilor de sutură poate determina o vindecare deficitară și schimbări de culoare: hipo sau hiperpigmentare. Efectele nefaste ale expunerii la soare apar și atunci când se utilizează creme de protecție solară.
- Călătorii
Orice procedură chirurgicală implică riscuri și posibile complicații, care pot întârzia vindecarea și întoarcerea la viața normală. Atenție însă, nu există garanții că o să fiți capabili să vă întoarceți la timp, la activitățile planificate.
- Rezultate pe termen lung
Modificarea rezultatelor procedurii chirurgicale pot apărea în cursul timpului, pe fondul îmbătrânirii, expunerii la soare, pierderii sau creșterii în greutate, sarcinii, menopauzei sau altor circumstanțe fără legătură cu procedura în sine.
- Informații pentru pacienții de sex feminin
Este important să informați medicul chirurg dacă folosiți anticoncepționale sau dacă aveți cea mai mică suspiciune că ați putea fi însărcinată. Multe antibiotice pot scădea eficiența pilulelor anticoncepționale.
- Relații intime după procedura chirurgicală
Chirurgia presupune coagularea vaselor de sânge pentru oprirea sângerării, iar activitatea fizică, de orice fel, poate determina deschiderea vaselor și sângerare și/sau formarea de hematom.
Activitățile care cresc pulsul și ritmul cardiac pot determina echimoze și vânătăi adiționale, inflamație și necesitatea deschiderii operației pentru controlul sângerării.
Care este riscul acestei intervenții?
Asimetria poate constitui un rezultat nefavorabil, deși se încearcă obținerea unui rezultat simetric. Inflamația consecutivă operației poate masca o asimetrie care devine vizibilă odată cu remiterea inflamației.
Un alt risc poate fi reprezentat de lezarea unor structuri anatomice din vecinătate (nervi sau vase de sânge). Deși toate măsurile de precauție sunt luate, lezarea unor nervi poate avea loc însă, în majoritatea cazurilor, este vorba de o leziune tranzitorie, iar activitatea nervului se reia după câteva săptămâni.
Putem vorbi de anumite complicații, asociate chirurgiei, ce pot apărea ca urmare a acestei intervenții.
Să începem cu procesul de vindecare. În cazul în care pacienții au anumite boli, folosesc suplimente nutritive sau diverse medicamente, există riscul ca acestea să întârzie procesul de vindecare.
Vindecarea poate fi întârziată și de inflamație, sângerare sau de o procedură chirurgicală cu anestezie generală de durată mare. De aceea este important ca fiecare aspect în parte să fie adus la cunoștință medicului chirurg, care va găsi soluția potrivită.
Sângerarea este posibilă atât pe timpul intervenției chirurgicale, cât și după, dar în cazuri destul de rare. Complicațiile apar extrem de rar, iar dacă sunt urmate indicațiile postoperatorii oferite de medicul chirurg, nu veți avea niciun fel de probleme.
De asemenea, puteți să vă treziți în situația în care aveți un hematom, care apare de regulă în primele 14 zile de la data operației, ca urmare a traumei locului supus intervenției. Concomitent vor apărea vânătăi sau echimoze, care or să dispară în aproximativ 2 săptămâni.
Atenție la infecții. Aceste manifestări nu sunt obișnuite, dar vă puteți confrunta cu ele dacă au existat probleme și intervenții chirurgicale în alte zone decât cele supuse intervenției, chiar și anterior acesteia. Este important să informați medicul înainte de procedură, iar în cazul în care observați infectarea locului operat neapărat vizitați medicul.
Riscul inestetic al liftingului sprâncenelor poate fi reprezentat de cicatrici vicioase, hipertrofice. Orice leziune sau traumă asupra pielii se va solda cu o cicatrice. Ea poate fi slab vizibilă sau intensă, în funcție de măiestria chirurgului și de locul în care se află. În intervenția despre care vorbim, cicatricile pot fi mascate și chiar pot fi impuse intervenții suplimentare, în cazuri foarte rare. Suturile pot lăsa și ele semne pe pielea sensibilă.
Pielea este cel mai mare organ de protecție pentru corpul uman, iar sensibilitatea căpătată de aceasta, ca urmare a intervenției chirurgicale, este cunoscută. Nu vorbim însă de probleme ce devin cronice, ci de elemente care vor dispărea sau se vor diminua în timp.
Foarte rar au fost înregistrate cazuri în care durerea, ce apare ca o reacție normală la trauma organismului, să se transforme în una cronică.
Dintre complicațiile care pot să apară și pot fi cauzate de anestezia generală, trebuie să amintim în primul rând tocmai acest tip de anestezie. În plus, șocul intervenției poate duce la complicații rare și la infecții, precum și la apariția unor reacții alergice, manifestate la creme, lipici, medicamente etc.
Cele mai importante complicații, la care trebuie să acordați mare atenție, sunt cele de natură cardiacă și pulmonară. Există riscul apariției cheagurilor de sânge sau chiar a colapsului parțial al plămânilor după anestezia generală. Nici măcar medicul anestezist nu poate anticipa reacția organismului la anestezie, de aceea are mare nevoie de informațiile oferite în cadrul discuției preliminare intervenției chirurgicale. Până și cele mai mici detalii ale vieții dumneavoastră și ale comportamentului și stilului de viață îi pot oferi indicii importante.
Orice lucru care vi se pare suspect trebuie să ajungă în atenția medicului chirurg înainte de operație, dar și după. Trebuie să vă monitorizați cu mare atenție semnele vitale și să mergeți de urgență la medic, dacă apare ceva ce vă trezește suspiciuni.
Ce preț are procedura de lifting a sprâncenelor?
Costurile operației de ridicare a sprâncenelor depind de tehnica operatorie folosită și de proceduri concomitente.
Prețul pentru liftingul sprâncenelor variază între 1500 și 2500 euro și include onorariul chirurgului, anestezistului, spitalizarea și toate medicamentele și materialele necesare pentru buna desfășurare a operației și pe durata spitalizării.
Frumusețea este un ideal spre care tind oamenii încă de la începuturile lumii. Unii sunt dispuși să plătească pentru a obține chirurgical aspectul uniform și armonios. Intervențiile chirurgicale estetice sunt tot mai des întâlnite, atât la bărbați, cât și la femei, iar corecțiile se fac pe brațe, coapse, la nivelul feselor, dar mai ales la față.
Importanța aspectului fizic este esențială pentru anumite persoane. Cu cât trăsăturile au avut mai mult de suferit ca urmare a trecerii timpului sau după anumite accidente și intervenții nereușite, cu atât mai mare va fi dorința de remediere a acestei situații. Medicul chirurg estetician vă va ajuta să luați cea mai bună decizie, după analiza atentă și discuția aferentă, înainte de a opta pentru liftingul de sprâncene.
Liftingul sprâncenelor înseamnă intervenție chirurgicală. Uneori pentru corectarea aspectului neplăcut al sprâncenelor puteți apela la tratament nechirurgical.