Blefaroplastie

Blefaroplastie

BLEFAROPLASTIE

Blefaroplastie este un tip de intervenție chirurgicală estetică pentru corectarea zonei din jurul ochilor. Îmbătrânirea sau predispoziția genetică sunt cauzele frecvente ale aspectului inestetic de la nivelul pleoapelor. Blefaroplastia poate fi o soluție atât pentru pleoapele superioare, cât și pentru cele inferioare. 

 

Surplusul de piele și grăsimea  dispare sau poate fi remodelat, astfel încât zona din jurul ochilor să își recapete frumusețea. Blefaroplastia este o operație ce are rol funcțional și estetic asupra zonei din jurul ochilor. Deși este o procedură estetică prin care dispar ridurile și pielea va fi mai netedă, de interes pentru sexul frumos, bărbații pot apela și ei la această variantă. 

Sunt persoane care în urma acestei proceduri chirurgicale estetice pot câștiga ani buni, pentru că transformarea este uimitoare. 

Orice pleoapă căzută are nevoie de operație pentru ca aspectul chipului să fie îmbunătățit. Dispariția cearcănelor acumulate în ani buni redă tinerețea și prospețimea chipului, ceea ce duce la sporirea încrederii și a stimei de sine. 

Ce trebuie să știți despre operația de blefaroplastie?

Pentru mulți oameni pleoapele și zona din jurul ochilor arată semne de îmbătrânire mai rapid decât restul feței, determinând un aspect obosit și îmbătrânit, chiar dacă vârsta lor nu este înaintată. 

Dr. Olimpiu Hârceagă propune acestor pacienți procedura chirurgicală numită blefaroplastie, operație care poate fi efectuată la ambele pleoape, sus sau jos.  Blefaroplastia are ca scop rejuvenarea chirurgicală a pleoapelor. Este o procedură chirurgicală potrivită atât bărbaților, cât și femeilor. Blefaroplastia de pleoapă superioară poate determina o îmbunătățire a vederii, pe lângă aspectul cosmetic, iar blefaroplastia de pleoapă inferioară reduce ridurile, cearcănele și pungile de sub ochi.

Când se efectuează operația la pleoape?

Blefaroplastia este o intervenție care se efectuează la persoanele în vârstă, dar și la cele pentru care frumusețea este un mod de viață. Operația de ridicare a pleoapelor sau de îndepărtare a ridurilor și cearcănelor de sub ochi se poate realiza și în cazul femeilor, cât și al bărbaților adulți, uneori și în jurul vârstei de 40 de ani. 

Totul ține foarte mult de dorințele persoanelor care solicită acest tip de intervenție, dar și de necesitățile fiziologice. 

Ce tipuri de afecțiuni pot fi corectate?

  • Pungile de sub ochi;
  • Pielea căzută de la nivelul pleoapei superioare sau a celei inferioare;
  • Depozitele de grăsime de pe pleoapa superioară.

Îmbătrânirea zonei pleoapelor determină o laxitate crescută a mușchiului orbicular și o pierdere a elasticității pielii pleoapelor. Laxitatea mușchiului orbicular împreună cu laxitatea septului orbital și pierderea masei osoase maxilare, duc la formarea pungilor de sub ochi, care sunt determinate de grăsimea perioculară ce protuzionează, nemaifiind fixată de structurile laxe amintire anterior. 

La anumiți pacienți există o predispoziție genetică pentru formarea acestor pungi încă din adolescență, din cauza anatomiei diverselor structuri.

Ridurile, cearcănele și pungile apar mai accentuat dimineața, după perioade de stres sau lipsa somnului. Acest lucru se întâmplă din cauza fluidului interstițial, care este distribuit în tot corpul când o persoană stă în picioare. Acest fluid are tendința de acumulare în zonele mai laxe când persoana stă culcată.

Procesul de îmbătrânire determină și căderea pleoapelor superioare și acumularea de piele la acest nivel, astfel încât, uneori excesul de piele atârnă peste gene.

Blefaroplastie

Ce presupune operația?

Operația de blefaroplastie poate fi efectuată cu anestezie locală sau generală. De obicei, medicul va efectua o tăietură în ridurile naturale ale regiunii, la nivelul pleoapei superioare, în șanțul dintre pleoapă și marginea superioară a orbitei sau la nivelul pleoapei inferioare, imediat sub gene, tăietura fiind continuată în ridurile laterale ale colțului ochiului. 

Prin aceste tăieturi sunt accesate diferite structuri, precum grăsimea care este rezecată sau redistribuită sau mușchiul orbicular care poate fi ancorat, pentru a reduce laxitatea. De asemenea excesul de piele este îndepărtat la nivelul acestor incizii.

O tehnică minim invazivă este accesul transconjunctival care se potrivește pacienților fără exces de piele și care permite tratamentul cu succes al cearcănelor și pungilor de sub ochi, prin repoziționarea sau excizia grăsimii perioculare. Incizia în acest caz se realizează în interiorul pleoapei inferioare. Avantajul acestei tehnici este lipsa unei cicatrici pe piele și traumă redusă la nivelul pleoapei, cu scăderea riscurilor asociate operației.

Blefaroplastia de pleoapă superioară

Scopul acestei operații este de a ridica pleoapa, astfel încât ochii să apară mai tineri, mai proaspeți. În cazuri mai severe, blefaroplastia este indicată pentru a îmbunătăți vederea, deoarece pielea laxă și în exces acoperă pleoapa, afectând câmpul vizual.

Blefaroplastia de pleoapă inferioară 

Acest tip de procedură are ca scop reducerea pungilor de sub ochi și a cearcănelor, prin umplerea șanțului dintre pleoapă și obraz. Grăsimea care formează pungile de sub ochi este manipulată în cel mai avantajos mod, astfel încât pentru anumiți pacienți se folosește la umplerea cearcănelor, prin repoziționare. 

Scopul este estetic, pentru un aspect tineresc, cu o tranziție lină și uniformă între pleoapă și obraz.

Cât durează intervenția chirurgicală? 

Operația de blefaroplastie durează între 1 și 3 ore, iar intervenția se poate prelungi dacă sunt efectuate proceduri adiționale, cum ar fi transfer de grăsime, resurfacing laser sau peeling. 

Anestezia poate fi locală, cu sedare, pentru proceduri mai simple sau dacă pacientul dorește. Pentru proceduri mai complexe și dacă sunt operate toate cele patru pleoape, anestezia generală devine o opțiune avantajoasă.

De obicei pacienții pot părăsi spitalul în aceeași zi, seara, dacă totul este în regulă, indiferent de tipul de anestezie folosit.

Cum vă pregătiți pentru blefaroplastie?

Oportunitatea unei operații de blefaroplastie va fi stabilită de medicul chirurg, după o consultație în care veți discuta de ce vă doriți această operație și la ce rezultat vă așteptați. Medicul va consemna un istoric medical, iar în mod particular va fi interesat dacă aveți o suferință a glandei tiroide, hipertensiune, diabet sau boli ale ochiului (retinopatii, glaucom,  ochi uscați). Toate medicamentele, incluzând pastile homeopate sau din ierburi, vor trebui aduse la cunoștința medicului.

Medicul va examina ochii, pleoapele, fața, atât aspectul lor, cât și mișcările active, și va efectua câteva fotografii.

Medicul va stabili împreună cu dumneavoastră oportunitatea efectuării operației cu anestezie locală sau generală. În cazul anesteziei generale va fi programat un consult cu medicul anestezist și vor fi efectuate o serie de teste, pentru a verifica starea generală de sănătate, înaintea operației. 

Dacă sunteți supraponderal, însărcinată sau doriți să deveniți însărcinată, atunci medicul vă va sfătui să amânați operația. De asemenea, medicul poate solicita un consult oftalmologic înaintea operației.

Pentru a fi pregătiți de operație păstrați o stare de sănătate cât mai bună și o greutate adecvată vârstei și înălțimii pentru că acestea vă vor ajuta la o vindecare rapidă, fără complicații.

Dacă fumați, renunțați la acest obicei cu șase săptămâni înaintea operației. Acest lucru va ajuta la vindecare și va reduce șansele de complicații.

În plus, menținerea unei igiene stricte va ajuta la reducerea riscului de infecție.

Ce presupune recuperarea post operatorie?

Dacă mergeți acasă în aceeași zi după operație, ar trebui ca un adult responsabil să vă însoțească după operație. Medicamentele simple ar trebui să fie suficiente după operație. 

Este normal să lăcrimați mai abundent după intervenție, din cauza inflamației conjunctivei (membrana care acoperă globul ocular și tapetează pe interior pleoapele) și datorită drenajului deficitar al lacrimilor, căile lacrimale fiind inflamate și parțial obturate. Aceste efecte secundare vor persista câteva săptămâni. Medicul vă va prescrie picături de ochi cu antiinflamator pentru a reduce inflamația conjunctivei. Pleoapele o să arate și o să se simtă umflate după operație, din cauza traumei chirurgicale. S-ar putea să nu puteți închide complet pleoapele noaptea, iar în acest caz va trebui să utilizați picături, care să prevină uscăciunea ochiului. Acest efect va dispărea odată cu reducerea inflamației.

Pansamente

Medicul chirurg este posibil sa aplice pansamente tip stripuri adezive, plasate în jurul pleoapelor, pentru suportul lor. Curățarea ochilor cu apă este permisă. 

Pacienții sunt sfătuiți să doarmă cu capul ridicat, acest lucru ajutând la reducerea edemelor. Utilizarea compreselor reci pentru 1 – 2 zile este permisă și va ajuta la estomparea echimozelor și a umflăturilor. În schimb, nu este permisă utilizarea gheții direct pe piele.

Firele de sutură sunt scoase după aproximativ o săptămână de la operație. După îndepărtarea lor s-ar putea să fiți sfătuiți să folosiți stripuri adezive pentru suport.

Sfaturi pentru o recuperare bună:

  • Expunerea la soare direct sau în saloane de bronzare – trebuie evitată în perioada de recuperare;
  • Călătoriile – ar trebui amânate pentru a evita riscurile;
  • Rezultatele pe termen lung sunt dovedite, însă există și situații speciale în care efectele nu sunt cele scontate;
  • Relații intime după procedura chirurgicală – de evitat într-o primă fază, pentru ca organismul să își revină. 
Blefaroplastie

Care este prețul unei operații de blefaroplastie?

Blefaroplastia are prețuri diferite, în funcție de intervenția propriu-zisă. Costurile operației variază între 1000 euro pentru o blefaroplastie simplă de pleoapă superioară și 3.000 euro pentru blefaroplastia de pleoapă inferioară. 

Blefaroplastia complexă inferioară și superioară (3500 euro) include și alte proceduri adiționale ca transferul de grăsime, iar prețul este stabilit în funcție de particularitățile fiecărui caz în parte. Aceste costuri includ onorariul chirurgului, anestezistului, spitalizarea și toate medicamentele și materialele necesare pentru operație și pe durata spitalizării.

Programați-vă la o consultație!

Puteți solicita o consultație la Dr. Olimpiu Hârceagă, la cabinetul din Cluj (str. Cardinal Iuliu Hossu, nr. 11), la cel din Sibiu (str. Rusciorului, nr. 18) sau puteți opta pentru o consultație gratuită, video, online (WhatsApp tel. 0745-169946). 

Alături de această intervenție, femeile au la dispoziție și o procedură de rejuvenare facială cu laserul, pentru un look întinerit, fără zone cu pigmentare inegală, cu un ten mai proaspăt. 

Riscurile în cazul acestei intervenții chirurgicale estetice sunt aceleași ca în cazul oricăror operații. De aceea medicul trebuie informat foarte bine înainte, iar dacă apar situații neprevăzute după intervenție trebuie să reveniți pentru analize, tratament și chiar proceduri de urgență. 

Corpul reacționează diferit, oamenii fără probleme de sănătate putând manifesta diverse efecte adverse sau complicații după cea mai simplă intervenție chirurgicală. Această intervenție este recomandată persoanelor fără probleme de sănătate majore, dar și celor realiste, deopotrivă, asta și pentru că așteptările pot fi uneori mari. Discuția cu medicul este esențială înainte de procedură, astfel încât să știți la ce rezultate trebuie să ajungeți, în funcție de conformația feței și de tipul intervenției. 

Fiind vorba de o operație într-o zonă atât de delicată, este cu atât mai important să urmați cu strictețe sfaturile primite de la medic pentru perioada postoperatorie, astfel încât să evitați riscurile inutile, iar vindecarea să se producă natural. 

Operația chirurgicală estetică numită blefaroplastie ajută atât femeile, cât și bărbații să scape de problemele inestetice din jurul ochilor. Această intervenție vizează atât ridurile, cât și cearcănele și depozitele de grăsime care apar deasupra pleoapelor superioare, cât și sub cele inferioare. Femeile apelează uneori pentru înfrumusețare și la alte tipuri de intervenții, lifting facial sau chiar la liposucție pentru un aspect întinerit. 

Procedura de blefaroplastie ajută femeile și bărbații, în lupta cu efectele timpului. Chipul fără riduri și cearcăne va fi mai tânăr, atitudinea încrezătoare.

Proceduri chirurgicale

Proceduri nonchirurgicale

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH