Blefaroplastie

BLEFAROPLASTIE

 1. Ce este operația de blefaroplastie?

Pentru mulți oameni pleoapele și zona din jurul ochilor arată semne de îmbătrânire mai rapid decât restul feței determinând un aspect obosit și îmbătrânit chiar dacă vârsta lor nu este înaintată. Dr Olimpiu Hârceagă propune acestor pacienți procedura chirurgicală numită blefaroplastie, operație care poate fi efectuată la ambele pleoape sus sau jos.  Blefaroplastia are ca scop rejuvenarea chirurgicală a pleoapelor. Este o procedură chirurgicală potrivită atât bărbaților, cât și femeilor. Blefaroplastia de pleoapă superioară poate determina o îmbunătățire a vederii pe lângă aspectul cosmetic iar blefaroplastia de pleoapă inferioară reduce ridurile, cearcănele și pungile de sub ochi.

 1. Cine este un bun candidat pentru blefaroplastie?

Îmbătrânirea zonei pleopelor determină o laxitate crescută a muschiului orbicular și o pierdere a elasticității pielii pleopelor. Laxitatea muschiului orbicular împreună cu laxitatea septului orbital și pierderea masei osoase maxilare determină formarea pungilor de sub ochi care sunt determinate de grăsimea perioculară ce protuzionează nemaifiind fixată de structurile laxe amintire anterior. La anumiți pacienți există o predispoziție genetică pentru formarea acestor pungi încă din adolescență datorită anatomiei diverselor structuri.

Ridurile cearcănele și pungile apar mai accentuate dimineața, după perioade de stress sau lipsa somnului. Acest lucru se întâmplă datorită fluidului interstițial care este distribuit în tot corpul când o persoană stă în picioare acest fluid are tendința de acumulare în zonele mai laxe când persoana stă culcată.

Procesul de îmbătrânire determină și căderea pleoapelor superioare și acumularea de piele la acest nivel, astfel încât, uneori excesul de piele atârnă peste gene.

 1. Costurile operației de blefaroplastie. 900-2500 eur.

Costurile operației variază între 900 eur blefaroplastia simplă de pleoapă superioară și 2500 eur blefaroplastia complexă în anestezie generală de pleoapă inferioară și superioară. Blefaroplastia complexă inferioară și superioară include și alte proceduri adiționale ca și transferul de grăsime. Aceste costuri includ onorariul chirurgului, anestezistului, spitalizarea și toate medicamentele și materialele necesare la operație și pe durata spitalizării.

 1. Ce se întâmplă înaintea operației?

Oportunitatea unei operații de blefaroplastie va fi stabilită de medicul chirurg după o consultație în care veți discuta de ce vă doriți această operație și la ce rezultat vă așteptați. Medicul va consemna un istoric medical iar în mod particular va fi interesat dacă aveți o suferință a glandei tiroide, hipertensiune, diabet sau boli ale ochiului (retinopatii, glaucom,  ochi uscați). Toate medicamentele incluzând pastile homeopate sau din ierburi vor trebui aduse la cunoștința medicului.

Medicul va examina ochii pleoapele fața atât aspectul lor cât și miscări active, si va efectua câteva fotografii.

Medicul va stabilii impreună cu dvs. oportunitatea efectuării operației în anestezie locală sau generală. În cazul anesteziei generale va fi programat un consult cu medicul anestezist și vor fi efectuate o serie de teste pentru a verifica starea generală de sănătate, înaintea operației. Dacă sunteți supraponderal, însărcinată sau doriți să deveniți însărcinată atunci medicul vă va sfătui să amânați operația. Medicul poate solicita un consult oftalmologic înaintea operației.

 1. Cum pot să ajut ca operația să fie un success?

Păstrând o stare de sănătate cât mai bună și o greutate adecvată vârstei și înălțimii dvs. vor ajuta la o vindecare rapidă fără complicații.

 1. Cum se face această operație?

Operația de blefaroplastie poate fi efectuată în anestezie locală sau generală. De obicei medicul va efectua o tăietură în ridurile naturale ale regiunii, la nivelul pleoapei superioare în santul dintre pleoapă și marginea superioară a orbitei sau la nivelul pleoapei inferioare imediat sub gene tăietura fiind continuată în ridurile laterale ale colțului ochiului. Prin aceste tăieturi sunt accesate diferite structuri, precum grăsimea care este rezecată sau redistribuită sau mușchiul orbicular care poate fi ancorat pentru a reduce laxitatea. De asemenea excesul de piele este îndepărtat la nivelul acestor incizii.

O tehnică minim invazivă este accesul transconjunctival care se potrivește pacienților fără exces de piele și care permite tratamentul cu succes al cearcănelor și pungilor de sub ochi prin repoziționarea sau excizia grăsimii perioculare. Incizia în acest caz se realizează în interiorul pleoapei inferioare. Avantajul acestei tehnici este lipsa unei cicatrici pe piele și traumă redusă la nivelul pleoapei cu scăderea riscurilor asociate operației ca și mal poziția pleoapei inferioare post blefaroplastie.

Blefaroplastia de pleoapă superioară. Scopul acestei operații este de a ridica pleoapa astfel încât ochii să apară mai tineri mai proaspeți. În cazuri mai severe blefaroplastia este indicată pentru a îmbunătății vederea deoarece pielea laxă și în exces acoperă pleoapa interferând cu câmpul vizual.

Blefaroplastia de pleoapă inferioară are ca scop reducerea pungilor de sub ochi și reducerea cearcănelor prin umplerea sanțului dintre pleoapă și obraz. Grăsimea care formează pungile de sub ochi este manipulată în cel mai avantajos mod astfel pentru anumiți pacienți se folosește la umplerea cearcănelor prin repoziționare. Scopul este un aspect tineresc cu o tranziție lină și uniformă între pleoapă și obraz.

 1. Cat durează operația, este necesară spitalizarea?

Operația de blefaroplastie durează între 1-3 ore iar durata se poate prelungi dacă sunt efectuate proceduri adiționale cum ar fi transfer de grăsime sau resurfacing laser sau peeling. Anestezia poate fi locală cu sedare pentru proceduri mai simple sau dacă pacientul dorește. Pentru proceduri mai complexe și dacă sunt operate toate cele patru pleoape anestezia generală devine o opțiune avantajoasă.

De obicei pacienții pot părăsi spitalul în aceeași zi, seara, indiferent de tipul de anestezie folosit.

 1. Proceduri alternative la operația de blefaroplastie.

Câteodată fruntea cazută sau niște sprâncene căzute pot determina pleoapa superioară să arate ca și cum ar fi cazută, laxă. În aceste cazuri medicul s-ar putea să recomande o ridicare de sprâncene în locul blefaroplastiei sau concomitent cu blefaroplastia.

Ridurile care sunt localizate mai jos de pleoape nu vor suferi îmbunătățiri datorită blefaroplastiei. Dacă ridurile sau excesul de piele sunt localizate la nivelul feței, gâtului medicul s-ar putea să vă recomande un lifting al feței sau/și al gâtului în combinație cu blefaroplastia.

Există și proceduri nonchirurgicale care pot fi recomandate pentru cazuri selecționate. Chiar dacă blefaroplastia este cea mai eficientă metodă de corecție a pleoapelor căzute sau a pungilor de sub ochi Laserul poate fi folosit cu succes pentru tratamentul ridurilor fine perioculare. Laserul produce o arsură superficială a pielii, pielea vindecată are un aspect mai luminos iar ridurile fine dispar sau au aspect îmbunătățit. Procedura se numește Laser resurfacing și se poate realiza concomitent cu operația. Rezultatul obținut prin Laser nu este permanent iar procedura nu este indicată pielii închise la culoare. Laserul nu poate trata cearcănele sau pungile de sub ochi.

Acidul hialuronic poate fi folosit pentru tratarea ridurilor de la nivelul glabelei sau în combinație cu mezoterapia pentru îmbunătățirea aspectului și texturii pielii. De asemenea poate fi folosit pentru ameliorarea cearcănelor sau umplerea lor și a deficitului de volum periocular apărut cu vârsta. Efectul este pentru o durată limitată de timp

Toxina botulinică poate fi folosită pentru reducerea ridurilor fine mai ales la nivel lateral și pentru a ridica sprânceana prin blocarea muschiului orbicular lateral.

 1. Riscuri și efecte secundare asociate operației?

RISCURI SPECIFICE OPERATIEI DE BLEFAROPLASTIE

 • Uscăciunea ochilor.

După operația de blefaroplastie de pleoapa superioara poate aparea uscaciunea ochilor prin diminuarea productiei de lacrimi. Aparitia acestei complicatii este rara si se datoreaza in special lezarii glandei lacrimale care apare mai frecvent in proceduri realizate asupra acestei structuri. Pacientii care au preoperator ochi uscati sunt sfatuiti sa considere cu mare grija operatia de blefaroplastie deoarece in urma operatiei uscaciunea se poate agrava.

 • Ectropion.

Este o complicatie aparuta in urma blefaroplastiei de pleoapa inferioara. Apare in cazuri rare si este data de pozitionarea pleoapei inferioare mai inferior decat normal fata de globul ocular. Aceasta complicatie necesita in anumite cazuri repararea printr-o procedura chirurgicala aditionala.

 • Expunerea corneei.

In cazuri rare expunerea la aer a corneei poate determina uscaciunea ei si ulterior aparitia ulceratiilor si a cicatricilor dupa vindecare la nivelul acestei structuri. Aceasta complicatie apare cand pacientii nu pot inchide ochii mai ales dupe blefaroplastia de pleoapa superioara. Aceasta complicatie rara trebuie tratata prin proceduri chirurgicale aditionale.

 • Alterarea vederii.

Alterarea vederii este o complicatie extrem de rara care este determinata de sangerare retrobulbara si cresterea presiunii intraoculare. Aceasta complicatie este mult redusa daca grasimea din compartimentele profunde nu este manipulata. In cadrul blefaroplastiei moderne rezectia de grasime este  putin practicata deoarece cauza pungilor de grasime este malpozitia si nu hipertrofia tesutului grasos.

 • Pierderea de gene.

Pierderea firelor de par de la nivelul marginii pleoapelor poate apare daca pielea care contine radacina firelor de par a fost decolata. Pierderea poate fi permanenta sau tranzitorie. Din fericire decolarea pielii nu implica si aceste regiuni de regula.

 • Asimetria.

Simetria partilor corpului dreapta cu stanga este un obiectiv al blefaroplastiei care poate sa nu fie atins. Factori ca si tonusul pielii, depozite de grasime, proeminente osoase, tonusul muscular pot contribui la asimetria diverselor parti ale corpului. Majoritatea pacientilor au diferente intre partea stanga si dreapta a corpului inainte de procedura chirurgicala. Chiar daca se urmareste simetria prin operatia de blefaroplastie se poate intampla sa nu reuseasca si sa fie necesare proceduri aditionale pentru realizarea acestui scop.

 • Rezultate nemultumitoare.

Chiar daca se asteapta rezultate bune prin operatia de blefaroplastie, nu exista garantie asupra rezultatului obținut. Inainte de operatie se incearca alinierea asteptarilor cu rezultatele predictive care se pot obtine prin operatie. Exista totusi o sansa ca pacientul sa fie dezamagit de rezultatul blefaroplastiei. Asimetria, un contur neanticipat. Pierderea functiei, dehiscenta plagilor, vindecarea intarziata, pierderea sensibilitatii pot aparea post operator. Cicatrici localizate necorespunzator si de aspect neplacut pot aparea de asemenea. Este posibil sa fie necesare proceduri aditionale pentru imbunatatirea aspectului final.

BOLILE PSIHIATRICE SI CHIRURGIA ESTETICA.

Este important ca pacienții supusi unei interventii de chirurgie estetica sa aiba asteptari realiste si sa inteleaga ca scopul este imbunatatirea imaginii, nu perfectiunea. Complicatiile sau rezultatele nesatisfacatoare pot fi de neevitat in anumite circumstante si ele necesita proceduri chirurgicale aditionale. Va rugam sa comunicati medicului chirurg orice episod de depresie sau alte probleme psihiatrice, survenite în orice moment al vieții. Chiar daca multi pacienti pot beneficia emotional si psihologic de pe urma chirurgiei estetice, efectele psihologice nu pot fi prevazute in totalitate la toti pacientii.

COMPLICAȚII GENERALE ASOCIATE CHIRURGIEI.

 1. La ce să mă aștept după operație

Dacă mergeți acasă în aceeași zi după operație, ar trebui ca un adult responsabil să vă însoțească după operație. Medicamentele antialgice simple ar trebui să fie suficiente după operație. Este normal să lacrimați mai abundent după operație, din cauza inflamației conjunctivei (membrana care acoperă globul ocular si tapetează pe interior pleoapele) și datorită drenajului deficitar al lacrimilor, căile lacrimale fiind inflamate și parțial obturate. Aceste efecte secundare vor dura câteva săptămâni. Medicul vă va prescrie picături de ochi cu antiinflamator pentru a reduce inflamația conjunctivei. Pleoapele o să arate și o să se simtă umflate după operație datorită traumei chirurgicale. S-ar putea să nu puteți închide complet pleoapele noaptea, iar în acest caz va trebui să utilizați picături care să prevină uscaciunea ochiului. Acest efect va dispărea odată cu reducerea inflamației.

Pansamente. Medicul chirurg este posibil sa aplice pansamente tip stripuri adezive plasate in jurul pleoapelor pentru suportul lor. Curătarea ochilor cu apă este permisă. Pacienții sunt sfătuiți să doarmă cu capul ridicat, acest lucru ajutând la reducerea edemelor. Utilizarea compreselor reci pentru 1 -2 zile este permisă și va ajuta la reducerea echimozelor și a umflăturilor. Nu este permisă utilizarea gheții direct pe piele.

Firele de sutură sunt îndepărtate după aproximativ o săptămână de la operație. După îndepărtarea lor s-ar putea să fiți sfătuiți să folosiți stripuri adezive pentru suport.

 

 1. Recuperarea și câteva sfaturi pentru o recuperare bună.

Proceduri chirurgicale

Proceduri nonchirurgicale

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH