Otoplastie

Otoplastie - operație pentru urechi decolate

O ureche inestetică, care poate determina apariția unor traume și frustrări, poate fi remodelată chirurgical, încă de la vârste fragede, astfel încât situațiile neplăcute să fie evitate. Estetica este extrem de importantă pentru oameni, iar aspectul frumos oferă încredere în forțele proprii.

Otoplastie – operație pentru urechi decolate

Intervenția chirurgicală prin care se ajustează sau remodelează forma urechilor decolate poartă denumirea de otoplastie. Operațiile la urechi sunt frecvente astăzi, tot mai multe persoane, de vârste diferite, apelând la această modalitate pentru un aspect îmbunătățit. De altfel, în ultimii ani se remarcă faptul că oamenii apelează la chirurgie estetică pentru corectarea aspectului fizic sau chiar pentru implant facial și midface lift.

  1. Ce presupune operația de otoplastie?

    Pinnaplastia sau otoplastia este o operațiune care ajustează forma cartilajului din ureche, pentru a crea pliurile lipsă și pentru a permite urechii să se întindă mai aproape de partea laterală a capului. 

    Deoarece operația se efectuează în spatele urechilor, poate rezulta o mică cicatrice în apropierea canelurii între ureche și partea laterală a capului. Există mai multe tipuri de proceduri tehnice, care lasă cicatrici mici aproape invizibile. 

    Procedura poate fi efectuată sub anestezie locală, dar la copiii mici este necesară  anestezia generală. În cazul în care lobul urechii este deosebit de mare, poate fi, de asemenea, necesară o mică procedură pentru a reduce dimensiunea sa.

La ce vârstă se poate realiza operația de otoplastie și cine sunt candidații?

Operația este cel mai adesea efectuată în timpul copilăriei, dar cel mai bine este să fie făcută atunci când pacientul este în vârstă de 5 ani sau mai mult, deoarece până atunci cartilajul este foarte flexibil și nu tolerează bine copcile. 

Se recomandă ca, deși părinții pot crede că urechile copilului lor ar trebui să fie corectate pentru a evita tachinările și stigmatizarea, cel mai bine este să aștepte până când copilul recunoaște problema și vrea ca urechile să-i fie corectate. 

Copiii sunt în general mai cooperativi și fericiți cu rezultatul, când înțeleg pe deplin motivul pentru care are loc operația. 

Pinnaplastia este realizată atât în anii adolescenței, cât și în viața de adult, fie sub anestezie locală, fie generală.

Cât durează operația?

Operația durează între 1 și 2 ore și de obicei se realizează cu anestezie locală. La copii, de obicei după 12 ani, este posibilă realizarea operației cu anestezie locală. Chiar și dacă operația se realizează cu anestezie generală sau sedare, pacienții pot pleca acasă în aceeași zi.

Este necesară spitalizarea?

Spitalizarea nu este necesară, decât în situații cu totul speciale. Dacă medicul chirurg estetician consideră că există vreun risc pentru sănătatea pacientului va recomanda spitalizarea pentru cel puțin 24 de ore, timp în care va observa evoluția postoperatorie. 

Care sunt pregătirile necesare pentru această operație?

Pregătirea pentru această intervenție chirurgicală trebuie să aibă în vedere păstrarea stării de sănătate cât mai bune și a unei greutăți adecvate vârstei și înălțimii. Toate acestea vor ajuta la o vindecare rapidă, fără complicații. 

Dacă fumați, renunțați la fumat cu șase săptămâni înaintea operației. Acest lucru va ajuta la vindecare și va reduce șansele de complicații.

Nu trebuie să îndepărtați sau să vă radeți părul din vecinătatea zonelor unde vor fi plasate tăieturile pe piele. Menținerea unei igiene stricte va ajuta la reducerea riscului de infecție.

Înainte de operația propriu-zisă trebuie să renunțați la anumite medicamente: aspirină, anticoncepționale, pastile care pot influența coagularea sângelui. Medicul chirurg vă va informa în legătură cu acestea. Toate problemele medicale: tensiune mărită, diabet, alergii, afecțiuni vasculare – trebuie declarate medicului pentru ca acesta să poată lua cea mai bună decizie, astfel încât sănătatea să nu vă fie pusă în pericol. 

De asemenea, evitați expunerea la soare înainte de operație. Și după intervenție veți fi sfătuiți să faceți același lucru, o perioadă. 

Doamnele trebuie să știe că dacă optează pentru otoplastie este necesar să îi comunice medicului dacă țin cură de slăbire. Vindecarea poate fi întârziată în aceste cazuri. 

Ce implică această operație?

Atunci când se remarcă faptul că o ureche este proeminentă încă din primele săptămâni de viață, este posibil să fie remodelată prin aplicarea unei mici atele la bază

Cartilajul urechii unui nou-născut este foarte flexibil și ușor de transformat, iar după câteva săptămâni de scindări poate să fie realizată o corecție permanentă. Cu cât crește vârsta copilului, cu atât cartilajul este mai rigid și perioada de transformare trebuie să fie mai lungă. De la vârsta de șase luni, cartilajul este prea rigid pentru a fi remodelat și este necesară o soluție chirurgicală.

Intervenția are ca scop aducerea pavilionului auricular mai aproape de cap. Acest lucru se realizează prin montarea unor fire de sutură, neresorbabile, sub piele, la nivelul cartilajului pavilionului auricular, care se strâng, astfel încât pavilionul se apropie de cap. 

Dr. Olimpiu Hârceagă, folosește în cazurile selectate o tehnică minim invazivă, prin care creează mici incizii, pe unde introduce firele de sutură. Avantajul acestei tehnici față de varianta clasică este că nu necesită o incizie în spatele urechii și decolarea pielii de pe cartilaj. Această tehnică permite realizarea operației cu anestezie locală și o recuperare extrem de rapidă, pacienții se pot întoarce la muncă chiar a doua zi.

Într-un număr mai mic de cazuri este necesară tehnica clasică, mai ales în cazurile în care este un exces de cartilaj la nivelul pavilionului, care trebuie excizat.

De ce întâmplă după intervenția chirurgicală? 

După operație trebuie să purtați de obicei un mic pansament până când se scot firele, la un interval între 5 și 10 zile. Odată ce pansamentul a fost îndepărtat, este indicat să se poarte un bandaj de cap sau bandaj de protecție în timpul somnului, pentru a evita îndoirea urechilor la contactul cu perna. 

De cele mai multe ori, urechile sunt inflamate și sensibile, timp de mai multe săptămâni, fiind necesară folosirea unor medicamente analgezice, cum ar fi Paracetamol sau Codeina. Alte medicamente, cum ar fi Aspirina sau Nurofenul pot provoca uneori sângerări nedorite, în urma intervenției chirurgicale și trebuie evitate. Cicatricea din spatele urechii, de obicei, se vindecă bine, dar în cazuri rare poate deveni roșie și poate dezvolte umflături. Un număr redus de pacienți, în special cei care sunt foarte sensibili în ceea ce privește forma precisă a urechilor lor, pot necesita o procedură minoră de ajustare. 

Cu toate acestea, majoritatea pacienților, sunt foarte mulțumiți de rezultat, iar procedura are o rată ridicată de satisfacție.

Părul poate fi spălat la 48 de ore după operație. Totuși, este important să se păstreze canelurile din spatele urechilor curate.

  1. Care sunt beneficiile acestei proceduri?

    Un procent de 1 până la 2% din populație consideră că urechile lor sunt prea proeminente. În multe cazuri, forma și așezarea urechilor este moștenită, și poate fi observată o tendință în familie. 

    Urechile cele mai proeminente au de multe ori un pliu inegal, și, uneori, o ureche este în relief față de cealaltă. Persoanele cu urechi proeminente sunt uneori tachinate, în special în anii de școală, iar acest lucru poate duce la o pierdere a încrederii în sine.

    Rezolvarea problemei chirurgical readuce controlul, persoanele devin mai încrezătoare în forțele proprii, iar aspectul chipului se îmbunătățește vizibil. 

    Procedura chirurgicală are rezultate care se mențin pe tot parcursul vieții.

  1. La ce riscuri sunt supuși pacienții care optează pentru această intervenție chirurgicală?

    La copii, operația se efectuează în general, sub anestezie generală și aceasta implică în sine un risc redus

    La un număr mic de pacienți (aproximativ 3%), cicatricile pot deveni rigide și roșii și pot necesita un tratament suplimentar.

    Infectarea nu este des întâlnită, dar dacă apare, acest lucru va duce la aplicarea unui tratament cu antibiotice și pansare regulată. Uneori, pansamentul poate freca urechile și produce o ruptură a pielii, care poate necesita o lungă perioadă de timp pentru a se vindeca. Există un risc mic ca repararea să nu se fixeze în mod corespunzător, fapt pentru care este necesară o intervenție chirurgicală de ajustare. 

    Urechile sunt de multe ori puțin amorțite după procedură, iar acest lucru durează de obicei câteva săptămâni până se ameliorează.

    Complicații generale asociate chirurgiei

    În situația existenței unor boli cronice, a ingerării anumitor medicamente sau suplimente nutritive, vindecarea plăgii poate să se facă cu întârziere. Există boli autoimune sau alte afecțiuni, de care pacientul nu este conștient și care pot duce la vindecarea cu greutate a rănii sau din contră, la redeschiderea ei. Medicul va monitoriza evoluția postoperatorie și orice suspiciune va fi investigată, identificându-se cea mai bună soluție, în funcție de situație. 

    Sângerarea și hematoamele pot apărea după această procedură medicală și se pot găsi cele mai potrivite variante pentru soluționarea problemelor. 

    Vânătăile și cicatricile sunt inevitabile în situația unei intervenții chirurgicale, dar ele se estompează în timp. Decolorarea pielii poate fi un efect secundar al intervenției, alături de dobândirea unei sensibilități și persistența durerii în zona supusă intervenției chirurgicale. 

    Este extrem de important să urmați cu strictețe sfaturile și recomandările oferite de medicul chirurg estetician, pentru perioada de după operație, astfel încât recuperarea și vindecarea să nu fie supuse unor riscuri inutile. 

    Complicații datorate anesteziei generale

    Anestezia generală este o procedură complicată pentru organism, de aceea înainte de intervenția chirurgicală, medicul anestezist va purta o discuție amănunțită cu pacientul pentru a afla cât mai multe despre el, organism, stilul de viață, dar și despre factorii genetici și moștenirea ereditară. Nu există o certitudine că totul va decurge perfect după o anestezie generală, dar medicul va fi prevenit în legătură cu anumite riscuri și va știi cum să reacționeze. 

    Anestezia generală cauzează un șoc organismului, unii își revin foarte repede și nu au probleme de sănătate după, pentru alții recuperarea este un pic mai dificilă. 

    De asemenea pot să apară reacții alergice la medicamente, pansamente, creme, unguente, sutură și alte produse folosite pentru operație. 

    Cele mai grave sunt complicațiile cardiace și pulmonare ce pot să se manifeste după anestezia generală. Acesta este și motivul pentru care, în situația persoanelor cu boli cronice, medicul chirurg va decide spitalizarea după intervenție pentru a putea fi monitorizați și tratați corespunzător. 

    Nu uitați, orice vi se pare suspect trebuie comunicat medicului și orice schimbare intervenită pe parcursul vindecării, care este ieșită din tipare, trebuie să vă determine să mergeți la doctor de urgență.

  1. Ce presupune recuperarea?

    Sfaturi pentru o bună recuperare.

    • Expunerea la soare direct sau în saloane de bronzare

    Expunerea la soare determină deteriorarea pielii. Expunerea zonelor operate și a liniilor de sutură poate determina o vindecare deficitară și schimbări de culoare hipo sau hiperpigmentare. 

    Pacienții care vor să se expună la soare pentru a se bronza trebuie să își informeze medicul și să amâne această activitate până când este lipsită de riscuri. Efectele nefaste apar și atunci când se utilizează creme de protecție solară.

    • Călătorii 

    Orice procedură chirurgicală implică riscuri și complicații posibile care pot întârzia vindecarea și întoarcerea la viața normală. Anunțați medicul chirurg asupra planurilor de călătorie, întâlnirilor importante pe care le aveți în vedere, astfel planificarea operației poate fi făcută eficient. Nu există însă garanții că o să fiți capabili să vă întoarceți la timp la activitățile programate înainte de intervenție.

    • Rezultate pe termen lung

    Modificarea rezultatelor procedurii chirurgicale pot apărea în cursul timpului, pe fondul îmbătrânirii, expunerii la soare, pierderii sau creșterii în greutate, sarcinii, menopauzei sau altor circumstanțe fără legătură cu procedura în sine.

    • Informații pentru pacienții de sex feminin

    Este important să spuneți medicului chirurg dacă folosiți anticoncepționale sau dacă aveți cea mai mică suspiciune că ați putea fi însărcinată. Multe antibiotice pot scădea eficiența pilulelor anticoncepționale.

    • Relații intime după procedura chirurgicală

    Chirurgia presupune coagularea vaselor de sânge pentru oprirea sângerării, iar activitatea fizică de orice fel poate determina deschiderea vaselor și sângerare și/sau formarea de hematom. 

    Activitățile care cresc pulsul și ritmul cardiac pot determina echimoze și vânătăi adiționale, inflamație și necesitatea deschiderii operației pentru controlul sângerării.

  1. Otoplastie preț: care este prețul pentru operația urechilor decolate? 

    Costul este 2000 euro. Suma include onorariul chirurgului, anestezistului și spitalizarea, precum și toate medicamentele și materialele necesare pentru operație și pe durata spitalizării.

    Alături de această intervenție chirurgicală, femeile, dar și bărbații, pot apela la blefaroplastie, o modalitate de corecție a zonei pleoapelor, astfel încât aspectul tern și îmbătrânit să dispară rapid. 

    Și cum fața este cartea de vizită a multora, rinoplastia este o intervenție extrem de solicitată, atât pentru îmbunătățirea funcției respiratorii, cât și pentru aspectul estetic. 

    Orice operație estetică are menirea de a ajusta, remodela, modifica sau corecta un defect pentru a obține o vizibilă îmbunătățire. Operația estetică la urechi este extrem de importantă pentru redefinirea încrederii în forțele proprii, dar și pentru un aspect fizic îmbunătățit. Prețul operației pentru corectarea urechilor decolate nu este mare, comparativ cu rezultatul și efectele acestuia pe termen lung, iar recuperarea se face rapid. 

    Cine apelează la otoplastie la vârsta adultă știe cât de necesară este această operație pentru un copil de vârstă școlară, pentru dobândirea încrederii în sine.

Proceduri chirurgicale

Proceduri nonchirurgicale

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH