Top cele mai populare proceduri estetice la care apelează oamenii

Trecerea anilor și stilul de viață își pun amprenta asupra chipului și corpului nostru. Apar ridurile, pielea își pierde fermitatea și elasticitatea și se formează depozite de grăsime inestetice în diverse zone ale corpului. Pe lângă asta, fiecare dintre noi are anumite trăsături fizice problematice, anumite aspecte care nu ne plac și pe care ne-am dori să le corectăm. Din fericire, există o multitudine de proceduri estetice la care se poate apela pentru a îmbunătăți sau corecta aspectul fizic al unei persoane. Continuă să citești pentru a descoperi câteva dintre mai solicitate astfel de proceduri.

 1. Liposucția

Una dintre cele mai populare proceduri estetice este liposucția. Ea presupune aspirarea depozitelor adipoase inestetice din anumite zone ale corpului pentru a obține o siluetă mai suplă, mai bine conturată. Liposucția abdominală și liposucția coapselor se numără printre cele mai solicitate intervenții de acest tip, în special atunci când dieta și exercițiile fizice nu sunt suficiente pentru a obține rezultatele dorite. 

Există mai multe tipuri de liposucții. Liposucția tumescentă, de exemplu, constă în injectarea unui amestec de ser fiziologic și alte substanțe în zonele asupra cărora se intervine, urmată de aspirarea acestui lichid, împreună cu grăsimea, cu ajutorul unor instrumente numite canule. 

O metodă mai modernă este reprezentată de liposucția cu Vaser Lipo, ce presupune folosirea ultrasunetelor pentru a desprinde celulele de grăsime de pe structura de susținere înainte de a le aspira.[5] Această tehnică prezintă mai multe avantaje comparativ cu tehnicile clasice, dar mai multe informații despre acest subiect sunt disponibile aici.

 1. Augmentarea mamară

Nu putem vorbi despre proceduri estetice fără a menționa și intervenția de augmentare mamară. Este o procedură la care poți apela pentru a modifica forma și volumul sânilor, dar și pentru a corecta o eventuală asimetrie a acestora. 

În acest scop se pot folosi diferite tipuri de implanturi – cu ser fiziologic sau cu silicon, rotunde ori în formă de lacrimă (implanturi anatomice) – în funcție de particularitățile fiecărui caz, dar și de rezultatele dorite. De exemplu, dacă îți dorești un aspect natural, ai putea prefera implanturile anatomice, însă dacă vrei un efect mai pronunțat, implanturile rotunde ar putea fi o soluție mai potrivită pentru tine.[3][5]

Pe lângă implanturi, o altă metodă de mărire a sânilor este reprezentată de lipofillingul mamar, ce presupune extragerea unei cantități de grăsime din țesutul adipos și injectarea acesteia la nivelul sânilor.[3] 

 1. Liftingul facial

Liftingul facial este o altă procedură estetică populară și una la care atât femeile, cât și bărbații apelează tot mai des atunci vor să scape de riduri și pielea lăsată și să șteargă urmele pe care trecerea anilor și stilul de viață le-au lăsat pe chipul lor. 

În funcție de zonele vizate și de rezultatele dorite, se pot efectua diverse tipuri de lifting facial, inclusiv: 

 • Liftingul facial standard; 
 • Miniliftingul facial; 
 • Midface lift. 

Indiferent de tipul de lifting efectuat, procedura propriu-zisă presupune ridicarea și repoziționarea pielii și a țesutului moale al feței. De multe ori, este combinată cu alte proceduri ce pot îmbunătăți aspectul feței și gâtului. O astfel de operație va dura câteva ore, dar rezultatele, chiar dacă nu sunt permanente, se mențin o perioadă îndelungată (aproximativ 10 ani).[4][5]

 1. Rinoplastia

Rinoplastia sau operația de remodelare a nasului este o altă procedură populară atât în rândul femeilor, cât și al bărbaților. Prin intermediul acestei proceduri se pot îmbunătăți aspectul și proporțiile nasului, ceea ce va avea un impact semnificativ asupra aspectului fizic general. 

Există 2 tipuri principale de rinoplastie: închisă și deschisă. Diferența dintre cele două constă în localizarea inciziilor – în afara nasului, sub nări (la nivelul columelei), sau în interiorul nasului. De asemenea, se pot folosite diverse tehnici și instrumente.[5][6] 

De exemplu, dr. Olimpiu Hârceagă este unul dintre puținii chirurgi din țară care realizează rinoplastii ultrasonice, adică proceduri pe parcursul cărora, în locul instrumentelor tradiționale, este utilizat un aparat de piezochirurgie. Aici poți afla ce avantaje prezintă acest tip de rinoplastie.

 1. Blefaroplastia

Blefaroplastia reprezintă acea procedură la care se poate apela dacă se dorește îmbunătățirea aspectului zonei din jurul ochilor. Poți scăpa, de exemplu, de pungile de sub ochi sau de depozitele de grăsime de pe pleoapa superioară, precum și de excesul de piele de la nivelul pleoapelor inferioare sau superioare. 

Deși este o procedură ce poate fi realizată în scop estetic exclusiv estetic, ea poate ajuta și la îmbunătățirea vederii, în special în cazul persoanelor mai în vârstă sau cu pleoape căzute.[2][5]

 1. Injecțiile cu toxină botulinică sau acid hialuronic

 

Dacă te numeri printre persoanele interesate de proceduri estetice nechirurgicale, cu siguranță ai auzit de injecțiile cu toxină botulinică sau acid hialuronic. Ambele sunt proceduri minim invazive, la care multe persoane apelează, însă au indicații și moduri de acțiune diferite. 

Tratamentul cu toxină botulinică sau botox este recomandat pentru tratarea ridurilor cauzate de contracțiile faciale. Această toxină acționează prin blocarea semnalelor nervoase în mușchii în care este injectată. Când acele semnale nervoase sunt întrerupte, mușchiul respectiv este temporar paralizat sau înghețat, ceea ce va duce la ameliorarea vizibilă a ridurilor sau chiar la dispariția acestora. Rezultatele se mențin câteva luni. 

Acidul hialuronic, pe de altă parte, este un filler, adică o substanță ce se poate injecta sub piele pentru a adăuga volum zonelor adâncite. Poate fi folosit pentru mărirea buzelor, ameliorarea aspectului ridurilor și al cicatricilor sau redarea volumului și definiției anumitor zone ale feței. În funcție de tipul de filler folosit, rezultatele se pot menține până la 2 ani.[1]


Lista procedurilor estetice cu ajutorul cărora se poate îmbunătăți aspectul fizic al unei persoane este lungă și diversă. Cele menționate mai sus sunt doar câteva dintre cele mai populare proceduri chirurgicale sau nechirurgicale la care poți apela dacă felul în care arată o anumită zonă a corpului tău te nemulțumește.
Programează-te acum la o consultație la dr. Olimpiu Hârceagă pentru a afla ce proceduri îți pot oferi rezultatele pe care le dorești.

Bibliografie: 

 1. Berry, Jennifer. “What Is the Difference between Botox and Dermal Fillers?” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 15 Nov. 2021, www.medicalnewstoday.com/articles/320510. Accessed 10 Jan. 2023.
 2. “Blepharoplasty (Eyelid Surgery).” WebMD, WebMD, 15 July 2020, www.webmd.com/beauty/cosmetic-procedures-eyelid-surgery. Accessed 10 Jan. 2023.
 3. “Breast Augmentation: What It Is, Types, Surgery & Recovery.” Cleveland Clinic, 2021, my.clevelandclinic.org/health/treatments/11024-breast-augmentation. Accessed 10 Jan. 2023.
 4. “Face-Lift – Mayo Clinic.” Mayoclinic.org, 2022, www.mayoclinic.org/tests-procedures/face-lift/about/pac-20394059. Accessed 10 Jan. 2023.
 5. https://www.facebook.com/verywell. “Both Men and Women Contribute to the Rise in Plastic Surgeries.” Verywell Health, 2022, www.verywellhealth.com/most-popular-plastic-surgeries-3157239. Accessed 10 Jan. 2023.
 6. NHS Choices. Nose Reshaping (Rhinoplasty). 2023, www.nhs.uk/conditions/cosmetic-procedures/nose-reshaping-rhinoplasty/. Accessed 10 Jan. 2023.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH