drolimpiuharceaga-lifting-facial-1

Tipuri de lifting facial. Beneficii și indicații pentru fiecare

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, aspectul și forma feței noastre se schimbă. Mușchii faciali slăbesc, pielea își pierde din elasticitate, începe să se lase și apar ridurile. În funcție de stilul de viață și moștenirea genetică, aceste semne ale îmbătrânirii pot apărea chiar mai devreme decât ne-am fi așteptat. În astfel de situații, în special dacă alte tipuri de tratamente nu au avut rezultate dorite, o soluție la care tot mai multe persoane apelează o reprezintă liftingul facial,  o procedură chirurgicală foarte eficientă atunci când vine vorba de a contracara efectele trecerii timpului și ale gravitației și de a reda chipului nostru aspectul tânăr.[6][4] 

Primul lucru pe care îl vei afla când vei încerca să obții mai multe informații despre această procedură este că există mai multe tipuri de lifting facial. Cum știi atunci care dintre acestea este cel potrivit pentru tine? Ți-am pregătit câteva informații despre cele mai căutate tipuri de lifting facial, beneficiile și indicațiile acestora, astfel încât să poți lua decizia corectă.

  1. Liftingul facial standard 

Este principalul tip de lifting facial la care se gândesc majoritatea persoanelor care decid că este timpul să apeleze la chirurgia plastică pentru a-și îmbunătăți aspectul feței. O astfel de procedură se concentrează pe cele două treimi inferioare ale feței (în cazul în care se dorește să se intervină și asupra zonei de deasupra ochilor sunt necesare și alte proceduri) și, pentru cele mai bune rezultate, este adesea combinată cu un lifting al gâtului.[6] 

Tehnicile folosite pot varia de la un caz de altul, în funcție de mai multe criterii (inclusiv rezultatele dorite și numărul de proceduri efectuate în același timp), dar, de regulă, un lifting facial tradițional presupune efectuarea unor incizii în spatele liniei părului, începând în apropierea tâmplelor și în jurul părții din față a urechii, ascunse în pliurile naturale, ridicarea și repoziționarea țesuturilor faciale și îndepărtarea pielii în exces.[4] 

Deși nu poate schimba complet aspectul unei persoane sau opri procesul de îmbătrânire, un lifting standard poate oferi rezultate dramatice:

  • Strânge și ridică pielea lăsată, contribuind la netezirea cutelor adânci;
  • Redă conturul natural tineresc al feței și gâtului; 
  • Te ajută să scapi de acel aspect neplăcut de „fălci”.[3]

Posibile indicații pentru un lifting facial standard sunt: 

  • Pierderea elasticității pielii și lăsarea acesteia;
  • Adâncirea pliurilor nazolabiale (acele pliuri dintre nas și colțul gurii); 
  • Resorbția depozitelor de grăsime faciale sau deplasarea acestora; 
  • Piele lăsată sau acumularea de depozite de grăsime în zona gâtului.[1]
  1. Mini liftingul facial  

drolimpiuharceaga-lifting-facial-2Cunoscut și sub denumirea de „lifting de weekend”, acest tip de lifting facial se concentrează pe zona mediană a feței, fiind recomandat pacienților ce nu prezintă încă semne majore de îmbătrânire și doresc să ia măsuri înainte ca acestea să devină mai pronunțate și să fie nevoie de intervenții mai complexe. 

Este o procedură rapidă, mai puțin invazivă decât liftingul facial tradițional. Spre deosebire de acesta, mini liftingul facial îi permite chirurgului să ridice și să strângă țesuturile faciale profunde prin incizii mai scurte, situate de obicei de-a lungul liniei părului deasupra fiecărei urechi sau în pliurile naturale din jurul urechii. 

Chiar dacă rezultatele nu vor fi la fel de dramatice precum cele obținute în urma unui lifting standard, efectul procedurii asupra chipului tău va fi evident: acel aspect „obosit” care te deranjează de fiecare dată când te uiți în oglindă va dispărea complet. Alte beneficii ale acestui tip de lifting facial sunt: 

  • Timpul de recuperare mai scurt; 
  • Rezultate cu aspect natural (pielea și țesuturile faciale sunt trase în sus, nu în lateral);  
  • Cicatrici mici; 
  • Risc scăzut de complicații.[4][2]
  1. Liftingul facial midface  

Acest tip de lifting facial se concentrează pe îmbunătățirea aspectului zonei mijlocii a feței, cea cuprinsă între buza superioară și pleoapa inferioară. Din acest motiv, mai este cunoscut și sub denumirea de lifting al obrajilor.

Principalele indicații pentru această procedură sunt: 

  • Coborârea pungilor malare și adâncirea pliurilor nazolabiale; 
  • Atrofia depozitelor adipoase faciale; 
  • Apariția de pungi de grăsime sub ochi. 

De asemenea, liftingul facial midface poate fi realizat și în combinație cu un lifting general al feței sau al gâtului, atunci când pielea este foarte lăsată, în special dacă motivul îl reprezintă pierderea semnificativă în greutate.
Pentru a efectua această procedură, chirurgul va face două incizii mici de-a lungul liniei părului, după care va strânge mușchii și va redistribui depozitele de grăsime pentru a netezi cutele și ridurile, a îndepărta excesul de piele și a reda volumul zonei din jurul ochilor și a obrajilor. 

Liftingul facial midface nu vizează zona bărbiei sau a frunții, așa că dacă există aspecte ce te nemulțumesc la nivelul acestora, este indicat să iei în calcul și alte proceduri chirurgicale. Dacă însă nu consideri că sunt necesare intervenții în zona maxilarului sau a frunții, un lifting facial midface poate fi soluția perfectă pentru a obține un aspect mai tânăr.[5][7]

Există mai multe tipuri de lifting facial, iar alegerea celui potrivit pentru tine depinde de rezultatele pe care dorești să le obții, dar și de alți factori. Cea mai simplă metodă de a afla dacă ai nevoie de un lifting facial tradițional, un mini lifting facial, un lifting facial midface sau poate de un alt tip de lifting, combinat sau nu cu alte proceduri, este să te programezi la o consultație. Dr. Olimpiu Hârceagă îți va oferi toate informațiile necesare și te va ajuta să iei decizia corectă.

Bibliografie: 

  1. „Facelift Surgery” American Society of Plastic Surgeons, 2020, www.plasticsurgery.org/cosmetic-procedures/facelift. Accessed 13 Sept. 2022.
  2. Cherney, Kristeen. „Everything You Need to Know about a Mini Facelift.” Healthline, Healthline Media, 28 Apr. 2020, www.healthline.com/health/mini-face-lift#Fast-facts. Accessed 13 Sept. 2022.
  3. „Face-Lift – Mayo Clinic.” Mayoclinic.org, 2022, www.mayoclinic.org/tests-procedures/face-lift/about/pac-20394059. Accessed 13 Sept. 2022.
  4. „Facelift Guide.” ABCS, 11 July 2020, www.americanboardcosmeticsurgery.org/procedure-learning-center/face/facelift-guide/. Accessed 13 Sept. 2022.
  5. Gallagher, Grace. „Everything to Know about a Mid-Facelift.” Healthline, Healthline Media, 20 Jan. 2021, www.healthline.com/health/cosmetic-surgery/mid-face-lift. Accessed 13 Sept. 2022.
  6. Herndon, Jaime. „Facelift: Everything You Need to Know before You Go.” Healthline, Healthline Media, 11 Jan. 2022, www.healthline.com/health/face-lift. Accessed 13 Sept. 2022.Bibliografie:
  7. Paloma Pérez, and Marc H Hohman. „Mid Face Facelift.” Nih.gov, StatPearls Publishing, 27 Feb. 2022, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK563237/. Accessed 13 Sept. 2022.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH