Există diferite tipuri de sâni, de mărimi și forme variate, iar fiecare pereche are particularități ce îi conferă unicitate. Cu toate acestea, din rațiuni personale sau din motive medicale, poți obține o formă și/sau diferită a sânilor sau îți poți face ajustări, în funcție de cum dorești.
Tipuri de sâni
Cu toate că fiecare pereche de sâni este unică, unele caracteristici pot grupa sânii în câteva categorii, precum:
-
Tipul „standard”
Sânii rotunzi și plini, cu mameloane mici, sunt considerați a fi tipul „standard”. Cele mai multe femei au această formă a sânilor. [1]
-
Genul asimetric
Sânii asimetrici reprezintă un alt tip comun de sâni. Potrivit specialiștilor, peste 50% dintre persoane au variații mai mici sau mai mari între unul și celălalt sân. [1]
-
Sânii de formă conică
Forma conică este întâlnită mai des în rândul sânilor de dimensiuni reduse. [1] Pot semăna cu cei rotunzi, dar au o formă ce poate fi comparată mai degrabă cu cea a unui con.
-
Sânii lăsați după alăptare
Odată cu procesul firesc al alăptării, pot apărea schimbări la nivelul sânilor. Indiferent de forma lor, sânii lăsați după alăptare sunt un lucru comun, iar unele femei pot fi nemulțumite de aspectul lor.
-
Genul „clopot” sau „pară”
Acest tip de sâni se remarcă prin faptul că în partea superioară sunt mai înguști, iar în cea inferioară au o formă mai rotundă și plină.
Alte tipuri de sâni:
- cei atletici – au un aspect mai lat, iar în structura lor intră țesut muscular mai bine definit;
- sânii care par aproape lipiți, deoarece au un spațiu foarte redus între ei;
- sânii care au mameloanele orientate spre lateralele corpului, părând distanțați;
- sânii înguști și lungi, cu mameloanele orientate în jos.
Factori ce influențează forma naturală a sânilor
Factorii genetici influențează foarte mult modul în care arată sânii. Genele pe care le moștenești contribuie la caracteristicile principale ale sânilor, precum mărime, densitate, formă, tipul de țesut care predomină. [1]
Alți factori care au rol în forma pe care o au sânii constau în:
- dacă ai născut și ai alăptat – în timpul sarcinii și al alăptării, nivelul hormonilor din organism duc la un aspect schimbat al sânilor, mai exact, îi fac să pară mai mari. Acest lucru se petrece deoarece au loc modificări firești în privința modului în care grăsimile și țesuturile sunt distribuite în interiorul sânilor. Unele femei optează pentru ridicarea sânilor după ce au încetat alăptarea;
- greutatea corporală – și acest aspect joacă un rol important în ceea ce privește forma și mărimea sânilor. Sânii sunt alcătuiți în mare parte din grăsime, astfel că poți observa modificări la nivelul lor în cazul în care au loc fluctuații de greutate (dacă acumulezi kilograme sau dacă slăbești);
- vârsta – pe măsură ce înaintezi în vârstă, există predispoziția ca sânii să se lase. Astfel, există posibilitatea ca pe fondul vârstei, sânii tăi să își modifice forma, în sensul că se pot alungi și lăsa, iar mameloanele se pot orienta în jos. În acest caz, pot reveni la forma inițială prin lifting mamar;
- exercițiile fizice. Femeile care au capacitatea de a practica exerciții fizice pot observa că sânii lor devin mai fermi, iar musculatura lor se definește.
Important de reținut! Discută cu un medic înainte de a face orice fel de sport care implică efort, pentru a te asigura că nu îți este afectată sănătatea. Tot medicul îți poate face recomandări cu privire la tipul de exerciții care avantajează organismul tău, gradul de dificultate și frecvența acestora.
Cum poți obține forma dorită?
În cazul în care ești nemulțumită de felul în care arată sânii tăi, există metode prin care le poți modifica mărimea, forma, ai posibilitatea de a obține o fermitate mai bună sau îi poți remodela pentru a arăta așa cum îți dorești. Iată care sunt unele dintre metodele la care poți apela:
Augmentarea mamară (mărirea sânilor)
Augmentarea mamară reprezintă o formă de chirurgie estetică ce te poate ajuta să obții forma și mărimea pe care le dorești pentru sânii tăi. Există două forme de implant mamar pentru care poți opta, în funcție de preferințele tale: implant anatomic sau rotund.
Mastopexia (ridicarea sânilor sau liftingul mamar)
Această intervenție are ca rol remodelarea sau ridicarea sânilor și este o procedură la care apelează îndeosebi femeile care au trecut prin experiența sarcinii și a alăptării, pentru a produce schimbări cu ajutorul cărora să se simtă mai confortabil în propria piele.
Prin mastopexie se elimină surplusul de piele care se află în zona sânilor și se produce ridicarea acestora sau remodelarea lor, în funcție de situație și de preferință, iar rezultatul poate consta și într-un aspect întinerit.
În concluzie, există multe tipuri de sâni, cu forme variate, iar în cazul în care sunt caracteristici care te nemulțumesc la propriii tăi sâni, poți apela oricând la o soluție modernă, chirurgia estetică a sânilor, pentru a face schimbările pe care ți le dorești.
Îndrăznește și programează-te acum la intervenția estetică ce te poate ajuta să îți îndeplinești visul de a arăta și de a te simți și mai bine în propria piele!
Bibliografie:
- Johnson, Maisha. “These Are the 12 Most Common Breast Shapes.” Healthline, Healthline Media, 26 Apr. 2019, www.healthline.com/health/breast-shapes, accesat la data de 29 ianuarie 2023.