Nasul este elementul central al feței, una dintre primele trăsături pe care le poți observa atunci când privești pe cineva. Există numeroase tipuri de nas, fiecare cu propriile caracteristici. Poate fi mai subțire sau mai gros, mai mare sau mai mic, cârn, acvilin, drept sau strâmb și lista ar putea continua.
Dincolo de forma și mărimea sa, ceea ce contează este ca el să fie în armonie cu restul trăsăturilor tale și aspectul său să te satisfacă. În caz contrar, există soluții pentru a corecta acest lucru. În acest articol vom vorbi despre câteva tipuri de nas pe care le întâlnim adesea și despre cum se poate modifica aspectul nasului atunci când acesta nu este pe placul tău.
Forme de nas
-
Nasul drept
Cunoscut și sub denumirea de nas grecesc, este unul dintre cele mai ușor de recunoscut tipuri de nas. Are o punte nazală dreaptă, este lung și îngust, se potrivește atât bărbaților, cât și femeilor, și reprezintă una dintre cele mai invidiate forme de nas.
-
Nasul coroiat
Nasul coroiat este comparat adesea cu ciocul unei păsări, motiv pentru care mai este numit și nas acvilin. Se caracterizează printr-un pod nazal proeminent, îngust, cu osul curbat și vârful orientat în jos și către buza superioară. Este un tip de nas pe care mai puține persoane îl apreciază sau și-l doresc.
-
Nasul borcănat
„Borcănat” sau „bulbos” sunt doi termeni folosiți pentru a descrie acel tip de nas slab definitiv, cu un vârf rotund, umflat, disproporționat de mare comparativ cu restul proporțiilor nazale și foarte vizibil. În unele cazuri, se poate observa chiar și o înroșire permanentă a nasului.
-
Nasul cu cocoașă
Una dintre cele mai puține dorite trăsături când vine vorba de aspectul nasului este deja celebra cocoașă nazală. Această caracteristică poate fi moștenită sau poate apărea ca urmare a unui traumatism suferit la nivelul nasului, atunci când osul și cartilajul nu se vindecă așa cum ar trebui.
-
Nasul strâmb
Când vorbim despre un nas strâmb ne referim la unul care nu formează o linie dreaptă în centrul feței. Cel mai adesea, cauza o reprezintă un sept deviat, dar poate fi și rezultatul unui traumatism, a unei infecții sau poate fi prezent de naștere. Spre deosebire de cocoașa nazală, care, deși inestetică, nu va afecta funcționalitatea nasului, nasul strâmb poate cauza uneori dificultăți de respirație, sângerări nazale și alte probleme.[1]
Cum se poate modifica aspectul nasului
Unele tipuri de nas sunt mai invidiate decât altele și, dacă nu te-ai născut cu nasul pe care ți-l dorești, poți oricând să modifici aspectul acestuia. Operația prin care poți face acest lucru se numește rinoplastie. Alte opțiuni sunt rinoplastia lichidă și tiplastia.
Rinoplastia
Este una dintre cele mai solicitate proceduri de chirurgie plastică și presupune remodelarea structurii nazale, inclusiv a oaselor, a cartilajelor și a pielii. Se poate astfel:
- Îndrepta un nas strâmb;
- Îndepărta o cocoașă nazală;
- Modifica dimensiunea și forma vârfului nasului;
- Corecta un nas prea lat sau prea mare;
- Restaura forma și simetria nasului după un traumatism;
- Corecta problemele de respirație.
Tehnicile folosite vor varia de la un pacient la altul, în funcție și de rezultatele dorite. Chirurgul plastician ar putea decide, de exemplu, că este necesară o rinoplastie deschisă, ce presupune efectuarea unei incizii mici sub vârful nasului, între nări, pentru a obține acces la structurile nazale. De obicei, se optează pentru această abordare atunci când se doresc modificări mai extensive ale nasului. Unul dintre avantaje este acela că cicatricile rezultate vor fi ascunse de conturile naturale ale nasului.
O altă opțiune o reprezintă rinoplastia închisă. În acest caz, inciziile sunt efectuate în interiorul nărilor și nu va exista nicio cicatrice vizibilă. Această tehnică poate fi utilizată însă numai în acele cazuri în care sunt necesare doar modificări minore ale aspectului nasului.[2]
Tehnicile folosite pot varia și în funcție de instrumentele utilizate. De exemplu, dr. Olimpiu Hârceagă folosește piezochirurgia în rinoplastie. În locul instrumentelor clasice, pentru tăierea și remodelarea oaselor piramidei nazale se va utiliza un aparat de piezochirurgie, ce generează vibrații cu o frecvență foarte mare și amplitudine mică. Mai multe despre această tehnică și avantajele sale poți citi aici.
Rinoplastia lichidă
Dacă nu ești pregătit/ă să treci printr-o procedură chirurgicală, poți oricând opta pentru o rinoplastie lichidă, o procedură ce presupune injectarea unor fillere sub piele pentru a schimba forma nasului. Rezultatele sunt însă temporare și, în funcție de ce aspecte te deranjează la nasul tău, s-ar putea să nu reprezinte soluția potrivită pentru tine.[2]
Tiplastia
În cazul în care aspectele ce te nemulțumesc vizează vârful nasului, atunci ai putea recurge la o procedură numită tiplastie. Aceasta constă în remodelarea doar a vârfului nasului, fără a se interveni asupra celorlalte structuri nazale.[2]
Fiecare nas este unic în felul său. Ce tip de nas ai, forma și dimensiunile sale, contează mai puțin atâta vreme cât acesta nu afectează armonia trăsăturilor feței tale. Dacă aspectul său nu te mulțumește, există mai multe soluții la care poți apela, după cum am văzut mai sus. Programează-te la o consultație pentru a stabili împreună cu dr. Olimpiu Hârceagă care dintre acestea este cea potrivită pentru tine.
Bibliografie:
- Leonard, Jayne. „Crooked Nose: Surgery and Exercises” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 26 Feb. 2020, www.medicalnewstoday.com/articles/crooked-nose. Accessed 6 Jan. 2023.
- „Rhinoplasty Guide” ABCS, 10 July 2014, www.americanboardcosmeticsurgery.org/procedure-learning-center/face/rhinoplasty-guide/. Accessed 6 Jan. 2023.