Tipuri de mameloane (sfârcuri): care sunt și ce caracteristici au?

Mameloanele sau sfârcurile, acele mici protuberanțe localizate de obicei în centrul areolelor, pot atrage uneori atenție mai mult decât alte caracteristici ale sânului. Prezente atât la femei, cât și la bărbați, ele reprezintă zone erogene importante pentru multe persoane. În plus, în cazul femeilor, ele joacă și un rol important în procesul de alăptare.[1] În acest articol nu îți vom vorbi însă despre rolul sfârcurilor sau cum se formează și dezvoltă ele, ci despre diferitele tipuri de mameloane care există. Pentru că da, ca și în cazul sânilor, ele pot avea diferite caracteristici și este absolut normal ca sfârcurile tale să nu fie identice cu cele ale unei alte persoane sau chiar ca ele să fie diferite unul de altul.

1. Mameloane proeminente

Mameloanele proeminente sunt acel tip de sfârcuri care se înalță până la câțiva milimetri deasupra areolei (se pare că înălțimea medie a unui mamelon ar fi 0,9 cm). În multe cazuri, ele își mențin poziția tot timpul și se pot întări sau deveni mai proeminente ca răspuns la frig, la stimulare fizică sau la excitare sexuală.

Mameloanele proeminente pot varia în dimensiune, forma și culoare de la o persoană la alta și reprezintă unul dintre cele mai des întâlnite tipuri de sfârcuri – se estimează că aproximativ 75% dintre mameloane se încadrează în această categorie.[3]

Atunci când dimensiunile lor sunt prea mari, nu te mulțumește forma lor sau dacă ai ceea ce se numește „mameloane hipertrofice”, există posibilitatea de a modifica aceste aspecte printr-o operație de reducere a mameloanelor, care eventual poate fi combinată și cu alte intervenții cosmetice ale sânilor, cum ar fi operația de mărire a sânilor, liftingul mamar sau reducția mamară.[4]

2. Mameloane plate

Mameloanele plate sunt caracterizate prin faptul că nu sunt proeminente și sunt de obicei la același nivel cu areola. În unele cazuri, ele rămân tot timpul plate, în altele pot deveni proeminente în anumite condiții, ca răspuns la stimuli precum frigul sau excitația sexuală. Reprezintă al doilea cel mai frecvent întâlnit tip de sfârcuri – aproximativ 23% dintre oameni au mameloane plate.[3]

Există mai multe cauze posibile pentru mameloanele plate. Unele persoane pot avea mameloane plate de la naștere, fără a avea vreo afecțiune medicală asociată. Pentru altele, ele pot reprezenta o consecință a înaintării în vârstă ori a sarcinii sau chiar un simptom a diverse afecțiuni, de la infecții până la cancer mamar.[2]

Dacă aspectul acestora te deranjează, există, ca și în cazul de mai sus, diverse tehnici ce pot fi utilizate pentru a-l corecta.

3. Mameloane inversate

Principala caracteristică a acestui tip de sfârcuri este aceea că, în loc să se proiecteze în exterior, sunt retrase în interiorul sânului. Mai sunt cunoscute și sub denumirile de mameloane ombilicate sau înfundate și, de obicei, este o caracteristică prezentă de la naștere, deși pot apărea și în copilărie, în adolescență sau la vârsta adultă, din diverse cauze, de la modificări ale țesutului mamar după alăptare până la cancer de sân.[3][4]

Unele dintre ele pot deveni proeminente atunci când sunt stimulate, dar altele vor rămâne în permanență retrase. Principala problemă asociată cu acest tip de mameloane se referă la faptul că, în unele cazuri, poate îngreuna procesul de alăptare. Există însă diverse soluții disponibile, iar dacă vrei să afli cum pot fi corectate acestea cu ajutorul chirurgiei plastice te poți programa la o consultație de specialitate la Dr. Olimpiu Hârceagă.

4. Mameloanele supranumerare

Mameloanele supranumerare reprezintă prezența mai multor sfârcuri decât cele două obișnuite pe corpul unui individ. Acestea pot fi situate în zona mamelonară normală sau în alte părți ale corpului. Mameloanele supranumerare pot avea o formă complet dezvoltată sau pot fi de dimensiuni mai mici și rudimentare în comparație cu mameloanele obișnuite.

Tratamentul și gestionarea mameloanelor supranumerare pot fi realizate prin mai multe opțiuni, în funcție de preferințele și necesitățile individuale. Unele persoane pot alege să le îndepărteze chirurgical, mai ales dacă acestea cauzează disconfort sau sunt considerate inestetice. Alte opțiuni de tratament includ utilizarea crioterapiei.[3][4]

5. Mameloane bifurcate sau duble

Mameloanele bifurcate sau duble reprezintă o anomalie rară care constă în prezența a două mameloane pe aceeași areolă. Această condiție poate varia în aspect, putând fi două mameloane complet separate sau două mameloane care se împart într-un singur vârf bifurcat. Pot afecta unul sau ambii sâni. Uneori, cele două mameloane pot fi similare ca dimensiune și formă, în timp ce alteori pot avea aspecte diferite.[3]

Pentru persoanele care doresc să corecteze mameloanele duble sau bifurcate, chirurgia plastică poate reprezenta soluția potrivită.

Ca și în cazul sânilor, nasului sau buzelor, aspectul mameloanelor sau al sfârcurilor pot varia foarte mult de la o persoană la alta. Majoritatea persoanelor au sfârcuri proeminente, dar la fel de bine ele pot fi plate, inversate sau de alt tip. Unele persoane au mai mult de două sfârcuri, altele se vor naște fără ele. În plus, aspectul lor se poate modifica de-a lungul vieții. Cât timp aspectul lor nu te deranjează sau nu creează alte probleme, nu este necesar să se intervină. Așa cum însă există proceduri precum rinoplastia, prin care se poate modifica aspectul nasului, există și intervenții la care se poate apela pentru a corecta anumite caracteristici ale mameloanelor tale. Mai multe despre acest subiect poți afla în cursul unei consultații de specialitate.

Bibliografie:

  1. Ames, Hana. „16 Interesting Facts about Nipples.” Medical News Today, 26 June 2020, www.medicalnewstoday.com/articles/facts-about-nipples. Accessed 18 Aug. 2023.
  2. „Inverted & Flat Nipples: Causes & Treatment.” Cleveland Clinic, 2023, my.clevelandclinic.org/health/diseases/25118-flat-and-inverted-nipples. Accessed 18 Aug. 2023.
  3. „Nipple Anatomy: 11 Variations and Types”, Verywell Health, 2023, www.verywellhealth.com/nipple-variations-430664. Accessed 18 Aug. 2023.
  4. Hutchinson, Olivia. „Cosmetic Procedures for the Nipples and Areolas”, American Society of Plastic Surgeons, 11 May 2018, www.plasticsurgery.org/news/blog/cosmetic-procedures-for-the-nipples-and-areolas. Accessed 18 Aug. 2023.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH