drolimpiuharceaga-sani-dupa-alaptare-1

Sâni lăsați după alăptare. Ce soluții eficiente există?

Alăptarea este un proces natural, cu numeroase beneficii atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș. Ca și sarcina însă, poate duce la schimbarea aspectului sânilor, iar rezultatele nu sunt întotdeauna cele dorite de mămici. Schimbarea formei sau dimensiunii lor poate fi sau nu pe placul femeilor, dar lăsarea sânilor nu este niciodată un aspect ce le încântă pe acestea.[3] Există diverse trucuri și soluții despre care se spune că ar putea preveni sau corecta această problemă, dar care nu sunt întotdeauna atât de eficiente pe cât ți-ai dori. În acest caz, dacă aspectul sânilor tăi nu te mulțumește și vrei ca ei să-și recapete fermitatea, forma și dimensiunile inițiale, chirurgia plastică îți pune la dispoziție mai multe soluții eficiente.

În acest articol vom spune tot ce trebuie să știi despre două dintre acestea: liftingul mamar și augmentarea mamară. 

  1. Liftingul mamar

drolimpiuharceaga-sani-dupa-alaptare-1Operația de ridicare a sânilor, cunoscută și sub denumirea de lifting mamar sau mastopexie, este o procedură foarte populară în rândul femeilor care vor să-și corecteze aspectul sânilor după sarcină și alăptare. În cadrul acesteia, chirurgul plastician va îndepărta excesul de piele și va remodela țesutul mamar pentru a ridica sânii și a le reda forma și fermitatea și a corecta poziția și dimensiunea mameloanelor și a areolelor (zona mai închisă la culoare din jurul mameloanelor). 

Pe lângă lăsarea sânilor, alte posibile semne ce indică faptul că ai putea fi o candidată potrivită pentru un lifting mamar sunt: 

  • Mameloanele și areolele sunt orientate în jos; 
  • Unul dintre sâni este mai mare decât celălalt; 
  • Areolele sunt disproporționat de mari comparativ cu dimensiunea sânilor.

De regulă, procedura durează între 2 și 3 ore iar în cursul acesteia pot fi folosite diverse tehnici; tehnica aleasă este importantă deoarece va influența, printre altele, și localizarea inciziilor și, prin urmare, a cicatricilor. După procedură, va trebui să porți o bustieră specială timp de cel puțin câteva săptămâni, atât în cursul zilei, cât și al nopții, pentru a ajuta sânii să-și mențină forma. 

Rezultatele vor fi vizibile imediat, deși forma sânilor tăi va continua să se schimbe în următoarele luni. Unul dintre lucrurile pe care le-ai putea observa este că ai nevoie de o mărime puțin mai mică la sutien. În ceea ce privește cicatricile, de obicei acestea pot fi ascunse cu ușurință. 

Un alt lucru ce trebuie menționat este acela că, deși liftingul mamar se poate efectua indiferent de dimensiunea sânilor, rezultatele pot fi mai durabile în cazul pacientelor cu sâni mai mici. De asemenea, pe măsură ce îmbătrânești, pielea ta își pierde în mod natural din elasticitate și este posibil ca sânii să se lase din nou, deși nu în aceeași măsură.[2]

  1. Augmentarea mamară

Augmentarea mamarădrolimpiuharceaga-sani-dupa-alaptare-2 este o procedură chirurgicală prin intermediul căreia pot fi modificate dimensiunea și forma sânilor, de obicei prin plasarea de implanturi mamare cu silicon sau soluție salină. Scopul final este acela de îmbunătăți proporțiile naturale ale sânilor, ținându-se cont, bineînțeles, și de nevoile fiecărei pacientei în parte. 

În cazul femeilor cu sâni lăsați după alăptare, procedura de augmentare mamară poate contribui la restabilirea plenitudinii sânilor și poate fi realizată separat sau în combinație cu cea de lifting mamar. 

Rezultatul procedurii depinde și de tipul de implant folosit, iar în alegerea celui potrivit pentru fiecare pacientă se ține cont de mai multe criterii, de la forma (rotundă sau anatomică) și dimensiunea acestuia până la umplutura sau profilul lui. Un chirurg plastician cu experiență te va îndruma să alegi acel tip de implant care te va ajuta să obții efectul dorit. 

Pentru a putea insera implanturile alese, chirurgul tău poate efectua incizii sub sân, în pliul mamar, în pliul axilei, în jurul mamelonului, de-a lungul areolei, sau la nivelul buricului. Fiecare tip de incizie are avantajele și dezavantajele sale, iar tehnica folosită se va alege în funcție de anatomia ta și de rezultatele dorite. Indiferent de abordarea pentru care se optează, cicatricile rezultate pot fi ascunse cu ușurință. 

Ca și în cazul liftingului mamar, după procedură, va trebui să porți un sutien special pentru o anumită perioadă. De regulă, rezultatele augmentării mamare cu implanturi sunt durabile, însă pot apărea modificări de-a lungul timpului: procesul de îmbătrânire, fluctuațiile de greutate sau o nouă sarcină, de exemplu, pot afecta rezultatele inițiale și poate fi necesară efectuarea unei noi intervenții.[1]

 

Alăptarea și sarcina pot avea efecte permanente asupra sânilor tăi, schimbând felul în care aceștia se arată și se simt. Dacă aspectul lor nu te mai mulțumește și vrei ca ei să-și recapete forma și fermitatea pierdute, chirurgia plastică te poate ajută să obții rezultatele dorite. Liftingul mamar sau augmentarea mamară sunt proceduri la care tot mai multe femei apelează și nu trebuie să te simți vinovată dacă dorești să ștergi semnele pe care alăptarea le-a lăsat asupra corpului tău. În general, se recomandă să aștepți aproximativ 6 luni după încetarea alăptării înainte de a recurge la o astfel de intervenție.[3] 

Mai multe detalii despre aceste proceduri se pot afla programându-te la o consultație. Lăsarea sânilor este o problemă pentru care există mai multe soluții eficiente, iar dr. Olimpiu Hârceagă te va ajuta să o identifici pe cea potrivită pentru tine.

Bibliografie: 

  1. “Breast Augmentation Guide.” ABCS, 12 June 2019, www.americanboardcosmeticsurgery.org/procedure-learning-center/breast/breast-augmentation-guide/. Accessed 13 Sept. 2022.
  2. “Breast Lift – Mayo Clinic.” Mayoclinic.org, 2022, www.mayoclinic.org/tests-procedures/breast-lift/about/pac-20393218. Accessed 13 Sept. 2022.
  3. Shahram Salemy, MD, FACS. “Better Breasts after Pregnancy and Breastfeeding.” American Society of Plastic Surgeons, American Society of Plastic Surgeons, 8 Feb. 2022, www.plasticsurgery.org/news/blog/better-breasts-after-pregnancy-and-breastfeeding. Accessed 13 Sept. 2022.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH