Sânii după naștere și alăptare: cum sunt afectați și ce soluții există pentru menținerea formei dorite

Sânii tăi trec printr-o mulțime de modificări în timpul sarcinii și alăptării. Este normal să se întâmple acest lucru. La fel de normal este însă și să nu fii tocmai mulțumită cu aspectul acestora după încheierea alăptării și să-ți dorești să-ți recapeți formele inițiale. În acest articol îți vom vorbi despre cum pot modifica sarcina și alăptarea aspectul sânilor tăi, dar și despre soluțiile la care se poate apela pentru a corecta aspectele care te deranjează. 

Efectele sarcinii și alăptării asupra sânilor

În primul rând, trebuie să menționăm faptul că modificările apărute la nivelul sânilor au legătura mai degrabă cu sarcina decât cu alăptarea. Schimbările în ceea ce privește mărimea lor sau culoarea și dimensiunea areolelor și a sfârcurilor apar treptat și reprezintă un semn că organismul se pregătește să hrănească bebelușul ce urmează să vină pe lume. Aceste modificări se vor menține și după naștere, mai ales dacă alegi să alăptezi. 

Cum anume se vor schimba sânii tăi după naștere și alăptare depinde însă de mai mulți factori, inclusiv vârsta și moștenirea ta ereditară, mărimea sânilor înainte de sarcină, indicele de masă corporală și numărul de sarcini anterioare. Unele femei revin la forma și mărimea anterioară; altele, în schimb, își vor păstra dimensiunile căpătate în timpul sarcinii sau, dimpotrivă, vor constata că sânii lor sunt mai mici decât înainte.

Nu puține sunt și cele care constată, cu neplăcere, că sânii lor, altădată fermi și frumoși, pot fi comparați acum cu niște baloane dezumflate. Vergeturile sau asimetria mamară (unul dintre sâni este mai mare decât celălalt) se pot număra, de asemenea, printre efectele mai puțin plăcute ale nașterii și alăptării.[2][4]

Cum se poate corecta aspectul sânilor

Există mai multe soluții la care pot apela femeile care își doresc ca sânii lor să arate ca înainte de a rămâne însărcinate și de a alăpta. În continuare ți le vom prezenta pe câteva dintre cele mai populare în rândul acelora care optează pentru proceduri de chirurgia plastică: 

Liftingul mamar 

Una dintre cele mai des semnalate probleme după naștere și alăptare se referă la lăsarea sânilor. În astfel de cazuri, soluția o poate reprezenta operația de ridicare a sânilor, cunoscută și sub denumirile de lifting mamar sau mastopexie. Pe scurt, ea presupune ridicarea și remodelarea țesutului mamar, îndepărtarea excesului de piele și repoziționarea mamelonului și a areolei, dacă este necesar. În funcție de aspectul sânilor și de rezultatele dorite, se pot utiliza și implanturi mamare sau, dimpotrivă, se poate reduce din volumul acestora. 

Indiferent de tipul de lifting mamar pentru care se optează, rezultatul va fi același: un bust mai ridicat și mai ferm.[5] Aici vei găsi mai multe informații despre ce presupune o astfel de procedură, cum te pregătești pentru ea, precum și rezultatele pe care ți le poate oferi ea. 

Augmentarea mamară 

Operația de mărire a sânilor este o altă procedură foarte populară și una de care cu siguranță ai auzit. Cu ajutorul implanturilor mamare cu silicon sau cu soluție salină, se poate modifica volumul și forma sânilor cu ușurință. Rezultatele vor fi mai mult sau mai puțin vizibile, în funcție de dorințele tale și de tipul de implanturi folosite.[1] Mai multe informații despre acest subiect, etapele intervenției, dar și riscurile asociate cu ea ți-am pregătit aici

Lipofillingul mamar 

Când vine vorba de augmentarea mamară, implanturile cu silicon sau soluție salină nu reprezintă singura opțiune. Dacă ai prefera o modalitate mai puțin invazivă de a-ți mări sânii, lipofillingul mamar poate fi exact ceea ce cauți. Pe scurt, această procedură presupune extragerea de grăsime proprie din anumite zone ale corpului tău și injectarea acesteia în sâni. Practic, oferă un dublu beneficiu: te ajută să scapi de grăsimea inestetică de pe abdomen, coapse sau alte zone în care aceasta s-a acumulat și nu mai vrea să dispară, deși au trecut luni bune de la naștere, și, în același timp, îți vei îmbunătăți aspectul sânilor.[1]

Operația de simetrizare a sânilor 

După oprirea alăptării, poți constata că unul dintre sâni este vizibil mai mare decât celălalt. Uneori, această problemă se rezolvă de la sine, în timp. Alteori este însă nevoie să se intervină pentru a face ca ambii sâni să aibă din nou aceeași formă, mărime sau poziție. Acest lucru poate presupune mărirea sânului mai mic cu ajutorul implanturilor mamare, micșorarea sânului mai mare printr-o reducție mamară, mărirea sau micșorarea ambilor sâni sau ridicarea unuia dintre aceștia.O astfel de intervenție poartă denumirea de operație de simetrizare a sânilor.[3] 

Când sunt indicate astfel de proceduri

Toate aceste modificări ce apar la nivelul sânilor după naștere și alăptare sunt mai degrabă de natură estetică. Deși îți pot afecta aspectul fizic și cauza un oarecare disconfort, nu vor avea un impact negativ asupra sănătății tale. Decizia de a recurge la o astfel de procedură ține doar de tine. 

Dacă te întrebi la cât timp după naștere te poți opera, se recomandă ca acest lucru să se facă după oprirea alăptării. De preferat ar fi să aștepți cel puțin 6 luni după oprirea lactației și să apelezi la o procedură de acest gen când știi că nu mai planifici să ai alți copii. Asta nu înseamnă însă că nu vei mai putea alăpta în viitor dacă ai implanturi sau îți faci un lifting mamar.[5]

Aspectul sânilor se poate modifica drastic după naștere și alăptare. Este firesc ca acest lucru să nu te mulțumească și să-ți dorești să corectezi forma, dimensiunea sau poziția lor. Poți face acest lucru prin intermediul uneia sau mai multora dintre procedurile menționate mai sus. Pentru mai multe informații despre acest subiect și a descoperi care este soluția potrivită pentru tine, dr. Olimpiu Hârceagă te așteaptă la o consultație. 

Bibliografie: 

  1. Iteld, Lawrence, “Which Breast Surgery Is Right for You? Explaining Augmentations, Lifts and Reductions”, American Society of Plastic Surgeons, 13 Sept. 2019, www.plasticsurgery.org/news/blog/which-breast-surgery-is-right-for-you. Accessed 15 Feb. 2023.
  2. Major, Mandy. “Perky to Pancakes: Your Boobs from Pregnancy to Postpartum and Beyond” Healthline Media, 26 July 2019, www.healthline.com/health/parenting/breastfeeding-and-breast-changes. Accessed 15 Feb. 2023.
  3. MarielaCadence. Breast Asymmetry Correction. Australian Society of Plastic Surgeons, 23 Mar. 2020, plasticsurgery.org.au/procedures/surgical-procedures/breast-asymmetry-correction/. Accessed 15 Feb. 2023.
  4. Rebecca Buffum Taylor. “Breast Problems after Breastfeeding.” WebMD, WebMD, 6 Aug. 2008, www.webmd.com/parenting/baby/after-nursing. Accessed 15 Feb. 2023.
  5. Shahram Salemy, MD, FACS. “Better Breasts after Pregnancy and Breastfeeding.” American Society of Plastic Surgeons, American Society of Plastic Surgeons, 8 Feb. 2022, www.plasticsurgery.org/news/blog/better-breasts-after-pregnancy-and-breastfeeding. Accessed 15 Feb. 2023.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH