Ridurile sunt cute ale pielii care apar în mod natural, pe măsură ce oamenii înaintează în vârstă, sau ca urmare a expresiilor faciale. Motivul principal este acela că, în timp, pielea devine mai subțire și mai puțin elastică, în urma faptului că se reduce producția de colagen și elastină care formează țesutul conjunctiv (cel care susține pielea). Ridurile afectează pe toată lumea, nu apar numai pe față, ci și în alte zone ale corpului, în general este vorba despre cele care primesc cea mai mare expunere la soare: gât, brațe. În acest articol explicăm care sunt cauzele apariției ridurilor, care sunt opțiunile de estompare a lor și cum pot fi acestea prevenite (1).
De ce apar ridurile
Expresiile faciale (zâmbetul, încruntarea) sunt cele care duc la dezvoltarea liniilor fine și a ridurilor. Pe măsură ce persoana înaintează în vârstă, aceste linii se adâncesc pentru că pielea își pierde elasticitatea. Ridurile afectează oamenii în mod diferit, în funcție de structura pielii. De exemplu, pielea mai închisă la culoare conține mai multă melanină și protejează împotriva efectelor nocive ale radiațiilor UV (4).
Sunt factori care cresc riscul producerii de riduri (2):
- expunerea la radiațiile ultraviolete (UV) provoacă modificări ale pielii. Poate fi vorba despre riduri, pete maronii, neregularități pigmentare, sau capilare rupte. Acest lucru se întâmplă pentru că razele ultraviolete formează în piele radicali liberi, iar aceștia dăunează fibrelor de elastină și contribuie la ridare.
- fumatul: fumătorii au mai multe riduri decât persoanele nefumătoare, pentru că substanțele nocive diminuează alimentarea cu sânge a pielii. Cele mai frecvente sunt ridurile din jurul gurii.
- consumul de alcool: deshidratează pielea, iar pielea uscată predispune la formarea de riduri.
- expresiile faciale: duc la formarea ridurilor dintre sprâncene, sau a liniilor fine care apar în colțul ochilor.
- deshidratarea: organismul are nevoie de o hidratare corectă, mai ales pielea. O piele uscată este mai predispusă la riduri decât o piele corect hidratată.
- unele tratamente pot de asemenea să ducă la apariția ridurilor (chimioterapia, radioterapia).
- factorii de mediu: poluare, toxicitate.
- factorii genetici.
Cum se tratează ridurile
Cele mai importante tratamente împotriva ridurilor sunt (3):
-
Mezoterapie
Mezoterapia este o procedură minim invazivă, care necesită câteva injecții realizate intradermic cu un amestec de vitamine, minerale, enzime, aminoacizi. Mezoterapia ajută la:
-
- dispariția pungilor de sub ochi;
- echilibrarea tenului gras;
- micșorarea porilor;
- estomparea liniilor fine și ridurilor
-
Tratament cu acid hialuronic
Tratamentul cu acid hialuronic este o metodă minim invazivă cu rol corector, nu necesită timp, efectul se poate vedea după câteva ședințe, se poate folosi pentru orice zonă a corpului. Este important de știut că acidul hialuronic se poate folosi și pentru mărirea buzelor, mărirea feselor, sau dispariția cearcănelor.
-
Tratament cu botox
Tratamentul cu botox este recomandat mai ales în cazul persoanelor care doresc să amelioreze ridurile de expresie (ridurile dintre sprâncene, din jurul ochilor, din regiunea frontală). Toxina botulinică este de fapt un anestezic, care amorțește mușchii de sub piele, blocând astfel transmiterea impulsurilor nervoase și prevenind apariția ridurilor. Efectul unei singure ședințe poate dura 6-9 luni.
-
Lifting facial
Liftingul facial este o procedură realizată de chirurgii plasticieni care are drept scop întinerirea facială. Noile tehnologii fac ca procedura să fie mai sigură și mai ușor de suportat, cu rezultate mai durabile. Liftingul facial poate fi realizat și nechirurgical, prin injectare de grăsime proprie de pildă. Există însă și varianta chirurgicală a procedurii. Cea mai bună metodă de lifting este recomandată de medicul specialist, în urma unei consultații. Medicul poate recomanda, de exemplu, lifting temporal și frontal, sau un minilifting facial.
-
Tratament cu laser
Refacerea pielii cu laser se poate face și pentru dilatarea porilor, nu numai împotriva ridurilor. Este o procedură care reînnoiește apectul pielii. Metoda de utilizare se stabilește în funcție de necesitate (dacă ridurile nu sunt profunde, medicul poate opta pentru un peeling pe bază de laser).
-
Microdermabraziune
Microdermabraziunea este o procedură mai puțin invazivă, care implică pulverizarea de microcristale de oxid de aluminiu pe suprafața pielii. Această metodă oferă un aspect mai neted pielii, reduce aspectul liniilor și ridurilor, precum și porii dilatați. Rezultatele sunt temporare, așadar tratamentul trebuie aplicat cu regularitate.
-
Tratament cu radiofrecvență
Tratamentul cu radiofrecvență încălzește pielea și stimulează producerea de colagen, ceea ce afectează stratul exterior al pielii și ameliorează ridurile formate. Rezultatele se văd după 1-6 luni. Această procedură necesită investigații suplimentare pentru evaluarea rezultatelor.
Prevenția împotriva ridurilor
Iată care sunt cele mai bune modalități de prevenție împotriva formării ridurilor (5):
- purtarea de îmbrăcăminte de protecție împotriva radiațiilor solare.
- evitarea soarelui în miezul zilei.
- utilizarea de protecție solară pentru părțile de piele care nu pot fi protejate de îmbrăcăminte (creme de protecție solară, ochelari de soare, pălării).
- utilizarea zilnică a cremei de protecție solară cu factor de protecție ridicat (SPF 15 sau SPF 30).
- utilizarea de produse cosmetice care amână apariția liniilor fine și a ridurilor. Efectele acestor produse sunt temporare, ideal este ca pielea să fie îngrijită corespunzător, în funcție de vârstă și necesități.
- limitarea aportului de zahăr și a alimentelor bogate în grăsimi nesănătoase ajută la păstrarea unui aspect tineresc.
- renunțarea la fumat: pentru că îmbătrânește fața prematur. Chiar și fumatul pasiv are efect asupra pielii.
- schimbarea poziției de somn: nu este recomandat să dormi în aceeași poziție cu fața în pernă, pentru că acest lucru ajută la formarea ridurilor. Ridurile de compresie pot fi prevenite sau ameliorate dacă se optează pentru dormitul pe spate.
- evitarea radiațiilor ultraviolete: lumina UV nu poate fi evitată, dar există modalități prin care ne putem proteja.
- adoptarea unui stil de viață sănătos: dietă echilibrată și sănătoasă, hidratare, consum redus de alcool, exerciții fizice, odihnă suficientă, reducerea stresului.
Puncte cheie despre riduri
- Ridurile reprezintă o parte normală a procesului de îmbătrânire. Mai întâi apar liniile fine, apoi acestea se adâncesc, pe măsură ce pielea își pierde elasticitatea.
- Există numeroase modalități prin care ridurile pot fi ameliorate: adoptarea unui stil de viață sănătos, o bună hidratare, renunțarea la fumat și la abuzul de alcool, o dietă sănătoasă.
Consultă medicul de specialitate pentru a afla care este metoda cea mai potrivită de ameliorare a ridurilor.
Acest articol a fost realizat în baza informațiilor preluate din următoarele surse:
- Medical News Today, „What to know about wrinkles”: https://www.medicalnewstoday.com/articles/174852. Accesat 08.01.2023.
- BetterHealth, „Wrinkles”: https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/wrinkles. Accesat 08.01.2023.
- Healthline, „How to get rid of wrinkles”: https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/how-to-get-rid-of-wrinkles. Accesat 08.01.2023.
- Healthline, „Decoding what these 7 wrinkles types might say about you”: https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/wrinkles. Accesat 08.01.2023.
- WebMD, „23 ways to reduce wrinkles”: https://www.webmd.com/beauty/features/23-ways-to-reduce-wrinkles. Accesat 08.01.2023.