Nasul este una dintre cele mai proeminente trăsături și elementul central al feței noastre. Forma, mărimea și celelalte caracteristici ale sale ne influențează întreaga fizionomie și, pentru un aspect armonios, este important ca acesta să fie bine proporționat și să se potrivească perfect cu restul trăsăturilor. Nu contează că este mai mare sau mic, drept ori cârn, roman sau grec. Contează doar ca el să se potrivească feței tale.
Se întâmplă însă adesea ca aspectul acestuia să nu se armonizeze cu cel al celorlalte trăsături. Din fericire, există mai multe soluții la care se poate apela atunci când forma sau dimensiunile sale nu te mulțumesc. Care sunt acestea și care sunt avantajele și dezavantajele lor vei afla din rândurile de mai jos.
Rinoplastia
Rinoplastia este una dintre cele mai populare proceduri de chirurgie plastică și prima la care ne gândim de obicei atunci când vine vorba de remodelarea nasului.
Rezultatul final va depinde de dimensiunea nasului, de starea pielii și de vârsta pacientului, dar, regulă, prin intermediul acestei proceduri se pot modifica dimensiunea nasului, forma vârfului acestuia, a nărilor ori a podului nazal, precum și unghiul dintre nas și buza superioară. Când este necesar, se poate combina cu o procedură numită septoplastie, pentru a corecta deviația de sept.
Operația de rinoplastie poate fi închisă sau deschisă. În primul caz, inciziile se realizează în interiorul nasului. În cel de-al doilea, chirurgul plastician va realiza o incizie la nivelul columelei, acea porțiune îngustă ce separă nările, și va ridica pielea pentru a expune întreaga zonă nazală. Ce anume presupune operația în sine depinde de aspectele ce se doresc corectate.
De regulă, ea durează în jur de 3 ore și se desfășoară sub anestezie generală. În ceea ce privește rezultatele finale, poate dura câteva luni înainte ca ele să fie vizibile.[3]
În ceea ce privește riscurile asociate cu această procedură, lista lor include:
- Alterarea sensibilității pielii;
- Infecții;
- Perforarea septului nazal (rar);
- Riscuri asociate cu anestezia;
- Rezultate nesatisfăcătoare;
- Necesitatea unei intervenții suplimentare pentru remodelarea nasului.[1]
Rinoplastia ultrasonică
Din punct de vedere al tehnicilor folosite, există diverse tipuri de rinoplastii, iar una dintre ele este cea ultrasonică, ce presupune înlocuirea instrumentelor clasice cu un aparat de piezochirurgie, pentru a tăia și a remodela oasele piramidei nazale cu o precizie mai mare, fără a afecta țesuturile moi și fără riscul producerii unor fracturi nedorite. Pentru pacient, acest lucru înseamnă o traumă scăzută, rezultate mai naturale și o recuperare mai rapidă.[4]
Dr. Olimpiu Hârceagă este unul dintre primii chirurgi din țară care a folosit piezochirurgia în rinoplastie, experiența sa în acest domeniu garantând obținerea unor rezultate superioare.
Rinoplastia nechirurgicală cu acid hialuronic
Nu există alternative chirurgicale pentru rinoplastie, dar acei pacienți care nu vor să treacă printr-o astfel de intervenție pot opta pentru o rinoplastie nechirurgicală. De cele mai multe ori, o intervenție de acest tip presupune corectarea anumitor defecte cu ajutorul injecțiilor cu acid hialuronic. Mai este cunoscută și sub denumirea de rinoplastie lichidă.
Este o procedură la care poți apela dacă vrei să adaugi volum nasului tău sau să îmbunătățești aspectul vârfului acestuia, dacă vrei să netezești mici umflături de pe nas sau să le camuflezi ori să îndrepți un nas ușor strâmb. Cu alte cuvinte, este o procedură excelentă atunci când este nevoie de mici modificări. Are însă și anumite limitări.
În primul rând, nu-ți poate face nasul mai mic sau mai îngust, ci doar adăuga volum acestuia. În al doilea rând, dacă îți dorești rezultate de durată, mai potrivită este tot rinoplastia clasică, chirurgicală. Rezultatele rinoplastiei nechirurgicale cu acid hialuronic durează mai multe luni de zile, dar nu sunt permanente.
În ceea privește procedura în sine, aceasta durează câteva zeci de minute și începe prin dezinfectarea zonei și aplicarea unui agent anestezic local. Se injectează apoi fillere cu acid hialuronic în anumite zone ale nasului, pentru a obține efectele dorite.
Pot apărea efecte secundare minore cum ar fi înroșirea și sensibilitatea zonei tratate, umflături, vânătăi sau greață. Acestea nu ar trebui să persiste însă mai mult de 1-2 zile. Există și riscul apariției unor complicații precum febra, vederea încețoșată, necroza tisulară sau pierderea vederii. Ele pot fi însă evitate prin alegerea unui specialist cu experiență.
Dintre avantajele rinoplastiei nechirurgicale trebuie să menționăm:
- Durata scurtă a procedurii;
- Rezultatele imediate;
- Lipsa inciziilor sau a cicatricilor.
Un alt avantaj este faptul că, dacă rezultatele nu sunt pe placul tău, nu trebuie să te panichezi deoarece sunt reversibile. Nu este necesară o perioadă anume de recuperare. Îți vei putea relua activitățile imediat după finalizarea intervenției.[2]
Rinoplastia este principala intervenție la care poți apela dacă vrei să modifici forma sau dimensiunile nasului tău. Dacă îți dorești modificări majore și permanente, este și singura procedură pentru care poți opta. Dacă nu ești pregătită pentru o astfel de operație și este nevoie doar de modificări minore, rinoplastia nechirurgicală ar putea fi soluția potrivită pentru tine. Programează-te la o consultație pentru a discuta cu dr. Olimpiu Hârceagă și a afla care dintre aceste două opțiuni îți poate oferi rezultatele dorite ori dacă există alte proceduri pe care le poți lua în calcul.
Bibliografie:
- “American Society of Plastic Surgeons.” American Society of Plastic Surgeons, 2020, www.plasticsurgery.org/cosmetic-procedures/rhinoplasty/safety. Accessed 23 Nov. 2022.
- “Nonsurgical Rhinoplasty (Nose Job): What It Is, Uses & Procedure.” Cleveland Clinic, 2022, my.clevelandclinic.org/health/treatments/22880-nonsurgical-rhinoplasty-nose-job. Accessed 23 Nov. 2022.
- “Rhinoplasty (Augmentation) | the British Association of Aesthetic Plastic Surgeons.” Baaps.org.uk, 2022, baaps.org.uk/patients/procedures/13/rhinoplasty_augmentation. Accessed 23 Nov. 2022.
- Shah, Manish. “What Is an Ultrasonic Rhinoplasty?” American Society of Plastic Surgeons, American Society of Plastic Surgeons, 14 May 2019, www.plasticsurgery.org/news/blog/what-is-an-ultrasonic-rhinoplasty. Accessed 23 Nov. 2022.