Inofensive, dar inestetice. Astfel pot fi descrise pe scurt acele puncte de grăsime care se formează uneori la nivelul pleoapelor și care adesea se transformă într-o reală sursă de disconfort și nemulțumire pentru persoana afectată. În termeni medicali, ele se numesc xantelasme, tind să afecteze în special femeile și, cel mai adesea, își fac apariția între vârsta de 35 și 55 de ani.[1] În acest articol îți vom spune de ce apar aceste puncte de grăsime la ochi, dar și ce putem face pentru a scăpa de ele.
Ce sunt de fapt punctele de grăsime la ochi?
Xantelasmele sunt depozite de lipide care se formează sub pielea din jurul ochilor. Apar ca niște umflături alb-gălbui, moi, care pot varia în dimensiune. De cele mai multe ori, sunt localizate simetric, între ochi și nas, pe părțile interioare ale pleoapelor superioare și inferioare.
După cum menționam mai sus, sunt, de obicei, inofensive, în sensul că nu ar trebui să afecteze capacitatea de a clipi, de a deschide sau de a închide ochi și nici să provoace durere. De aceea și sunt considerate, în general, o problemă de natură estetică. Trebuie însă menționat că, în timp, aceste puncte de grăsime care apar la ochi pot crește în dimensiuni suficient pentru a înceta să mai fie considerate strict o sursă de disconfort estetic.[2] În astfel de cazuri, când devin incomode ori, pur și simplu, sunt considerate inestetice, se poate interveni pentru îndepărtarea lor, dar despre asta îți vom spune mai multe mai jos.
De ce apar punctele de grăsime la ochi
Aceste puncte de grăsime sunt adesea asociate cu anumite probleme de sănătate. Sunt comune în special în rândul persoanelor care suferă de dislipidemie, o afecțiune caracterizată prin niveluri anormale de lipide în sânge. Poate fi vorba, de exemplu, de hipercolesterolemie (când nivelul colesterolului total depășește 200 mg/dL) sau de hipertrigliceridemie (când nivelul trigliceridelor depășește 150 mg/dL).[2]
Există multiple cauze ce pot duce la dezvoltarea unei astfel de afecțiuni. Uneori, este vorba de o problemă de natură genetică, ce nu poate fi prevenită. La fel de bine însă de vină poate fi stilul de viață. O dietă nesănătoasă, bogată în grăsimi saturate și săracă în grăsimi nesaturate și fibre, consumul excesiv de alcool, creșterea în greutatea, fumatul, lipsa de mișcare fizică – toate acestea vor afecta nivelul lipidelor din sânge. Același lucru se poate spune și despre anumite medicamente.[2]
Alte exemple de afecțiuni ce pot crește riscul dezvoltării punctelor de grăsime la ochi sunt bolile renale, hipotiroidismul sau diabetul zaharat. Xantelasmele mai pot fi întâlnite și la persoanele care au avut eritrodermie sau dermatită de contact. De asemenea, pot fi considerate și factori predictori pentru infarctul miocardic (atacul de cord) ori ateroscleroza sistemică.[1]
Cum se pot trata punctele de grăsime la ochi
Primul lucru pe care trebuie să-l precizăm este că, odată apărute, aceste puncte de grăsime nu vor dispărea mai sine. Dimpotrivă, după cum am menționat anterior, vor continua să crească și să provoace un disconfort tot mai mare. Se recomandă adesea modificarea stilului de viață și a unei diete cu conținut scăzut de grăsimi. Acest lucru poate ajuta la gestionarea dislipidemiei, dar are efecte limitate asupra problemei care ne interesează pe noi.
Nu este indicat să încerci să folosești diverse unguente sau alte produse și remedii ce promit să le facă să dispară fără să ceri mai întâi sfatul unui medic. Dacă ai puncte de grăsime la ochi, cea mai bună și eficientă soluție ar să te adresezi unui specialist pentru îndepărtarea lor. Există mai multe proceduri cu ajutorul cărora se pot obține rezultatele dorite.[1][2]
O opțiune ar fi aceea de a exciza punctele de grăsime de la ochi prin proceduri chirurgicale simple. Pentru a obține cele mai bune rezultate, operația pentru îndepărtarea xantelasmelor poate fi combinată cu o blefaroplastie, o procedură ce presupune îndepărtarea excesului de piele și grăsime de la nivelul pleoapelor superioare și/sau inferioare. Este soluția perfectă în special pentru pacienții care, pe lângă puncte de grăsime, se confruntă și cu ptoza palpebrală sau lăsarea pleoapelor, riduri sau alte probleme ce apar odată cu înaintarea în vârstă.[1][3] Dacă vrei să afli mai multe despre blefaroplastie, găsești aici toate informațiile de care ai nevoie.
Îndepărtarea chirurgicală a punctelor de grăsime nu este singura metodă de tratament la care se poate apela. Crioterapia, și peelingul chimic reprezintă, de asemenea, posibile soluții pentru această problemă. Ele mai pot fi îndepărtate și cu ajutorul laserului sau prin tratamente cu radiofrecvență.
Fiecare metodă de tratament are avantajele și dezavantajele sale și un anumit risc de recidivă.[1] Singura modalitate de a afla care este metoda de tratament potrivită în cazul tău este să te programezi la un consult de specialitate.
Punctele de grăsime la ochi sau xantelasmele sunt de multe ori inofensive – nu cauzează durere sau disconfort. Pot fi însă inestetice și, în plus, în timp, își vor mări dimensiunile și vor fi și mai greu de tratat. Dacă și tu ai observat apariția unor astfel de puncte de grăsime la nivelul ochilor, nu le neglija și cere sfatul unui specialist.
Bibliografie:
- Al, Ahmad M, et al. „Xanthelasma Palpebrarum”, StatPearls Publishing, 4 June 2022, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK531501/. Accessed 30 June 2023.
- Duggal, Neel. „Everything You Should Know about Cholesterol Deposits in Your Eye”, Healthline, 22 May 2023, www.healthline.com/health/cholesterol-deposits-in-eye. Accessed 30 June 2023.
- Eun Ha Choi, et al. „A Modified Surgical Method Combined with Blepharoplasty Design for Treatment of Xanthelasma Palpebrarum”, Biomed Res Int. Vol. 2020, 30 Nov. 2020, pp. 1–7, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7721502/, https://doi.org/10.1155/2020/4803168. Accessed 30 June 2023.