drolimpiuharceaga-pleoape-cazute-1

Ptoza palpebrală (pleoapele căzute): cauze și opțiuni de tratament

Ai observat că una sau ambele tale pleoape superioare sunt mai lăsate decât în mod normal sau poate că așa au fost dintotdeauna? Este posibil să te confrunți cu ptoză palpebrală. Ce este aceasta, de ce apare, dar și la ce soluții se poate apela atunci când este necesară tratarea sa vei afla din rândurile de mai jos. 

Ce este ptoza palpebrală? 

Ptoza palpebrală este pur și simplu termenul medical folosit pentru a descrie căderea, totală sau parțială, a pleoapei superioare. Ne poate afecta pe oricare dintre noi, indiferent de vârstă, sex sau rasă și poate fi mai ușoară (pleoapa se lasă doar puțin) sau mai severă (pleoapa s-a lăsat atât de mult încât acoperă pupila). În acest din urmă caz, va avea consecințe nu doar estetice, ci și funcționale, în sensul că poate să limiteze sau chiar să blocheze complet vederea normală.[5]

Dacă cel afectat este un copil, există riscul ca acesta să dezvolte diverse complicații, inclusiv: 

  • Astigmatism; 
  • Poziție vicioasă a capului, cu bărbia ridicată; 
  • Ambliopie („ochiul leneș”).[4]

Care sunt cauzele ptozei palpebrale?

drolimpiuharceaga-pleoape-cazute-2Ptoza palpebrală poate avea diverse cauze, inclusiv: 

  • Slăbirea mușchiului care ridică pleoapa (mușchiul levator); 
  • Leziuni ale nervilor care controlează acel mușchi; 
  • Lăsarea pielii pleoapelor superioare. 

Pleoapele căzute mai pot fi rezultatul procesului normal de îmbătrânire sau al unei răni. De asemenea, ptoza poate fi prezentă încă de la naștere (ptoză palpebrală congenitală) ori poate fi asociată cu anumite afecțiuni. Printre bolile care pot duce la căderea pleoapelor se numără: 

  • Tumorile localizate în jurul sau în spatele ochiului; 
  • Diabetul; 
  • Sindromul Horner; 
  • Miastenia gravis; 
  • Accidentul vascular cerebral.[4]

Cum se poate trata ptoza palpebrală?

drolimpiuharceaga-pleoape-cazute-3Tratamentul ptozei cerebrale depinde de cauza și de severitatea acesteia. De cele mai multe ori, se va recurge la tratamentul chirurgical.

Dacă ptoza palpebrală este cauzată de funcționarea deficitară a mușchiului care ridică pleoapa, se va efectua o operație ce presupune repoziționarea prin rezecție sau întărire a mușchiului ridicător al pleoapei superioare sau atașarea acesteia de alți mușchi care o pot ridica.[5]  

În cazul în care aspectul lăsat, coborât, al pleoapei se datorează excesului de piele de la nivelul acesteia se poate recurge la blefaroplastie, o procedură chirurgicală estetică pentru corectarea aspectul zonei din jurul ochilor. 

Ce presupune procedura de blefaroplastie 

În timpul procedurii de blefaroplastie, chirurgul va îndepărta excesul de piele și grăsime din zona pleoapelor superioare (blefaroplastie superioară) și/sau inferioare (blefaroplastie inferioară).  

Ce anume presupune procedura în sine depinde de tipul de blefaroplastie. În cazul blefaroplastiei superioare, chirurgul va efectua o incizie la nivelul pliului natural al pleoapei superioare, va îndepărta sau repoziționa depozitele de grăsime, va strânge mușchii și va îndepărta excesul de piele.

Blefaroplastia se efectuează în ambulatoriu (asta înseamnă că poți merge acasă la scurt timp după procedură), cu anestezie locală și sedare; în cazurile mai complexe, se poate recurge și la anestezie generală. În funcție de rezultatele dorite, poate fi combinată și cu alte proceduri.[1][2]

Când este indicată blefaroplastia 

În general, principalele indicații ale blefaroplastiei sunt lăsarea pielii din jurul ochilor, depuneri de grăsime în zona pleoapelor, pleoape inferioare căzute sau excesul de piele și riduri fine la nivelul acestora. Bineînțeles, este o procedură la care se poate apela nu doar din considerente estetice, ci și funcționale, atunci când pielea lăsată afectează vederea.[1][2] 

Fiind vorba de o procedură chirurgicală, există anumite condiții pe care trebuie să le îndeplinească o persoană pentru a fi considerat un candidat bun: 

  • Să aibă o stare de sănătate bună, fără afecțiuni care ar putea afecta vindecarea; 
  • Să nu fumeze sau să fie dispus/ă să renunțe la fumat; 
  • Să aibă așteptări realiste.[1]

La ce rezultate te poți aștepta

Rezultatele blefaroplastiei vor fi de lungă durată, însă nu se poate garanta faptul că nu te vei mai confrunta cu căderea pleoapelor în viitor, pe măsură ce procesul de îmbătrânire continuă. În unele situații, este posibil să nu fie posibil să se obțină rezultate optime cu o singură procedură chirurgicală și poate fi necesară o altă intervenție chirurgicală.

În ceea ce privește rezultatele imediate, pot exista umflături sau vânătăi după procedură, dar acestea ar trebui să se amelioreze după 10 până la 14 zile. Vindecarea completa poate dura însă și câteva luni. Pentru a asigura succesul procedurii, este foarte important să urmezi cu strictețe instrucțiunile postoperatorii pe care le vei primi.[1][4]

Ptoza palpebrală sau pleoapele căzute reprezintă o problemă deloc rară, ce poate afecta atât adulții, cât și copiii, cu posibile consecințe negative grave asupra vederii. Ne putem naște cu ea sau se poate dezvolta de-a lungul timpului, din diverse cauze, de la anumite afecțiuni până la pierderea elasticității pielii ca parte a procesului natural de îmbătrânire. În funcție de cauza și de severitatea sa, se va stabili și tratamentul necesar. Programează-te la o consultație de specialitate la dr. Olimpiu Hârceagă pentru a afla cum îți poți îmbunătăți aspectul pleoapelor.

Bibliografie: 

  1. “American Society of Plastic Surgeons.” American Society of Plastic Surgeons, 2020, www.plasticsurgery.org/cosmetic-procedures/eyelid-surgery. Accessed 22 Nov. 2022.
  2. Cherney, Kristeen. “What to Expect from Blepharoplasty.” Healthline, Healthline Media, 2 Nov. 2017, www.healthline.com/health/blepharoplasty#procedure. Accessed 22 Nov. 2022.
  3. “Eyelid Drooping: MedlinePlus Medical Encyclopedia.” Medlineplus.gov, 2019, medlineplus.gov/ency/article/001018.htm. Accessed 22 Nov. 2022.
  4. “Ptosis – American Association for Pediatric Ophthalmology and Strabismus.” Aapos.org, 2020, aapos.org/glossary/ptosis. Accessed 22 Nov. 2022.
  5. What Is Ptosis. “What Is Ptosis?” American Academy of Ophthalmology, 9 Sept. 2022, www.aao.org/eye-health/diseases/what-is-ptosis. Accessed 22 Nov. 2022.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH