9 probleme cu care se pot confrunta femeile cu sânii mari și cum pot fi remediate acestea

Sânii mari pot provoca disconfort și probleme precum durere, iritații ale pielii, reducerea mobilității, scăderea stimei de sine. Există soluții la aceste probleme, de la optarea pentru sutiene de calitate (care lasă pielea să respire și susțin mai bine sânul fără să-l comprime sau jeneze) și până la intervenția chirurgicală de micșorare a sânilor, făcută de medicul specialist.

În acest articol, prezentăm problemele cu care se pot confrunta femeile cu sâni mari, dar și cum pot fi acestea remediate, prin metode chirurgicale sau nechirurgicale.

Problemele cu care se confruntă femeile cu sâni mari

Iată care sunt problemele cu care se pot confrunta femeile cu sâni mari:

 • dureri de gît, umăr, spate: ca urmare a durerilor, postura corpului poate fi afectată. Durerile pot fi consecința modificării centrului de greutate, sânii mari pot crea o tensiune suplimentară pe mușchiul trapez și pe grupele musculare asociate. Este foarte important ca femeile cu sâni mari să poarte sutiene cu dimensiunea corectă. Creșterea dimensiunii sânilor și modul în care este purtat sutienul pot afecta coloana și musculatura din jur. Sânii mari și excesul de greutate corporală pot fi asociate cu durerea toracică.

 • urme lăsate de sutien: în cazul în care sutienul nu reușește să susțină pe deplin sânii, bretelele acestuia pot lăsa urme la nivelul umerilor, iar aceste urme nu dispar odată cu scoaterea sutienului.

 • erupții cutanate: sânii mari creează mediul perfect pentru dezvoltarea erupțiilor cutanate sub sâni.

 • amorțeală: când sutienele nu se potrivesc, sânii se pot simți amorțiți. Sânii mari pot duce la o senzație de amorțeală care apare și la nivelul mâinilor și degetelor, fiindcă afectează poziția gâtului.

 • dificultate respiratorie, dificultatea de a face exerciții fizice: sânii mari sunt mai greu de gestionat și pot sta în calea mișcării naturale. Greutatea țesutului în exces poate afecta mișcarea naturală a diafragmei. Situația se poate îmbunătăți prin apelarea la o intervenție chirurgicală de reducere a sânilor. Unele femei apelează la asemenea operații pentru a putea practica un stil de viață sănătos.

 • probleme în găsirea hainelor potrivite: nu este vorba numai de identificarea unor soluții vestimentare, ci și de afectarea stimei de sine.

Cum se poate reduce disconfortul asociat mărimii sânilor

Femeile cu sâni mai mari sunt adesea îngrijorate de durerea și discomfortul asociate cu aceștia. Există câteva modalități prin care simptomele pot fi reduse:

 • purtarea unui sutien special conceput pentru susținerea sânilor mai mari. Sutienul trebuie să ofere o susținere adecvată, să reducă disconfortul și să amelioreze durerea cauzată de greutatea sânilor.

 • aplicarea de comprese reci: sunt eficiente pentru ameliorarea durerii și disconfortului asociat sânilor mari. Compresele ajută la reducerea inflamației și a durerii.

 • exercițiile fizice sunt de asemenea esențiale. Exercițiile pot cuprinde ridicări ale umerilor, exerciții pentru mușchii gâtului, umerilor și spatelui, alergare.

 • adoptarea unei diete sănătoase: unele alimente pot contribui la reducerea inflamației și a durerilor asociate cu sânii mari (uleiuri vegetale, orez brun, nuci, pește și legume). Un regim sănătos, cu alimentație echilibrată, poate contribui la reducerea greutății corporale și în consecință, a dimensiunii sânilor. Se recomandă evitarea alimentelor nesănătoase, care conțin grăsimi saturate sau zaharuri în exces.

Cu toate acestea se recomandă o analiză a soluțiilor alternative disponibile pentru a ajuta la remedierea problemelor asociate cu sânii mari.

Opțiunile chirurgicale pentru sânii mari

În cazul în care medicul specialist ajunge la concluzia că greutatea sânilor pune pacientei viața sau sănătatea în pericol, se poate opta la o operație de micșorare a sânilor (reducție mamară). Este important de reținut însă că în cazul în care pacienta este gravidă, sau intenționează să rămână însărcinată, această intervenție de reducție mamară trebuie amânată.

Intervenția de mamoplastie de reducție mamară

Această operație se efectuează sub anestezie generală și poate dura între 1-3 ore, în funcție de tipul de operație pentru care s-a optat:

 • reducție de tip ancoră: este realizată o incizie în jurul mamelonului și apoi de-a lungul coastei.

 • reducția de tip vertical: nu este o intervenție recomandată în cazul persoanelor cu sâni foarte mari.

 • reducția circular-areolară: este recomandată în cazul în care trebuie îndepărtată o cantitate mică de țesut, incizia fiind realizată în jurul mamelonului.

În concluzie, există mai multe soluții alternative disponibile pentru tratarea problemelor cauzate de sânii mari. Disconfortul poate fi redus prin aplicarea compreselor reci, de asemenea, durerile pot fi ameliorate prin masaj. Exercițiile fizice pot fi utile în întărirea mușchilor spatelui și pieptului, pentru un suport sporit al sânilor.

Medicul de specialitate poate recomanda medicamente eficiente în reducerea durerii asociate sânilor mari, dar există și opțiuni alternative cum ar fi adoptarea unei diete sănătoase și echilibrate, precum și exercițiul fizic. De asemenea, opțiunile chirurgicale sunt disponibile pentru a reduce disconfortul asociat cu mărimea sânilor și a îmbunătăți calitatea vieții. Recomandările medicului specialist trebuie luat în considerare atunci când se iau decizii cu privire la abordarea acestei probleme. 

Mai multe detalii cu privire la procedurile chirurgicale de reducere a sânilor pot fi aflate în cursul unei programări la o clinică de specialitate. Disconfortul cauzat de sânii mari reprezintă o problemă pentru care există mai multe soluții eficiente. Dr. Olimpiu Hârceagă va ajuta pacienta să identifice soluția cea mai potrivită.

Surse suplimentare de informare:

 1. Buglinoplasticsurgery.com, „6 Common Health Issues Caused by Overly Large Breasts & How to Remedy Them”: https://www.buglinoplasticsurgery.com/blog/health-issues-caused-overly-large-breasts

 2. London Bridge, Plastis and Aesthetic Clinic, „Heavy breasts can cause major problems”: https://www.lbps.co.uk/general/heavy-breasts-can-cause-major-problems/

 3. Greeberg Cosmetics Surgery and Dermatology: https://greenbergcosmeticsurgery.com/symptoms-of-overly-large-breasts-141040/

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH