La cât timp după mărirea sânilor cu implant mamar poți rămâne însărcinată

Operația de mărire a sânilor cu ajutorul implanturilor mamare este una dintre cele mai solicitate intervenții chirurgicale, inclusiv în rândul pacientelor tinere, care fie nu au ajuns încă în acea etapă a vieții lor în care își doresc un copil, fie au trecut deja printr-o sarcină, dar poate nu sunt sigure că familia lor este completă. În aceste condiții, este firesc ca una dintre cele mai frecvente întrebări pe care le primim să se refere la timpul de așteptare recomandat după operație înainte de a se încerca să se obțină o sarcină. Dacă și tu te numeri printre pacientele preocupate de acest subiect, continuă să citești. Ți-am pregătit câteva informații utile, care sperăm că vor răspunde tuturor întrebărilor tale și te vor ajuta să iei o decizie.

Timpul de așteptare recomandat după mărirea sânilor cu implant mamar

În general, se recomandă să aștepți minim 3 luni, de preferat 6 luni sau chiar mai mult, înainte de a încerca să concepi un copil dacă ai trecut printr-o procedură de augmentare mamară. Acest interval este necesar pentru a-i permite corpului tău să se vindece complet după operație, dar și pentru a-i oferi organismului răgazul necesar pentru a se pregăti să facă față modificărilor ce apar în timpul sarcinii, cum ar fi creșterea în volum a sânilor și modificările hormonale.[2]

Dacă nu ești dispusă să aștepți aceste câteva luni, ia în calcul posibilitatea de a amâna intervenția chirurgicală până după nașterea copilului și încheierea perioadei de alăptare. Ține totuși cont că și în acest caz se recomandă să aștepți 6 luni după naștere sau, după caz, minim 3 luni după ce ai încetat să mai alăptezi.[3]

În cazul în care se întâmplă totuși să rămâi însărcinată imediat după operație, informează-ți atât chirurgul, cât și medicul ginecolog, pentru a te putea monitoriza cu atenție pe parcursul sarcinii.[2]

Implantul sarcinii asupra implanturilor mamare

Sarcina nu va afecta cu nimic implanturile mamare – acestea sunt concepute pentru a avea un grad ridicat de rezistență la spargere sau deteriorare. Totuși, modificările care au loc la nivelul țesutului mamar în timpul sarcinii, asociate și cu creșterea în greutate, pot face ca sânii tăi să se lase sau să își schimbe forma. Asta înseamnă că este posibil să observi o modificare a aspectului bustului tău chiar și cu implanturi.[2]

Nu-ți face griji! Dacă nu vei fi mulțumită de cum arată sânii tăi după naștere și alăptare, acest lucru se poate corecta cu ușurință. În funcție de aspectele care te nemulțumesc, există mai multe proceduri pe care ți le-am putea recomanda, inclusiv operația de ridicare a sânilor sau chiar înlocuirea implanturilor mamare.

O altă posibilitate ar fi aceea de a recurge la o reducție mamară, asta în cazul în care ai descoperit că dimensiunea actuală a sânilor tăi nu este cea potrivită.

Impactul implantului mamar asupra alăptării

Operația de mărire a sânilor cu implanturi mamare nu afectează neapărat capacitatea de alăpta, dar poate face acest proces mai dificil, din cauza modificărilor aduse sânilor și a cicatricilor chirurgicale. De exemplu, dacă se face o incizie la nivelul areolelor (adică partea mai întunecată a sânilor) sau al sfârcurilor în timpul intervenției chirurgicale, unele dintre canalele de lapte ar putea fi tăiate, ceea ce ar putea afecta producția de lapte. De asemenea, poziționarea implanturilor sub țesutul glandular (și deasupra mușchiului pectoral), ar putea afecta cantitatea de lapte pe care o poți produce. Un alt risc asociat cu  procedura de augmentare mamară este acela de deteriorare a nervilor din jurul mameloanelor, ceea ce ar putea afecta capacitatea de a simți copilul sugând și provoca dificultăți în alăptare.

În ceea ce privește siguranța alăptării pentru copil după mărirea sânilor cu implant mamar, nu există dovezi că acest lucru ar afecta în vreun fel sănătatea bebelușului.[2]

Dacă plănuiești să rămâi însărcinată în viitor și să alăptezi și urmează să treci printr-o intervenție chirurgicală de mărire a sânilor, menționează-i asta chirurgului tău pentru a putea ține cont de acest lucru când decide unde va face inciziile și unde va plasa implantul.

Cum te pregătești pentru o sarcină după mărirea sânilor cu implanturi mamare

Dacă ai trecut printr-o intervenție de mărire a sânilor cu implant mamar, este indicat să discuți cu medicul tău înainte de a încerca să rămâi însărcinată. În cadrul consultului medical, acesta va evalua starea ta generală de sănătate și se va asigura că implanturile mamare se află într-o condiție bună. Acest lucru include examinarea sânilor pentru a depista eventuale modificări sau semne de probleme legate de implanturi, precum contractura capsulară sau ruptura implantului.[1] De asemenea, te va informa despre posibilele modificări ale sânilor și ale implanturilor mamare ce pot apărea în timpul sarcinii și efectele pe termen lung ale sarcinii și alăptării asupra formei și aspectului sânilor.

În concluzie, deși implanturile mamare nu-ți afectează în niciun fel capacitatea de a rămâne însărcină, este indicat să aștepți aproximativ 6 luni înainte de a face acest lucru, pentru a-i oferi corpului tău răgazul necesar pentru a se recupera complet după intervenție. Ai și alte întrebări despre implantul mamar și sarcină? Programează-te la o consultație la dr. Olimpiu Hârceagă pentru a afla toate răspunsurile care te interesează și a putea lua o decizie informată.

Bibliografie:

  1. „Risks of Breast Implants”, U.S. Food and Drug Administration, 2023, www.fda.gov/medical-devices/breast-implants/risks-and-complications-breast-implants. Accessed 26 Apr. 2023.
  2. Marie, Simone. „What You Need to Know about Breast Implants and Pregnancy”, Healthline, 22 Apr. 2021, www.healthline.com/health/pregnancy/pregnant-with-implants. Accessed 26 Apr. 2023.
  3. „Should I Get Breast Implants before or after Kids?”, Verywell Family, 2022, www.verywellfamily.com/when-is-the-best-time-to-get-breast-implants-before-or-after-kids-5216032. Accessed 26 Apr. 2023.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH