Excesul de grăsime corporală, în special în zona abdomenului, coapselor, șoldurilor sau feselor, este o problemă destul de frecvent întâlnită, mai mult sau mai puțin dificil de remediat. În astfel de situații, trebuie să se ia în considerare în primul rând tipul grăsimii corporale în cauză. Pentru că, da, există mai multe tipuri de grăsime corporală și nu toate cauzează doar probleme de natură estetică. În acest articol îți vom vorbi despre grăsime viscerală sau abdominală, un tip de grăsime care reprezintă o amenințare pentru sănătatea întregului tău organism.
Ce este grăsimea viscerală sau abdominală și ce rol are?
Grăsimea viscerală este acea grăsime localizată în cavitatea abdominală, sub mușchi, în jurul organelor interne. Până într-un anumit punct, ea nu cauzează probleme, ci, dimpotrivă, ajută la protejarea acestor organe. Ea încetează să mai fie inofensivă atunci când se acumulează în exces deoarece poate crește riscul unor probleme de sănătate destul de grave.[2]
În același timp, trebuie precizat că nu toată grăsimea abdominală este grăsime viscerală, ci că aceasta poate include și grăsime subcutanată.[1]
Care este diferența dintre grăsimea viscerală și grăsimea subcutanată
Spre deosebire de grăsimea viscerală, grăsimea subcutanată se află sub piele, nu sub mușchii abdominali. Este acea grăsime palpabilă, pe care o putem strânge cu mâna, fiind deci mult mai ușor de detectat și de măsurat decât grăsimea viscerală. Poate fi și foarte „încăpățânată”, în sensul că de multe ori nu răspunde la diete sau exerciții și este necesar să se apeleze la proceduri precum liposucția.
O altă deosebire între cele două tipuri de grăsimi este că cea viscerală nu este întotdeauna vizibilă, ceea ce înseamnă că poți avea un abdomen plat și grăsime viscerală.
O altă diferență este că grăsimea subcutanată tinde să se acumuleze în partea inferioară a corpului (șolduri, coapse etc.), dându-i acea așa-numită formă de pară, în timp ce grăsimea care se acumulează în special din zona abdominală, ducând la acea siluetă în formă de măr, este în mare parte grăsime viscerală.[2]
De ce reprezintă grăsimea viscerală o problemă
Grăsimea viscerală în exces (indiferent de greutatea corporală totală) poate avea efecte negative asupra sănătății și poate crește riscul de dezvoltare a diverse afecțiuni. S-a descoperit, de exemplu, că există o legătură între acumularea excesivă de grăsime viscerală și bolile de inimă, ea putând contribui la dezvoltarea hipertensiunii arteriale, a aterosclerozei și a altor tulburări cardiovasculare.
De asemenea, grăsimea viscerală în exces poate afecta modul în care corpul utilizează insulina, hormonul responsabil de reglarea nivelului de zahăr din sânge, ducând la apariția rezistenței la insulină și la creșterea riscului de diabet de tip 2.
Pe lângă impactul asupra sănătății cardiovasculare și riscului de diabet, grăsimea viscerală poate influența și dezvoltarea altor afecțiuni. De exemplu, se crede că acest tip de grăsime poate contribui la apariția apneei în somn și chiar și a anumitor tipuri de cancer și a bolii Alzheimer.
Acumularea excesivă de grăsime viscerală poate avea deci consecințe serioase asupra sănătății noastre, motiv pentru care este important să se ia măsuri pentru a scăpa de un astfel de exces.[1][2]
Ce se poate face dacă ai grăsime viscerală în exces?
Deși poate părea greu de crezut, grăsimea viscerală răspunde mult mai bine decât grăsimea subcutanată la diete sau exerciții. Cu alte cuvinte, poți scăpa de excesul de grăsime adoptând un stil de viață mai sănătos. Începe prin a te asigura că ai o dietă sănătoasă și echilibrată, una ce include multe alimente bogate în nutrienți, cum ar fi fructele și legumele proaspete, proteinele slabe, precum carnea de pui sau peștele, și cerealele integrale. Aceste alimente oferă organismului substanțele nutritive necesare și mențin senzația de sațietate. Pe de altă parte, alimentele procesate și fast-food-ul ar trebui evitate pe cât posibil deoarece sunt bogate în grăsimi saturate și zahăr, ceea ce poate contribui la acumularea de grăsime viscerală.
Încearcă, de asemenea, să faci mișcare cel puțin 150 de minute pe săptămână sau 30 de minute pe zi și ai grijă să incluzi atât exerciții cardio, cât și exerciții de rezistență – ajută la arderea caloriilor, la reducerea grăsimii corporale, la creșterea masei musculare și la accelerarea metabolismului.
Limitarea consumului de alcool este, de asemenea, importantă în reducerea grăsimii viscerale în exces. Alcoolul conține calorii goale și poate contribui la acumularea de grăsime în abdomen. Pentru a reduce grăsimea viscerală în exces, este important să se mențină un stil de viață sănătos în general. Aceasta implică gestionarea stresului, dormitul suficient și renunțarea la fumat.[1][2][3]
Poate chirurgia plastică reprezenta o soluție pentru grăsimea viscerală?
De obicei, atunci când ne gândim la posibile soluții pentru depozitele încăpățânate de grăsime din diverse zone ale corpului, care nu răspund la exerciții sau dietă, ne gândim la proceduri precum liposucția sau abdominoplastia.
Prima este o procedură ce implică aspirarea grăsimii în exces din anumite zone ale corpului, cum ar fi coapsele, șoldurile fesele și abdomenul. În acest scop, se pot utiliza diverse tehnici.[4] De exemplu, Dr. Olimpiu Hârceagă folosește tehnologia VASER, ce presupune folosirea ultrasunetelor pentru a desprinde celulele de grăsime de pe structura de susținere și a le aspira (mai multe informații despre cum se desfășoară o astfel de procedură și ce avantaje prezintă ea poți găsi pe site-ul nostru).
Abdominoplastia, pe de altă parte, este o procedură ce se concentrează doar pe îmbunătățirea aspectului zonei abdominale, prin îndepărtarea excesului de piele și grăsime.[5]
În ambele cazuri, grăsimea asupra căreia se intervine este cea subcutanată. Nici liposucția și nici abdominoplastia nu pot îndepărta grăsimea viscerală.
Grăsimea viscerală sau abdominală joacă un rol vital în protejarea organelor interne. Când se acumulează în exces poate duce însă la dezvoltarea unor afecțiuni serioase, precum bolile cardiovasculare sau diabetul. Vestea bună este însă că poți scăpa de excesul de grăsime viscerală cu ajutorul unei alimentații sănătoase și a exercițiilor fizice.
Bibliografie:
- „4 Doctor-Approved Ways Women Can Fight Belly Fat”, Mayo Clinic, 2023, www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/womens-health/in-depth/belly-fat/art-20045809. Accessed 2 Aug. 2023.
- „Visceral Fat: What It Is & How to Get Rid of It”, Cleveland Clinic, 2022, my.clevelandclinic.org/health/diseases/24147-visceral-fat. Accessed 2 Aug. 2023.
- Gotter, Ana. „Visceral Fat”, Healthline, 31 Jan. 2021, www.healthline.com/health/visceral-fat. Accessed 2 Aug. 2023.
- „Liposuction” American Society of Plastic Surgeons, 2023, www.plasticsurgery.org/cosmetic-procedures/liposuction. Accessed 2 Aug. 2023.
- „Tummy Tuck”, Mayo Clinic, 2022, www.mayoclinic.org/tests-procedures/tummy-tuck/about/pac-20384892. Accessed 2 Aug. 2023.