Cum știi că ai deviație de sept? 7 posibile semne

În cadrul acestui articol, veți descoperi tot ce trebuie să știi despre deviația de sept nazal – un subiect destul de puțin discutat, dar de o importanță majoră pentru calitatea vieții. Te vei familiariza cu principalele semne și simptome ale acestei afecțiuni și vei învăța când este momentul să contactezi medicul specialist ORL pentru identificarea celei mai bune soluții pentru cazul tău individual.

Ce este deviația de sept nazal și cum se produce?

Deviația de sept reprezintă o îndoire sau deformare a peretelui nazal care separă narile. Acest perete, numit sept nazal, poate fi deviat în mod congenital, adică de la naștere, sau consecutiv unui traumatism sau a unei intervenții chirurgicale. Deviația de sept poate varia în intensitate și poate afecta una sau ambele părți ale septului nazal [1].

Deviația de sept poate fi gestionată conservativ sau, în unele cazuri, poate fi necesară operația pentru deviația de sept. În cazul în care suspectezi un asemenea diagnostic, contactează medicul – după o evaluare obiectiv, el îți va oferi soluții personalizate.

Simptome comune ale deviației de sept

Simptomele comune ale deviației de sept pot varia în intensitate și pot afecta diferite aspecte ale sănătății respiratorii. Iată câteva dintre cele mai frecvente simptome:

1. Dificultăți de respirație: Unul dintre simptomele cele mai comune pentru deviația de sept este dificultatea de a respira prin una sau ambele nări. Deviația de sept poate bloca parțial sau complet fluxul de aer, ceea ce face dificilă respirația normală. Această dificultate poate fi mai pronunțată în timpul unei răceli sau al unei alergii, când nasul este deja inflamat și congestia este mai severă [2].

2. Sângerări nazale frecvente: Deviația de sept poate afecta și mucoasa nazală, favorizând uscarea acesteia și apariția sângerărilor nazale frecvente. De obicei, aceste sângerări sunt minore, dar pot fi deranjante și pot necesita tratament. Sângerările nazale pot fi mai frecvente în timpul iernii, când aerul uscat poate agrava uscăciunea mucoasei nazale [3].

3. Durere de față: Presiunea exercitată de deviația de sept poate cauza dureri ale feței. Acestea pot apărea mai ales dimineața, deoarece deviația poate interfera cu drenajul normal al sinusurilor pe timpul nopții. Durerea poate fi localizată în zona sinusurilor și poate fi însoțită de o senzație de presiune sau congestie nazală [4].

4. Probleme cu somnul: Persoanele cu deviație de sept pot experimenta probleme legate de somn, cum ar fi sforăitul sau apneea în somn. Deviația de sept poate afecta fluxul de aer în timpul somnului, ceea ce poate duce la respirație zgomotoasă și întreruperi ale respirației. Aceste probleme pot afecta calitatea somnului și pot duce la oboseală sau somnolență pe parcursul zilei [5].

Semne mai puțin cunoscute ale deviației de sept

Semnele mai puțin cunoscute ale deviației de sept pot oferi informații utile în identificarea acestei afecțiuni. Iată câteva dintre aceste semne:

5. Dificultăți în perceperea mirosurilor: Un semn mai puțin discutat al deviației de sept nazal este dificultatea sau incapacitatea de a percepe mirosuri. Septul nazal deviat poate obstrucționa căile nazale și, în consecință, poate limita fluxul de aer, afectând astfel simțul olfactiv.

6. Infecții frecvente ale sinusurilor: În cazul în care o persoană suferă de infecții ale sinusurilor mai des decât este considerat normal, acesta poate fi un semn de deviație de sept. Deviația poate bloca drenajul normal al sinusurilor, favorizând acumularea de mucus și, astfel, creșterea riscului de infecții [3].

7. Dureri de cap frecvente: Un alt semn mai puțin cunoscut al deviației de sept poate fi reprezentat de durerile de cap frecvente. Acestea pot fi cauzate de presiunea exercitată de septul deviat asupra pereților interni ai nasului. Presiunea crescută poate provoca dureri de cap și disconfort în zona capului [2].

După o examinare detaliată a simptomelor și semnelor de deviație de sept, este clar că această afecțiune poate avea o gamă largă de manifestări și poate afecta în mod semnificativ calitatea vieții. Dacă bănuiești că ai deviație de sept, este esențial să cauți ajutor medical pentru un diagnostic corect.

Bibliografie:

1. Australia, Healthdirect. “Deviated Septum.” Www.healthdirect.gov.au, 6 July 2021, www.healthdirect.gov.au/deviated-septum, accesat la 1.08.2023;
2. “Deviated Septum – Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2019, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/deviated-septum/symptoms-causes/syc-20351710, accesat la 1.08.2023;
3. “Deviated Septum: What Is It, Causes, Treatment & Symptoms.” Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/diseases/16924-deviated-septum, accesat la 1.08.2023;
4. Marks, Hedy. “Deviated Septum.” WebMD, WebMD, 13 July 2010, www.webmd.com/allergies/deviated-septum#1, accesat la 1.08.2023;
5. Votel, Kaitlyn. “Are Your Nasal Symptoms Caused by a Deviated Septum? Learn How to Tell.” HealthPartners Blog, 16 Jan. 2023, www.healthpartners.com/blog/deviated-septum-symptoms/, accesat la 1.08.2023.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH