Septul nazal este acel perete osteocartilaginos, situat chiar la mijlocul nasului, care desparte cele două fose nazale. Când acesta se deplasează spre stânga sau spre dreapta, apare deviația de sept. Este o afecțiune foarte comună, uneori asimptomatică. Atunci când apar, simptomele pot fi confundate cu cele ale unei răceli sau alergii.[2] Continuă să citești pentru a afla de ce apare această problemă, cum o poți recunoaște și, mai ales, ce opțiuni de tratament există.
Cauze
În unele cazuri, deviația de sept este prezentă încă de la naștere, fie pentru că s-a dezvoltat în timp ce fătul se afla în uter, fie ca urmare a unei leziuni suferite în timpul nașterii. În altele, cauza este reprezentată de un traumatism la nivelul nasului. Se poate întâmpla, de exemplu, în urma unui accident de circulație ori dacă practici un sport de contact. Indiferent de cauza sa, deviația de sept se poate agrava pe măsură ce îmbătrânim.[1]
Simptome
Uneori, simptomele deviației de sept pot trece neobservate. Atunci când apar, cele mai des întâlnite sunt dificultățile de respirație și inflamația mucoaselor nazale; adesea, sunt confundate cu cele ale unei infecții respiratorii. Alte semne și simptome ce pot fi asociate cu deviația de sept sunt:
- Congestie nazală;
- Infecții frecvente ale sinusurilor, rezistente la medicamente;
- Sângerări nazale;
- Formarea de cruste nazale, în special în nara mai mare;
- Respirație zgomotoasă în timpul somnului;
- Rinoree;
- Dureri de cap sau faciale;
- Tendința de a dormi pe partea opusă pasajului nazal blocat;
- Apnee în somn (în cazuri severe).[2]
Complicații
Uneori, din cauza obstrucției nazale ce se produce ca urmare a deviației de sept, pot apărea complicații precum gura uscată (deoarece tinzi să dormi cu gura deschisă) ori senzația de presiune sau congestie în pasajele nazale. De asemenea, poate fi afectată și calitatea somnului.[1]
Opțiuni de tratament
Principala metodă la care se poate apela pentru corectarea deviației de sept constă într-o intervenție chirurgicală denumită septoplastie. Aceasta poate fi combinată sau nu cu o rinoplastie.
Septoplastia
Una dintre cele mai frecvent efectuate proceduri în otorinolaringologie (ORL) și chirurgie plastică, septoplastia se realizează pentru a obține un sept drept, corect centrat, astfel încât fluxul de aer să nu mai fie obstrucționat.
De cele mai multe ori, se efectuează sub anestezie generală, dar se poate face și sub anestezie locală.
La ce să te aștepți:
- Înainte de operație
În primul rând, un specialist va face o anamneză și te va examina pentru a stabili dacă ești sau nu un bun candidat pentru operația de deviație de sept. De asemenea, acesta va discuta cu tine despre motivele ce stau la baza deciziei tale și despre așteptările pe care le ai cu privire la rezultatele intervenției. Se vor face și fotografii ale nasului, din diverse unghiuri. După intervenție, acestea te vor ajuta să compari diferențele, dar îi vor fi utile și medicului în vederea planificării procedurii.
Dacă iei anumite medicamente, cum ar fi anticoagulantele, de exemplu, ți se va cere să întrerupi tratamentul cu cel puțin două săptămâni înainte de operație. În cazul în care intervenția va fi efectuată cu anestezie generală, ți se va cere să nu mănânci sau să bei nimic în noaptea dinaintea acesteia.[3]
- În timpul operației
Intervenția poate dura între 30 și 90 de minute. Se pot folosi diverse tehnici, dar o procedură tipică presupune realizarea unei incizii în mucoasa nazală, îndepărtarea excesului de os sau cartilaj, repoziționarea corectă a septului nazal și a membranei mucoase.[3]
- După operație
Cel mai probabil, vei putea pleca acasă în aceeași zi. Nasul tău va fi umflat și dureros. Timp de câteva zile, este posibil să ai o ușoară sângerare. De asemenea, în jurul ochilor vor apărea umflături și vânătăi. Compresele reci te pot ajuta să te simți mai confortabil. Medicul îți poate recomanda analgezice, dar ți se va cere în continuare să nu iei anticoagulante.
Se mai recomandă evitarea activităților sau exercițiile ce pot crește tensiunea arterială timp de cel puțin câteva săptămâni după operație. Pentru o recuperare mai rapidă:
- Dormi cu capul ridicat;
- Nu-ți sufla nasul timp de cel puțin 3 zile după operație;
- Poartă cămăși sau bluze care se închid cu nasturi pentru a evita să le tragi peste cap.[3]
Rinoseptoplastia
În unele cazuri, septoplastia este combinată cu rinoplastia, o intervenție ce are drept scop corectarea formei și/sau a mărimii nasului. În acest caz, vorbim de rinoseptoplastie. Dr. Olimpiu Hârceagă folosește piezochirurgia pentru astfel de intervenții.
În loc de pile și dălți de diferite dimensiuni, pentru tăierea și remodelarea oaselor se utilizează un aparat ce generează vibrații cu o frecvență foarte mare și amplitudine mică. Acest aparat are un vârf metalic ce, în contact cu osul, determină tăierea lui. Spre deosebire de tehnica clasică, tăierea oaselor prin piezochirurgie este mult mai fină și mai controlată, realizându-se sub control vizual, țesuturile moi nu sunt traumatizate, iar recuperarea este mai rapidă.
Tratament simptomatic
Atunci când simptomele nu sunt severe sau când, din diverse motive, nu se poate efectua o septoplastie, se poate recomanda tratament medicamentos. În acest caz, se pot prescrie:
- Decongestionante;
- Antihistaminice;
- Spray-urile nazale cu corticosteroizi.
Acestea nu vor corecta deviația de sept, dar pot contribui la ameliorarea simptomelor.[1]
Deviația de sept este o afecțiune comună. În funcție de gravitatea sa, îți poate afecta sau nu calitatea vieții. Singura metodă de a corecta poziția septului nazal o reprezintă septoplastia. Contactează-ne pentru a stabili împreună dacă ești sau nu un candidat potrivit pentru o astfel de procedură.
Bibliografie:
- “Deviated Septum – Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2021, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/deviated-septum/symptoms-causes/syc-20351710. Accessed 15 Apr. 2022.
- Huizen, Jennifer. “What’s to Know about Deviated Septum?” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 7 July 2017, www.medicalnewstoday.com/articles/318262. Accessed 15 Apr. 2022.
- Roth, Erica. “Septoplasty.” Healthline, Healthline Media, 15 Aug. 2012, www.healthline.com/health/septoplasty. Accessed 15 Apr. 2022.