Cum previi sau elimini ridurile de expresie și pielea lăsată

Cum previi sau elimini ridurile de expresie și pielea lăsată

Pe măsură ce îmbătrânește, pielea se subțiază, își pierde elasticitatea și capacitatea de a reține hidratarea. De cele mai multe ori, semnele acestei îmbătrâniri a pielii se vor vedea cel mai repede pe chipul nostru. Două dintre acestea sunt ridurile de expresie și pielea lăsată.[3]

Chiar dacă timpul nu poate fi oprit, când vine vorba de tinerețea pielii, cu siguranță poate fi încetinit. Iar atunci când vârsta și stilul de viață și-au pus deja amprenta pe chipul nostru, există soluții la care se poate apela pentru a reda pielii elasticitatea și fermitatea pierdute. 

De ce apar ridurile

Se spune că ridurile sunt parte a procesului de îmbătrânire. Deși este adevărat, asta nu înseamnă că înaintarea în vârstă este singura cauză a apariției ridurilor și a pierderii fermității pielii. 

Ridurile de expresie, de exemplu, apar din cauza expresiilor faciale repetate des (zâmbetul, încruntarea, mijirea ochilor). Acestea pot să apară și la o vârstă mai tânără și, pe măsură ce persoana îmbătrânește, se adâncesc și devin mai evidente. Pot fi observate adesea în zona dintre sprâncene, la colțurile gurii și ale ochilor, în părțile laterale ale nasului și pe frunte. 

Pe lângă înaintarea în vârstă, alți factori ce pot afecta fermitatea și elasticitatea pielii sunt: 

 • Expunerea la soare – zilele petrecute în aer liber și vizitele la solar accelerează procesul de îmbătrânire a pielii, mai ales dacă nu se folosesc produse cu factor de protecție solară. 
 • Fumatul și consumul de alcool – fumatul încetinește producția de colagen a pielii, iar alcoolul o deshidratează, ceea ce înseamnă că sunt mai multe șanse să apară riduri. 
 • Expresiile faciale; 
 • Stilul de viață nesănătos; 
 • Factori genetici și de mediu.[2][3][5]

Cum poate fi prevenită îmbătrânirea prematură a pielii

Cum previi sau elimini ridurile de expresie și pielea lăsată 2

Poate că nu poate fi oprit, dar procesul de îmbătrânire a pielii poate fi încetinit, mai ales atunci când vârsta nu este singurul factor determinant. Academia Americană de Dermatologie recomandă[1]: 

 • Protejarea zilnică a pielii de soare – fie că este vorba de o zi la plajă sau de o plimbare prin oraș, protecția solară este esențială. 
 • Folosirea autobronzantului – pentru cei care își doresc un bronz frumos, este o alternativă mai sănătoasă decât expunerea la soare sau vizitele la solar.
 • Renunțarea la fumat – este un obicei nesănătos ce, printre altele, duce la apariția ridurilor și conferă tenului un aspect tern.  
 • Evitarea expresiilor faciale repetitive;
 • Adoptarea unui stil de viață sănătos – acesta presupune o dietă sănătoasă, echilibrată, limitarea consumului de zahăr, de alimente procesate și de alcool, precum și exerciții fizice moderate regulate.  
 • Îngrijirea corectă a pielii – este firesc ca o piele care nu primește atenția meritată să îmbătrânească mai repede; se recomandă spălarea acesteia de două ori pe zi sau oricând este nevoie (ca atunci când transpirați mult) și folosirea unor produse de îngrijire a pielii corect alese, care nu o irită.

Ce soluții există pentru eliminarea ridurilor de expresie și a pielii lăsate

Există o mulțime de produse ce promit să reducă ridurile și liniile și să redea pielii fermitatea pierdută. Ele nu au însă întotdeauna efectul scontat sau acesta este subtil ori temporar. Așa că, deși sunt eficiente atunci când vine vorba de prevenirea acestor probleme, pentru cei care vor rezultate spectaculoase sau de durată, s-ar putea să nu fie soluția potrivită.[4]

O altă soluție la care pot apela cei care își doresc să aibă o piele cu aspect mai tânăr o reprezintă procedurile cosmetice chirurgicale sau nonchirurgicale precum cele realizate și de Dr. Olimpiu Hârceagă. Iată câteva dintre acestea: 

Cum previi sau elimini ridurile de expresie și pielea lăsată 3
 • Dermapen și PRP (terapia vampir)

Injectarea de plasma bogată în trombocite (PRP- Platelet Rich Plasma) este o tehnică unică de întinerire care utilizează plasma sanguină proprie a pacientului, îmbogățită cu trombocite (o sursă de proteine ​​vindecătoare și factori de creștere)

Desigur, rezultatele PRP sunt și mai impresionante când sunt incluse într-un plan de tratament cu agenți de umplere (fillere) cu acid hialuronic, tratamente pentru relaxarea ridurilor și alte tratamente pentru piele, precum Dermapen.Dermapen este un dispozitiv folosit pentru a întinde, ridica și întineri pielea. Este eficient în reducerea liniilor fine și a ridurilor, vergeturilor, cicatricilor chirurgicale și acneei, folosind microace.

Aproape că nu există perioadă de recuperare, acest tratament efectuat în clinică, poate fi folosit pentru întinerirea pielii și a părului, precum și pentru tratarea melasmei problematice și a cicatricilor din acnee.

 • Toxină cu efect antirid 

Mulți pacienți care își doresc să arate mai tineri fără a recurge la intervenții chirurgicale apelează la injecții cu toxină cu efect antirid. Este folosită în special pentru tratarea ridurilor de expresie din jurul ochilor, de pe frunte sau dintre sprâncene. Acest tratament nu presupune umplerea ridurilor. Toxina este injectată în mușchii a căror contracție duce la apariția ridurilor; când aceștia nu se mai pot contracta, pielea devine mai netedă. Efectul poate dura câteva luni.[2]

 • Fillere cu acid hialuronic

Spre deosebire de toxina cu afect antirid, fillerele sunt injectate în pliurile pielii, în special în zona din jurul gurii, pentru a îmbunătăți aspectul ridurilor. De asemenea, mai pot fi folosite pentru a adăuga volum zonelor adâncite și a stimula producția de colagen.[3]

 • Tratament cu laser 

Pentru reînnoirea aspectului și texturii pielii se mai pot folosi și tratamentele cu laser, cum este și Laser CO2 rejuvenare facială. Acest tip de tratamente stimulează producția de colagen și sunt recomandate pentru reducerea liniilor din jurul ochilor și a gurii, precum și pentru îmbunătățirea aspectului cicatricilor și a petelor.[4]

 • Lifting facial 

Este o procedură chirurgicală prin care pielea lăsată este ridicată și poziționată pentru a o face să pară mai fermă. Se poate ridica doar pielea de deasupra gâtului (lifting facial) or și cea a gâtului; de asemenea, se poate face un lifting complet sau un minilifting. Mai poate fi combinat cu o ridicare a sprâncenelor sau alte proceduri menite să îmbunătățească aspectul pielii.[5]

 

Oricare dintre procedurile menționate mai sus vă poate ajuta să scăpați de ridurile de expresie și pielea lăsată. Există și alte opțiuni, iar o consultație vă va permite să aflați care sunt acestea și care vi se potrivește cel mai bine. Asigurați-vă însă că alegeți o clinică bună și un chirurg cu experiență, care știe ce trebuie să facă pentru a oferi pacienților săi cele mai bune rezultate. 

 

Bibliografie: 

 1. “11 Ways to Reduce Premature Skin Aging.” Aad.org, 2022, www.aad.org/public/everyday-care/skin-care-secrets/anti-aging/reduce-premature-aging-skin. Accessed 7 Apr. 2022.
 2. Brazier, Yvette. “What to Know about Wrinkles.” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 9 July 2020, www.medicalnewstoday.com/articles/174852. Accessed 7 Apr. 2022.
 3. “What Are Wrinkles?” WebMD, WebMD, 2007, www.webmd.com/beauty/wrinkles. Accessed 7 Apr. 2022.
 4. “Many Ways to Firm Sagging Skin.” Aad.org, 2014, www.aad.org/public/cosmetic/younger-looking/firm-sagging-skin. Accessed 7 Apr. 2022.
 5. Whelan, Corey. “Why Do I Have Saggy Skin, and What Can I Do about It?” Healthline, Healthline Media, 6 Dec. 2019, www.healthline.com/health/skin/saggy-skin#treatment. Accessed 7 Apr. 2022.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH