Bustiera după intervenția de implant mamar: de ce și cât timp trebuie purtată

Operația de mărire a sânilor cu implanturi mamare continuă să se mențină în topul preferințelor doamnelor și domnișoarelor care își doresc un bust mai proeminent sau cu aspect îmbunătățit. Este însă o intervenție ce presupune o perioadă de recuperare destul de lungă, de aproximativ 2 luni, timp în care este necesară respectarea anumitor restricții și reguli. Una dintre aceste reguli se referă la purtarea unei bustiere speciale. În acest articol îți vom explica de ce este important să porți o astfel de bustieră și cât timp va trebui să faci acest lucru.

Ce este o bustieră medicală și care este rolul său?

Cunoscută și sub denumirile de bustieră compresivă sau bustieră postoperatorie, ea este special concepută pentru a fi folosită după o augmentare mamară sau alte intervenții la nivelul sânilor. Rolul său este acela de a susține procesul de recuperare, ajutând la susținerea sânilor și la menținerea implanturilor în poziția corectă. Cu alte cuvinte, ea protejează zona bustului pe parcursul procesului de recuperare și ajută la crearea condițiilor necesare vindecării corecte a țesuturilor.

Nu trebuie confundată cu o bustieră normală sau un sutien pe care l-ai purta în viața de zi cu zi. În primul rând, o bustieră postoperatorie nu va avea sârme sau alte întărituri. Pentru fabricarea unui astfel de articol se folosesc materiale moi, elastice, de calitate. Din punct de vedere al designului, este prevăzută cu bretele late și cu fermoare sau închizători care ușurează procesul de îmbrăcare și scoatere a acesteia.[3]

Care sunt beneficiile purtării unei bustiere după intervenția de implant mamar?

 • susține implanturile și previne deplasarea acestora; 
 • ameliorează umflăturile de după intervenție; 
 • îmbunătățește circulația;
 • reduce tensiunea asupra cicatricilor noi-formate; 
 • contribuie la prevenirea unora dintre complicațiile și efectele adverse asociate cu o astfel de intervenție;
 • susține procesul de vindecare și recuperare.[1][2]

Cât timp trebuie purtată bustiera după implant mamar 

În general, se recomandă purtarea acestei bustiere medicale pe întreaga durată a procesului de recuperare, adică aproximativ două luni. Indicațiile pot varia însă de la o pacientă la alta sau de la un chirurg la altul. Dr. Olimpiu Hârceagă îți va oferi toate instrucțiunile necesare în acest sens după operație.
Important de precizat este faptul că bustiera nu se va purta doar în timpul zilei sau doar pentru un anumit interval orar. Ea trebuie purtată zi și noapte, pentru întreaga perioadă recomandată. O vei putea scoate doar pentru intervale scurte de timp, ca atunci când vrei să faci duș sau să o speli.[1][3]

Cum alegi o bustieră bună?

Există anumite criterii de care trebuie să ții cont atunci când alegi bustiera pe care o vei purta după intervenția de mărire a sânilor cu implanturi mamare. Detalii care vor face diferența sunt:

 • materialul – evită-le pe cele din materiale rigide, inconfortabile, și optează pentru cele din material de calitate, elastic, cu conținut ridicat de bumbac; cu cât mai moale este acesta, cu atât mai confortabilă va fi bustiera; 
 • dimensiunile – o bustieră postoperatorie trebuie să asigure un anumit grad de compresie, dar asta nu înseamnă că trebuie să fie atât de strâmtă încât să-ți provoace disconfort sau să-ți afecteze libertatea de mișcare; asigură-te deci că bustiera pe care o vei purta se potrivește din punct de vedere al mărimii cu noile tale implanturi; 
 • absența sârmelor – chiar dacă ești obișnuită să porți bustiere sau sutiene cu sârme, această caracteristică nu este una de dorit în cazul bustierei compresive.[1]

Nu-ți faci totuși griji. Chirurgul tău se va asigura că vei pleca acasă cu o bustieră care să ți se potrivească din toate punctele de vedere. 

O intervenție de implant mamar îți poate oferi bustul la care ai visat dintotdeauna. Totuși, este vorba de o procedură chirurgicală după realizarea căreia vei avea nevoie de ceva timp pentru a te recupera complet. Pe parcursul săptămânilor ce urmează acestei operații, va trebui să respecți întocmai indicațiile chirurgului, fie că este vorba de tipul de activități pe care poți să le desfășori, de medicamentele pe care trebuie să le iei sau, ca în cazul de față, de purtarea unei bustiere compresive. Trebuie să reții că ea nu reprezintă un simplu articol de lenjerie intimă. Dimpotrivă, joacă un rol important în procesul de recuperare după operație. Printre altele, susține implanturile mamare și previne deplasarea acestora într-o poziție incorectă. De asemenea, ajută la reducerea umflăturilor și vânătăilor ce apar în mod normal după o intervenție de acest tip, dar și la evitarea apariției altor efecte adverse asociate sau a dezvoltării anumitor complicații. 

Poartă bustiera după intervenția de implant mamar, conform indicațiilor medicului. Este esențială pentru vindecarea corectă a țesuturilor, o recuperare mai rapidă și obținerea celor mai bune rezultate. Aleasă corect, nu-ți va provoca disconfort iar purtarea sa nu va părea un efort atât de mare sau de dificil. 

Dacă vrei să afli mai multe despre operația de mărire a sânilor cu implanturi mamare și ce anume presupune recuperarea după o astfel de intervenție, dr. Olimpiu Hârceagă îți stă la dispoziție pentru a-ți răspunde la toate întrebările. Poți solicita aici o programare la o consultație.

Bibliografie: 

 1. Nall, Rachel. „12 Best Postsurgery Bras and How to Choose”, Healthline, 29 Apr. 2022, www.healthline.com/health/best-postsurgery-bras.
 2. Nava, Maurizio Bruno, et al. „How to Prevent Complications in Breast Augmentation”, Gland Surgery, vol. 6, no. 2, Apr. 2017, pp. 210–17, doi:https://doi.org/10.21037/gs.2017.04.02.
 3. Osborne, Hayley. „12 of the Best Postsurgery Bras of 2023”, Medical News Today, 30 Jan. 2023, www.medicalnewstoday.com/articles/best-post-surgery-bra.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH